Reklama

Reklama

Havran

Trailer

V tomto spletitém příběhu ďábelského čarodějnictví se uprostřed záblesků humoru roztáčejí kola hororu. Klasika režiséra Rogera Cormana byla inspirována gotickou básní Edgara Allana Poea. Trojici čarodějů bojujících o magickou nadvládu zde hrají Vincent Price, Peter Lorre a Boris Karloff. Dr. Erasmus Craven (Price) je mág z patnáctého století, který odešel po smrti své ženy Lenore do ústraní. Jednou v noci jej poctí svou návštěvou mluvící havran, kterým je ve skutečnosti bývalý čaroděj dr. Adolphus Bedlo (Lorre). V ptáka ho proměnil kouzelnický mistr dr. Scarabus (Karloff) za to, že se ho Bedlo odvážil napadnout. Craven vrátí Bedlovi lidskou podobu a vděčný muž mu za to prozradí, že na Scarabově hradě spatřil ženu nápadně podobnou Lenore. Oba se společně s Cravenovou dcerou a Bedlovým synem vydají na hrad, kde záhy zjistí, že na ně Lenore a Scarabus ušili boudu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Horrorová a sci-fi legenda a milovník Edgara Allana Poea, režisér Roger Corman zfilmoval Poeovu báseň Havran a obsadil ji klasiky horroového žánru....pány Vincentem Pricem a Borisem Karloffem. Jedná se o dílko zdařilé, vzdává holt kultovním horrorům 20. a 30. let, ať už stylizací, jednoduchým dějem či obsazením. Báseň Havran patří k mým nejoblíbenějším dílům z pera E.A.Poea a to nemám rád poesii. V titulkované verzi byl použit překlad páně Vrchlického, který jsem do této doby neznal. Havrana sice umím zpaměti, ale v překladu Vítězslava Nezvala. Tady to však nevadí, neb film je pouze básní inspirován, sám bych natočil spíše kraťas, plný ponuré atmosféry a doslovný přepis básně. Takhle se jedná spíše o zajímavou zábavu plnou příjemné atmosféry a mladého Jacka Nicholsona..."nad jménem dívky nadvzdušné, jež byla mou a teď už ne..." ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Opäť v podaní Cormana film inšpirovaný Poeom a opäť v hlavnej úlohe Vincent Price. Tento krát to nebol až tak zdarený film, asi po tých dobrých House of Usher a Pit and the Pendulum musela prísť trochu oddychovka a útlm. Príbeh nie je až taký „zapeklitý“ a zaujímavý ako v predchádzajúcich adaptáciách, hudba a celkové odľahčenie vtipom mi tu moc nesedelo. Veršovaný úvod bol celkom príjemný, ale hlbšie vo filme bolo trochu cítiť absenciu hlbšieho nápadu. A čo sa týka Jacka Nicholsona v úlohe Rexforda, tak toho som spoznal až v závere filmu. Mal vtedy iba 26 rokov, bol to ešte malý štupeľ, ktorého genialita sa naplno prejavila až neskôr. ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jist, zda je vhodné tento film řadit mezi ostatní Cormanovy adaptace Poeových děl. Zatímco všechny ostatní se docela věrně drží předlohy (ačkoli každý zatvrzelý čtenář si zde "něco" najde), zde z ní akorát vychází úvodní a závěrečné pasáže, jako vždy působivě přednesené Vincentem Pricem. Osobně by mě záměr udělat parodii na tuto slavnou báseň nevadil, není tajemstvím, že jsem pro každou špatnost Casinem Royale počínaje, nicméně humor pramenící z pozměnené zápletky (vdovec -> paroháč apod.) mi nesedl a jediné sympatie v souvislosti s tímto snímek chovám pouze ke spojení hereckých mistrů hororu minulosti, současnosti a budoucnosti (Boris "Frankenstein" Karloff, Peter "Kürten" Lorre, Price a Jack "Torrance" Nicholson). 40% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle nezvyklou cormanovskou podivnost jsem dával na třikrát, protože jsem u ní dvakrát usnul. Zíraljsem jak blázen - opravdu Matheson, Corman a Price chtěli, abych se u (pravda hodně volné, ale přesto) adaptace klasiky E. A. Poea tolik nasmál? Hodně dlouho jsem nevěděl co si o filmu myslet, připadalo mi to jako hodně šílená sebeparodie cormanovských Poeovek. přesto spousta věcí seděla, Vincent Price opět úchvatný, kulisy paráda, ten humor je tak ujetý, až mi sedl no a mladičký Nicholson? Hodnocení lítalo od odpadu k hodně velkým výšinám. zřejmě to zachránil závěrečný kouzelnický battle, protože jsem si nakonec řekl, že to zase tak špatné nebylo. 2,5* ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Od Rogera Cormana ako rezisera je The Raven moj prvy film. A uz vobec to nie je temny goticky horor. Dost nestastne sa tu spaja horor s komediou, na to ja nemam pochopenie /snad len u Kacksonovho Braindead a Bad Taste/. Jack Nicholson je sice na urovni, ale zvysok hercov je mdly a rezia hrozne priemerna. Bat sa nie je coho. 50 % ()

Galerie (76)

Zajímavosti (5)

  • Jack Nicholson vždycky chválil všechny své herecké kolegy, až na jednoho - havrana. Havran prý na všechny kálel, ale obzvláště na něho. (liquido26)
  • Peter Lorre a Jack Nicholson rádi při natáčení improvizovali, což rozčilovalo Borise Karloffa, který byl zvyklý pracovat přesně podle scénáře. (liquido26)
  • Během čarování používá Dr. Bedlo různé latinské citáty: Veni, vidi, vici (Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem), De mortuis nil nisi bonum (Nemluv špatně o mrtvých), Cave Canem (Pozor pes), Si vis pacem parabellum (Pokud chceš mír, připrav se na válku), Ceterum censio Carthaginem esse delendam (Mimo jiné věřím, že Kartágo musí být zničeno). (liquido26)

Reklama

Reklama