Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 622)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Carter Burwell : 1. The Man In Me - Bob Dylan [3:08] ,2. Her Eyes Are A Blue Million Miles - Captain Beefheart [2:54] ,3. My Mood Swings - Elvis Costello [2:10] ,4. Ataypura - Yma Sumac [3:03] ,5. Traffic Boom - Pierro Piccioni [3:15] ,6. I Got It Bad And That Ain't Good - Nina Simone [4:07] ,7. Stamping Ground - Moondog [5:11] ,8. Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In) - Kenny Rogers/First Edition [3:20] ,9. Walking Song - Meredith Monk [2:55] ,10. Gluk Das Mir Verblieb (from Die Tote Stadt) [5:07] ,11. Lujon - Henry Mancini [2:38] ,12. Hotel California - Gipsy Kings [5:47] ,13. Technopop - Carter Burwell [3:21] ,14. Dead Flowers - Townes Van Zandt [4:47], ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, ale nebudu zapírat, že jsem čekal víc, protože jsem slyšel už snad milionkrát samé superlativy…Coenovci točí s pevnou rukou a kamera je bez chyby, hodně hlášek, dobrý humor, sympatičtí herci, trapné a směšné scény, působivý soundtrack, ani pro kouzelné slovíčko „fuck“ se nejde daleko, hlavní osazenstvo je skvělé ;-) hlavně věčně okřikovaný Buscemi ;-) čekal jsem víc i tak hodně dobrá zábava – 8/10* ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Čekal jsem až ve mně film trochu dozraje a ačkoliv jsem původně chtěl zůstat na těch 80% jdu přece jenom o něco výše. Ta out-of-dude's-mind happy melodie už mi zůstane v hlavě zaražená nadobro (konečně jsem pobral ten odkaz z HIMYM) a Dude... Dude je prostě Dude. Naprostej pohodář, Jeff Bridges je v téhle roli opravdu senzační. Shut the fuck up Donny! John Goodman jak jsem ho ještě nikdy neviděl, spousta skvělých vedlejších postav, zvláštní wtf atmosféra.. jinými slovy další důkaz toho, že Coenové možná nemusí sednout všem, já si je ale zvládám užívat na maximum. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Perfektní pecka, která se zpočátku tváří úplně nevině a z přibývajícími minutami se mění ve složitý příběh se spoustou zvratů. Obsazení je kapitolou samo pro sebe, protože kdokoliv se ve filmu objeví ze sebe vydává to nejlepší. Můj největší favorit je bezpochyby John Goodman v roli Dudova kamaráda Waltera (přešlap a finální bitka rulezz :-). ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Absurdita plošná, aplikovaná přímo a pouze na samotného Dude Lebowského, kterému se pod rukama sere všechno jako na běžícím páse, a nikoliv ta jednotlivě zkratkovitá pro všechny postavičky, kterými jinak Coenovic zahlcují své filmy, mě protentokráte drží s jásavými výkřiky docela při zemi. Ne snad že by Jeff Bridges nebyl cool, že bych neměl chuť si zahrát bowling či ochutnat Bílého Rusáka, ale protentokráte jsem se nebavil tak, jak jsem čekal, byť je to celé natočené naprosto ukázkově, jak jenom bráchové umí. A to je možná ten problém… můj problém. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (110)

  • Postava Donnyho, kterou hraje Steve Buscemi, se po celý film na něco ptá a pokaždé dostane od Waltera (John Goodman) útočnou odpověď: „Drž hubu, Donny!“ Až v závěru filmu Walter Donnymu trpělivě odpovídá na jeho otázku. V ten den Donny zemře. (ClintEastwood)
  • Zbraň, kterou Walter (John Goodman) vytáhne při bowlingovém zápase, je Colt 1911 calibr .45. (Listeroman)

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama