Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádku o Popelce znají všechny děti. Její příběh si vypůjčil Josef Lada, a jak to uměl jen on, vtipně jej převyprávěl jako jednu ze svých originálních pohádek „naruby“. Tento Ladův text se stal podkladem pro televizní zpracování, které se i ve výtvarné podobě inspirovalo mistrovými obrázky. Pohádku s původními písničkami natočila v roce 1986 režisérka Vlasta Janečková s Karlem Greifem v titulní roli, Milenou Dvorskou coby macechou, Jiřím Zahajským jako otcem. Květa Fialová si zahrála tajemnou paní, Simona Vrbická princeznu a Carmen Mayerová s Petrem Kostkou královské rodiče. (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

kingik 

všechny recenze uživatele

Jestli znáte pohádku Popelka, tak tady je to přesně naopak. Ženská role se prohodí s mužskou při zachování všech základních a důvěrně známých motivů z původní pohádkové předlohy. Sice nevím, k čemu je to dobré, ale jistým způsobem jde o vtipnou podívanou. Popeláka si střihl bývalý herec Karel Greif, který se dal později na podnikání, a jeho macechu si zahrála neodolatelným způsobem zesnulá Milena Dvorská. Máme zde také hodného tátu Jirku Zahajského a nevlastní dva hloupé bratry. Princezna Simona Vrbická zrovna výrazné přednosti neměla. Studiová pohádka se všemi svými klady a nectnostmi, ale pokud máte tuhle "papundeklovou" televizní tvorbu v oblibě, mohl by vás tenhle celkem originálně pojatý počin úspěšně pobavit. 60% ()

Argondia 

všechny recenze uživatele

Skromná, studiová pohádka, kterou si z dětství pamatuji především díky sadistické scéně s včelím úlem. Hlavní postava, s úžasně dementním jménem Popelák Babáček, je celkem kus chlapa, zato však totální herecké prkno. Princezna, s korunkou z ruličky toaletního papíru, by mohla být alespoň o trochu hezčí a Petr Kostka by nemusel tolikrát opakovat slovo "kuliferda". Jinak to docela šlo, pohádka neurazí ani nenadchne. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Původní pohádka o Popelce dostává nový ráz, když si pan Lada vypůjčil děj a změnil ho na muže se ztracenou botou. V pohádce de facto není nic nového. Vše je téměř stejné až na to, že v obráceném gardu. Ale tak nějak je to urychleno. Tedy holubi prostě pomůžou a není to nic divného, ani se nedočkáme viditelného důkazu, je to prostě zmíněno. Popelákovi pomáhá čistě víla a sám tak nic nenajde ani nezařídí, navíc se pěkně zlobí, když na ples skoro ani vyrazit nechce. Vlastně ho k tomu v počátku musí nutit. Ocenit tak lze snad jen hudbu a Milenu Dvorskou. Pohádkové předělávce nepomáhá ani studio. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Lada věděl, že i muž, syn či otec, může být obětí domácího násilí. Jenom nechápu, proč si to takový chlapák, jak tedy o Popelákovi všichni mluví, nechá od macechy a svých titěrných nevlastních bratrů všechno líbit. Dvorská je jinak zlatým hřebem pohádky. P. S. Je zajímavé, že komořího hraje Svatopluk Beneš, který stejnou roli hrál i v Popelce s Evou Hruškovou. ()

Eterninox 

všechny recenze uživatele

Papundeklová gender-swapnutá Popelka z 80. let. Čekal jsem v tom alespoň nějaké zajímavé úpravy založené na odlišných společenských normách a očekáváních, ale zmohli se jen na to, že ztracený střevíc byl všem moc velký a ne moc malý. Nicméně doporučuji pokud vás zajímá, jak Čeští před-revoluční literáti a filmaři zvládali kreativní kanibalizace klasik, na jaké jsme teď zvyklí od moderního Hollywoodu. - 30% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama