Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Berlín, 1942. Friedrichu Weimerovi je sedmnáct a právě ukončil školu. Pochází z chudých poměrů, přesto však sní o tom, že v životě něco dokáže. Jediné, čemu se intenzivně věnuje, je amatérský box. Šanci dostává v okamžiku, kdy se setkává s chápavým Voglerem, který sdílí jeho boxerskou vášeň a učí na elitní nacistické střední škole Nationalpolitische Erziehungsanstalt (Napola). Ten zajistí, aby tam byl Friedrich přijat, a stává se jeho mentorem. Friedrichovým novým přítelem se stává syn vysoce postaveného nacistického pohlavára Albrecht Stein - citlivý mladík, který před ním neskrývá své pochybnosti o ideologii, kterou si ostatní studenti nechávají bezmyšlenkovitě vtloukat do hlavy. V každodenní konfrontaci s tvrdým a námitky nepřipouštějícím drilem se Albrecht stále zřetelněji dostává do konfliktů. Friedrich pochopí, že kamarád si svůj osud zvolil i za cenu sebezničení. Rozhodne se, že využije posledního zbytku svobody, který mu osud nabízí, a pokusí se žít čestný život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Přehlídka našeho krásného Bouzova a blízkého okolí... Friedrich měl štěstí v neštěstí, že vyvázl dříve než bylo pozdě ale bohužel ho takový zážitek musel doživotně poznamenat. Našel si rychle přítele a to rovnou syna jednoho z hlavních pohlavářů celého Německa. Nalezené přátelství by bylo velkým přínosem i do budoucna bohužel o přítele rychle přišel, jelikož jeho umělecká duše to neusnesla a spáchal sebevraždu. Možná si po těchto filmech člověk uvědomí, že nejen Češi a ostatní byli chudáci ale sami občani Německa strádali - rodiče přicházeli o děti, děti přicházely o iluze, národ ztratil kulturu....Je pravda, že to bylo předvídatelné ale ani mi to nevadilo. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, tak se mi film vcelku líbil, byť byl na můj vkus neuvěřitelně chladný. Ze začátku mě hodně bavil, ale čím více se blížil konec, příběh začal ztrácet smysl a zamotávat se tak nějak sám do sebe. Ztratil poselství a jakoby se zbortila celá jeho konstrukce. Napola je ale rozhodně pozoruhodným filmem. Není lehké na něčem takovém cokoli kritizovat, ale v té poslední půl hodině to ztratilo jakýkoli náznak solidního řemesla a filmařské invence, kterou Dennis Gansel projevil ve svém dalším, o třídu lepším projektu Náš vůdce. Hlavní hrdina je rozporuplný, nevíte, co si o něm myslet. Herci nemastní, neslaní. Potěšilo pár českých tváří. Scénář ujde, jen ten konec je pro mě absurdní. Přijde mi, že se tam scenáristé dostali do slepé uličky. Vizuálně celkem dobré. Kostýmy a výprava také ušly. Hudba krásná. Režijně rozhodně pozoruhodné. Dennis Gansel natočil šokující, reálně vypadající snímek, ze kterého bychom se měli dost poučit, nicméně není žádný důvod vidět jej podruhé (na rozdíl od filmu Náš vůdce). Jsou mnohem horší filmy, ale lepší to být mohlo (a může) vždycky. U mě 65% a čtyři hvězdičky. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Elitní nacistická škola jen pro ty nejlepší, nejoddanější a nejsilnější. Každého tam čekal tvrdý a nelítostný dril, ideologické vymývání mozků, špehování, tvrdé tresty pro ty, kteří spáchali sebemenší provinění proti pravidlům školy. Žádné místo pro slabé jedince. Do takového prostředí se dostal i Fiedrich, chlapec s hlavou plnou ideálů. Hitler myslel skutečně na všechno, když si takovým způsobem vychovával budoucí pilíře své říše. Při některých scénách jsem ztrácela dech. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi silný a působivý snímek, na který jsem při některých scénách hleděla doslova s otevřenými ústy. Některé pasáže jsou sice předvídatelné, tušíte, co se asi stane, ale zřejmě nevíte, komu se to přihodí. A také zdání klame. Myslela jsem si, že ten milý, černovlasý chlapec je hodně citlivý a neuznává to, kvůli čemu na škole vlastně je. Ale nenapadlo by mě, že udělá to, co udělal. Všichni protagonisté hrají velmi dobře, uchvátil mě Max Riemelt, který od dob v potrhlé komedii Holky to chtěj taky, začal projevovat svůj nesporný talent v silných a kvalitních snímcích. Při několika scénách jsem měla slzy v očích. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdo ví, co se tenkrát všechno odehrávalo v myslích těch mladých kluků, ale jsem ráda, že jsem alespoň malý zlomek toho, co se tenkrát na takových školách dělo mohla vidět. Jistě tam muselo být hodně těch, kteří byli tehdejší propagandou zcela zdeformovaní, ale našlo se mezi nimi určitě i hodně takových jako byl Friedrich a jeho kamarád, který byl synem nacistického pohlavára. A já tak mohla vidět jejich postupný zmatek a pochybnosti o správnosti počínání a ideálů školy Napola. Možná bych přivítala trochu hlubší vykreslenost jejich postav, ale v konečné fázi bylo jednání obou těch kluků všeříkající. Určitě bych vyzdvihla dobře nastíněnou chladnou a studenou atmosféru školy, například dupotem jejich bot nebo zatloukání hřebíku do rakve a bylo toho mnohem víc. A i když některé momenty byly možná až moc neuvěřitelné a nebo příliš tlačící na naše city, tak to byl velmi silný snímek a Dennis Gansel si tu čtyřku určitě zaslouží. Závěrečný dovětek ve filmu už jen dokladuje to, co jsme si stejně celou dobu všichni mysleli. 70% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (21)

  • Výtvarnice, která se s nápisem brambory (pochopitelně v němčině) na výloze obchodu nadřela několik desítek minut, bylo ve filmu shrnuto do 2,5 vteřin. (Rodriguez)
  • Režisér Dennis Gansel se tady nechal inspirovat životními osudy vlastního dědečka a právě na jeho vyprávění založil hlavního hrdinu. (Karlos80)
  • Během natáčení ani jednou nesněžilo. Ve skutečnosti bylo +30°C. (Rodriguez)

Reklama

Reklama