Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Vážně nevím... tohle je opravdu hodně ujetý film. Téma velice zajímavé, spousta zajímavých dialogů a postřehů, ale některé scény byly až neúnosně přitažené za vlasy. I postavy - nejvíc určitě Carla (Summer Phoenix). Ale i hlavní hrdina Ryana Goslinga byl značně nepravděpodobný - malý brýlatý židáček, který s učitelem v ješivě vede zanícené talmudické rozepře, se po odmítnutí svých názorů stane drsným pouličním rváčem a nazistou, jehož hlavní životní program je zabíjet Židy. A přitom v nitru stále chová úctu k Tóře, na skinheadské akce si začne pod tričko s hakenkreuzem oblékat talis a učí svou masochistickou milenku hebrejštině a židovským zvykům. Uch... Tedy nepochybuji, že podobně schizofrenní jedinci existují napříč všemi národy nebo vírami, ovšem tohle bylo řekl bych příliš. Ale tvůrci filmu myslím spíš jeho postavu zamýšleli jako symbol, jako médium, skrze které by mohli prezentovat svoje názory. Povedlo se jim to sice objektivně dobře, ovšem subjektivně mě to příliš neoslovilo. Knih o judaismu i o nazismu jsem přečetl stohy, seritózních, ne vymyšlených v Hollywoodu, takže jsem si ve filmu popravdě spíš vychutnával úplně vedlejší prvky, jako byla třeba účast Theresy Russell a Billyho Zanea v rolích neonazistických manželů, nebo sice lehce šílená, ale právě proto hodně přitažlivá postava Carly. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Danny Balint je mladý, inteligentný muž, ktorý vyznáva myšlienky fašizmu. Je to fanatický neo-nacista. Nenávidí negrov, moslimov, emigrantov a najmä židov. Glorifikuje nemeckú Tisícročnú ríšu. Obdivuje Adolfa Hitlera. Hrdo nosí tričko s hákovým krížom. Jeho rameno zdobí tetovanie s nacistickým symbolom. Je členom gangu nazi-skinov. Prezentuje sa ako nekompromisný, radikálny antisemita. Vydal sa na svoj "Svätý boj". Ale prečo? Prečo to robí, keď sám je žid? Tento film je celý akýsi pomýlený a zmätený. Presne tak ako jeho hlavný hrdina. ** ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Film dvou tváří, z nichž jsem si prostě nakonec nedokázal pořádně vybrat ani jednu. Žid s neonacistickými sklony nenávidící židy, banda holých lebek co se tváří jako největší drsňáci, přesto zůstali tak nějak nevyužití, sadomaso přítelkyně, která ráda prcá s přítelem své matky, kemp pro nácky taky nevyužitý, příběh s jistým morálním poselstvím, přesto nedotažený do konce - Ryan Gosling to zahrál dobře, ale přišlo mi, že potenciál který se tu přímo vybízel, zůstal využitý tak z poloviny a na červená čísla v hodnocení to nemá ani náhodou!!!50% ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Doposud suverénně nejhorší a nejtrapnější pokus o zfilmování neonacistických hnutí - pokud Vás zajímají taková témata, doporučuji Romper Stomper, anebo (nejlépe!) Kult hákového kříže. Zde na tomto filmu je jediným kladem vynikající Ryan Gosling, vše ostatní je břečka a - ačkoli mne dost bolí to říkat - tupá a neumětelská propaganda. Co můžete čekat od filmu, který začíná scénou útoku skinheada na Žida, který - a teď pozor! - je mladý, plachý, hubený student s velkými brýlemi, shrbenými zádíčky a těkavým pohledem, v ruce velkou knihu, kterou by si mohl číst za jízdy metrem. Kdyby to ovšem končilo jen u klišovitosti, mlčím, protože někdy je třeba použít schémata pro podtržení a větší efekt hlavního poslání. Tohle ale není vše - jde totiž o spojení infantilní tendenčnosti s naprostým filmovým začátečnictvím. Děj se stále převaluje z boku na bok, stále se ve zcela bezvýznamných momentech vracejí nesmyslné opakovačky, postavy se chovají naprosto nelogicky, na plátně se objevuje čím dál tím více rádobyherců, přeskoky v ději jsou natočeny až bolestně amatérsky, korunu všemu nasazuje jedna z nejhorších filmových hudeb, co jsem kdy slyšel. Jediným plusíkem a vydařenou scénou je paradoxně samotná pointa. Cíle byly šlechetné, bohužel ty samy o sobě nestačí na to, aby vznikl alespoň průměrný film. ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Nejvyšší hodnocení dávám především proto, že se Believer nespokojil s jednoduchým a černobílým zpracováním, ke kterému téma antisemitismu vybízí. Namísto toho polemizuje nejen s rasismem, ale i s judaismem a vírou obecně. Některé myšlenky jsou opravdu odvážné, ale stojí za to se nad nimi zamyslet. Rozhodně se najdou chyby, především ústřední postava (hraná opět charismatickým Goslingem) se chvílemi chová trochu zmateně a její psycholocký profil by mohl být vykreslen lépe. Přesto v kontextu filmů jako Romper Stomper nebo Kult hákového kříže nemohu hodnotit jinak, definitivně mě v tom utvrdil úžasný závěr. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)
  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)

Reklama

Reklama