Reklama

Reklama

Poslední díl Godzillí série. V tomto velkolepém zakončení proti sobě stojí skoro všechna monstra, která se v této sérii objevila. Godzilla, Minya, Anguirus, King Caesar, Ebirah, Kamacuras, Kumonga, Manda, Mothra, Rodan, Hedorah, Monster X a Kaiser Ghidorah. Zničí Zemi? (Spinosaurus)

Recenze (47)

petero 

všechny recenze uživatele

A je to tu. Gumená Godzilla z východu rozmašírovala digitálnu americkú a v tomto prípade doslova. Je až s počudovaním ako si tento nový prírastok zachoval to kúzlo ktoré majú aj jeho predchodcovia a aby to nebolo len o demolácii monštier celého sveta do príbehu sú zakomponovaný mutanti a zrovna k Zemi dorazili aj mimozemšťania ktorí sa rozhodli že pomocou týchto monštier si podrobia svet. A tak deti z krajín vychádzajúceho slnka, momentálne ďaleko na vrchole v porovnaní s ostatnou civilizáciou, spolu s novou rasou mutantov a Generálom, vďaka výdobytkom najnovších technológii, musia oživiť Godzillu ktorá to natrie všetkým monštrám. Kitamura s prehľadom zahanbil americkú Godzillu a súčasné D-War na plnej čiare a zbesilo vykradol Independence Day (mimozemšťania, útok lietajúcich tanierov a dobitie materskej lodi), Matrix (Neove znovuzrodenie a zastavenie vystrelených guliek, tentoraz laserových lúčov =)) a Matrix Reloaded (akčná scéna na diaľnici). Už počas úvodných titulkov mi skoro oči vyblikalo. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Režisér Kitamura nebol podľa svojich vyjadrení spokojný s ´´godzillovkami´´ z rokov 80. a 90. a tak sa podujal na réžiu niečoho, čo malo dať sérii nádych rokov 70tych, čiže obdobia, podľa neho určujúceho ´´kaiju´´ žáner ako nielen obyčajný ´´monster movie´´´, ale aj ako sebareflexiu tej doby a jej problémov. Paradoxne sa ale najviac odchýlil od snímkov, ktoré tak miloval a nasadil smer, ktorým sa naozaj nedalo ísť ďalej ( je to najmenej navštevovaný snímok zo série od roku 1975 ). Polievočka od psíka a mačičky je oproti tomuto delikatesa. Scenáristicky je to odporný blábol, kde sa monštrá nevysvetliteľne objavujú, ako to pisálka napadlo, nemajú pre dej príliš význam a tým pádom divák čumí a diví sa. A to nehovorím o sekvenciách, kde sa ocitáme skôr v nejakom live-action anime ( resp. v tej dobe populárnom MATRIX RELOADED, REVOLUTIONS ). A vsunúť tu aj Ishiro Hondov kultový spektákel YOSEI GORASU, bolo skôr na škodu veci. Zrejme nejaký ( trojhodinový ) extended cut by to určite vylepšil. Najslabší snímok z celej japonsko - americkej série. ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Kaigu eiga all-in-one pack. Kitamurov nezameniteľný vizuálny štýl je tu pre mňa prekvapivo tlmený a takmer nonstop deštrukčnej akcii občas chýba dravá iskra. Guma, plastika a papundeklové kulisy, všetko to základ filmov daného razenia, ostali aj tu. Roztomilá bábková Godzillka a iné potvorky (za ktorými stoja živí ľudia navlečení do kostýmov príšer) mi tak ani v CGI ére rozhodne nevadili (i keď aj tých je tu požehnane a občas na plátne sledujeme hotové Hviezdne vojny s konkrétnou citáciou na zničenie hviezdy smrti z Návratu Jediho), práve naopak, vyvolávali vo mne nostalgický úsmev rovnako ako aj milé odkazy na predchádazjúce Kitamurove filmy (hlavne Versus). Horšie je to už s naťahovanou stopážou (Kitamurov večný problém hlavne v neakčných sekvenciách), ktorá úroveň zábavnosti v celkovom výsledku rozrieďuje. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nářez... Na takovouhle čistokrevnou Kaiju jízdu jsem se těšil snad celou Gsérii a moc mě těší, že se to na konec takhle parádně povedlo. Přehlídka Godzilích protivníků mapuje, čerpá a klaní se celé té padesátileté historii stejně jako nekonečný zástup odkazů, vtípků a situací... Chvilku je z toho cítit Honda, chvilku to smrdí bláznem Fukudou, občas to má devadesátkový drajv a chvilkama funny CGI z posledních let. Jasně-možná mají mutanti trošku více prostoru než by měli mít a už zmiňované computerové vložky jsou dost (řekněme)svérázné, ale souboje se nesou v tom nejoldschoolovějším duchu, scénář je na hlavu, je tam Mothra pomocník a tím největším Kajiu zmrdem je přesně ten, ktrého fandové očekávají (i když tak trošku jinak, protože na velké finále se hodí vymyslet novou uber-formu klasického uber-záporáka)....No-mohl bych se tu o tom rozněžnovat ještě dlouho ale kašlu na to. Je to prostě krásné zakončení padesátileté historie nejslavnější ještěrky všech dob. 5 dávám v rámci série jen výjmečně(s ohledem na výsadní postavení Hondovy prvotiny)ale tady není nad čím váhat. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Režisér Rjúhei Kitamura ukázal, že je správný blázen, a tak vzal nejen všechny Godzillí snímky, ale i další Hondovy snímky, přičemž obvzlášť při zmínce o Gorathovi jsem už jen nevěřícně kroutil hlavou. Pro připomenutí - Gorath je obří slunce letící k zemi - ano i tohle tam určitý způsobem režisér narouboval. Dále do tohodle guláše přihodil pár moderních prvků, kung-fu, speciální efekty, pár novinek v podobě ozbrojené organizace a konečně vykradl Star Wars a Matrix. Nejsmutnější na tom je, že tahle zplácanina kupodivu funguje skoro ve všech směrech. Samozřejmě se to nedá brát vážně, ale ty mimozemšťani jsou tak béčkovitý, že se u toho prostě musíte bavit. I když hlavní padouch přehrává jak ďas. Kapitolou sama pro sebe jsou souboje monster. Opět jedna šílenost za druhou a opět jsem se u toho bavil. Najdeme zde skoro všechny a jako u mnoho jiných případů, i Minilla je zde naroubována snad pneumatickým kladivem. Godzilla je zde přesně taková, jakou si představuji. Nezničitelná, nemilosrdná. Důstojnější zakončení série snad být natočeno nemohlo. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (26)

  • Poté, co Godzilla ve velmi krátkém čase porazí a zabije Zillu (monstrum, designované podle Godzilly z Emmerichova filmu z roku 1998), velitel mimozemských invazních sil procedí mezi zuby něco o „nepoužitelném rybožroutovi“. Emmerichův Godzilla se totiž ve svém filmu skutečně rybami živil. Zajímavé také je, že i přes tento poněkud zesměšňující přístup k jeho dílu se Patrick Tatopoulos, autor designu Zilly, nechal po zhlédnutí filmu slyšet, že se mu scéna líbila a že si váží toho, že jeho monstrum má v příběhu své místo. (Israha)
  • Pro společnost TOHO jde o do té doby nejdražší film série v historii studia. Produkce filmu stála 19 500 000 amerických dolarů. (Terva)

Související novinky

Vlak plný masa

Vlak plný masa

04.04.2007

Bývalý fotbalista, mlátička z gangsterek Guye Ritchieho, popřípadě Juggernaut z třetích X-Menů Vinnie Jones nikdy neměl nouzi o role, které sice neoplývaly dialogy, ale přesto byly nadmíru šťavnaté.… (více)

Reklama

Reklama