Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodinný dokumentární portrét všemi generacemi milovaného českého autora, herce, textaře, scenáristy a spoluzakladatele legendárního Divadla Járy Cimrmana Zdeňka Svěráka, který natočil jeho syn, světoznámý režisér Jan Svěrák, se svým kolegou Martinem Dostálem. Dali mu lehce humorný podtitul "Mramorizace Zdeňka Svěráka". Oba tvůrci laskavě nahlížejí do tvůrčího zákulisí i soukromého zázemí Zdeňka Svěráka a nechávají vyniknout jeho nezaměnitelné vnímání světa. Dávají rovněž možnost poznat kouzlo mnoho desítek let trvající sounáležitosti, na jejichž základech stojí úspěch slavného cimrmanovského souboru. Stranou však neponechávají ani momentky ze Svěrákovy životní cesty a soukromého života, na nichž odhalují pro řadu diváků možná neznámé odrazy jeho osobních osudů ve filmech, které si získaly trvalou přízeň publika. Snímek má nicméně osobní rozměr i pro samotného režiséra, který v době realizace prožíval společně s otcem tvůrčí i generační spor. Natáčením portrétu se pokoušel rovněž hledat nová východiska pro vzájemný vztah, jehož hodnotu mohli diváci ocenit na působivých filmech Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět – plodech kongeniální spolupráce otce a syna, jež naštěstí měla úspěšné pokračování. (Česká televize)

(více)

Recenze (208)

Smileface 

všechny recenze uživatele

Naprostá nádhera, výborný a procítěný osobní dokument. Pánové vy z akademie, asi víte proč jste zakázali dokumentům soutěžit o Českého Lva. Nějaké Horem Pádem by nemělo v souboji s Tatínkem či Českým snem šanci. Na pódiu měl stát místo Hřebejka Jan Svěrák(alespoň bysme nemuseli poslouchat trapný Hřebejkův politický výstup při přebírání, který se nápadně potobal Americe a znechutil mi celý večer). ()

pan.Kaplan 

všechny recenze uživatele

Těžko tomu dokumentu něco vytknout. Překvapilo mě, že se nevyhýbá ani konfliktu mezi Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem. Tím se Tatínek v mých očích nestal oslavnou ódou nad genialitou Z. Svěráka, ale skutečným dokumentem jeho života. Když jsem to viděl poprvé v televizi o vánočních svátcích, upřímně jsem se dojal. Je to asi dáno velkým dílem tím, že pana Svěráka uctívám jako nejlepšího současného scénáristu a k jeho dílu mám obrovský obdiv. To nic nemění na tom, že je to hodně dobře zpracovaný životopisný dokument. ()

Reklama

plechulka 

všechny recenze uživatele

Koncem 70-tých let jsem pro sebe objevila Cimrmany a následně infikovala svým nadšením celé okolí, moje dcery vyrůstaly na "Hodinách zpěvu" a páně Svěrákových pohádkách ať už filmových nebo tištěných atd atd - a vůbec si nedělám iluze, že nejsem jedna z mnoha, pro níž jméno Svěrák je značka kvality. Proto pro mne dokument nepřinesl mnoho nových informací, spíš byl jen milým setkáním s pro mne milým člověkem, jehož humor i inteligence mne doprovází většinu života. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument s laskavým a vlídným Svěrákem - o Svěrákovi. Poodhalí nám, odkud bere Svěrák náměty do svých filmů (autobiografie), i to, že tenhle nadaný člověk umí být i umanutý (nedá si pokoj, dokud synem jeho Vratné láhve nenatočí). Není zde nic nového, to všechno, co tu padne, jsme už slyšeli a známe, ale stejně je to ohromně milý a lidský. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

S velkou úctou natočený portrét českého velikána. Obsahově a informačně bohatý, s nemalým pohledem do soukromí, včetně legendárního sporu o Vratné lahve - ale jinak velmi nekonfliktní, oddechové, velmi milé a laskavé. Pro fanoušky jasná povinnost. Nejvíc mě potěšil pohled na spolupráci s Jardou Uhlířem. 85%. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Několik záběrů bylo natáčeno v Měcholupech u Žatce, v Žatci samotném, hlavně ve školách, kde Zdeněk Svěrák po absolutoriu VŠ učil a dále pak na žateckém náměstí. (Frontie)
  • Sám Zdeněk Svěrák k filmu řekl: "Má-li někdo syna kameníkem, má nejlepší pomník ve vsi. (...) Kdo jiný mě zná víc než můj kluk, a ten Martin Dostál (...) byl zase takovej dotěrněj kladeč nepříjemných otázek. Myslím, že to zafungovalo a je to pěkný pomník. Neměl jsem právo cenzora, do obsahu jsem nezasahoval." (NIRO)
  • Za kamerou stál Ivan Zachariáš, jeden z nejznámějších režisérů reklam vůbec. Na domácí půdě působí jen zřídka, je například režisérem výpravných spotů TV kampaně na pivo Stella Artois aj. (hippyman)

Související novinky

Dlouho odkládaný porod

Dlouho odkládaný porod

15.04.2006

Natáčení nového filmu rodinky Svěrákových otce (scénář, hlavní role) a syna (režie) Vratné láhve se chýlí ke konci a brzy přijdou na řadu formovací práce ve střižně apod. Hlavním hrdinou je… (více)

Reklama

Reklama