Reklama

Reklama

Sin City - město hříchu

  • USA Sin City (více)
Trailer

Noirový thriller plný násilí, v němž se prolíná několik dějových linií z oblíbených komiksů Franka Millera, vykresluje obraz nejděsivějšího města bez slitování pohledem těch nejdrsnějších postav. Bruce Willis exceluje v roli policajta s nemocným srdcem, který přislíbil ochranu sexy striptérce (Jessica Alba); Mickey Rourke hraje mrzoutského psance s posláním pomstít smrt své jediné životní lásky (Jaime Kingová) a Clive Owen ztvárňuje Shellieinu (Brittany Murphyová) tajnou lásku Dwighta, který po nocích brání Gail (Rosario Dawsonová) a její lehké děvy z Old Townu (Devon Aokiová a Alexis Bledelová) před drsňákem (Benicio Del Toro) se zálibou v násilí. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 584)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný a hodně dobrý film, který je výborně natočen, hvězdně obsazen a chytlavě odvyprávěn. Sin City město zkorumpované, temné a prohnilé až do posledního morku kosti, plné krve a násilí. Amen . . . . Stejně jako kultovní komix je i film opravdu výborný. 85 % ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Film bez „drajvu“, jakéhokoliv napětí, gradace či zpětné vazby na diváka. Tupě natočené obrázky, které by nemusely, s odebráním drtivé většiny monologů, být tak ubíjející a nudné. Dle některých zde přítomných názorů, by se dalo vydedukovat, že dobrá adaptace je vlastně otrockým přepsáním literárního díla a jeho doslovného převedení na rozpohybovanou fotografii. Co se týče jiných položek snímku, tak herecké výkony jsou nevyrovnané, hudba nijaká až mdlá a kamera prachsprostě obyčejná. Tak mě napadá, že jsem měl vždy zažitou představu, že pokud se režisér není schopný rozhodnout co nechat a čeho se zbavit, nastoupí na jeho místo nekompromisní střihač, který bez přehnané citové vazby vůči dílu dokáže zjednat pořádek. Z tohoto důvodu je mi zde krajně nesympatický trend všeumělství, které není zcela určitě podrobeno racionálním úsudkům. Nic jsem nečekal, nic jsem nedostal aneb obyčejný průměr, který se mi z hlavy vykouřil během několika hodin. Billy Wilder v jednom dokumentárním filmu řekl, že monolog patří na divadlo a pokud ve filmu splňuje funkce, které jdou vyjádřit i kinematografickou řečí, je něco špatně. Lze jen souhlasit.... ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Takže jaké jsou nakonec pocity z toliko očekávaného filmu? I přes mírné zklamání se nakonec nedokážu ubránit nadšení. I když Rodriguez potvrdil, že prostě nikdy nebude režijní eso, přesto dokázal dát Sin City osobitý styl, který (pro některé až příliš) věrně zachycuje komiks. Nejslabším článkem celého filmu je jeho prostředí epizoda, kterou nejen dokonale vorá přehrávající Owen (moc by mě zajímalo, čí nápad byl ten robotický hlas), ale zároveň jsou v ní i ty nejslabší momenty. Vzhledem k tomu, že úvodní epizoda prakticky nemá chybu (Rourke je vynikající) a závěrečná je nejsvižnější a má naprosto bezchybného Willise, dávám nakonec zatraceně solidní 4 hvězdičky. Na to, jak moc to byl film očekávaný, takový verdikt vůbec není špatný. Jinak nepochybuji, že film se nezapíše do srdcí všech, protože pro některé bude málo akční, a pro druhé až příliš sázející na předlohu... ale o čem jiném by adaptace takové komiksu ostatně být měla... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Komiks jsem necet, takze nemuzu srovnavat, ale tohle byl totalni masakr a jeden z nej filmu roku 2005. Nejspis nejlepsi film od Roberta Rodrigueze. Ze zacatku film nevypadal nijak uzasne, uvod s Willisem nebyl moc akcni (prislo mi, ze vlasne celej film neni cistokrevna akcnarna, ale spis akcni drama) a trochu se to tahlo, ale pak prisla prvni epizoda Drsny sbohem a to byla takova neuveritelna krutarna, ze me to zarazilo do zidle. Rourke si neni skoro vubec podobnej, snad jen ocima, ale predvadi takovej masakr, ze bych to pomalu oznacil za nej vykon jeho kariery. Druha povidka Velka tlusta zabijacka sice uz tak kruta neni, ale porad je to hustarna. Treti povidka Zlutej parchant je husta hlavne ke konci, ale taky je slusna. Kdyz nebudu pocitat tu uvodni kratkou epizodku tak maj tri hlavni pribehy sestupnou uroven - nejlepsi je proste Drsny sbohem. Co se tyce hercu, tak ty se prekonavaj, z tech co me zaujali vic to je Benicio Del Toro, protoze ty jeho kecy a buzerace jsou fakt paradni, Bruce Willis (i kdyz epizoda s nim nepatri k nejlepsim, on sam je super) a Elijah Wood, ten byl taky naprosto uzasnej. Trochu me zklamal Michael Madsen, jeho roli by klidne moh hrat nekdo obycejnej, Michael by si precejen zaslouzil vic. A pak tu je naprosto dokonaly a neprekonatelny Mickey Rourke. Par vytek by se ale k filmu taky naslo. Ze zacatku mi chvily trvalo nez jsem si zvyknul na styl vypraveni, kdy vetsinu casu postavy jakoby vypravely nebo mluvily sami se sebou a obcas se mi zdalo nektery auto hodne divny, bylo to uz s animaci trochu prehnany a spis vypadalo jak z kreslenyho filmu a pak taky hudba, i kdyz nebyla nejhorsi, tak se ji moc nedarilo vytvaret napeti (to nastesti zvladli postavy a samotnej pribeh). Taky mi prislo, ze vlasne vsechny tri filmy jsou o lasce a pomste, ale kazdej byl natolik originalni, ze to nevadilo. Krome tehle vytek stvoril Rodriguez naprosto bombastickej a krutej film a po vizualni strance naprostou dokonalost a kdyby kuli nicemu jinymu, tak aspon kuli ty vizualni strance stoji za to film videt. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Hned první povídka představuje vrchol celé hříšné epopeje. Marv sbírá drsné body, stylizace a obrázky pasují výtečně a sem tam se urodí hodně dobrá hláška. Jenže to co se za černobílým pozlátkem skrývá by zasloužilo pohlavek. Sin City je ukázkovým příkladem nezvládnuté adaptace – žádné emoce, žádná snaha vyjádřit pohnutky postav filmovou řečí. Rodriguez se topí v nekonečných monolozích svých postav, které neustále žvaní, neustále vysvětlují, co se jim honí hlavou a jakou mají zrovna náladu (až je to někdy k smíchu, třeba když se Hartigan zmoženě opře o strom, zakašle si do ruky a uvidí ve dlani krev, což provází zhruba slovy „je mi blbě a kašlu krev“ – asi aby stíhali i pomalejší diváci :-)_______ Kulantně řečeno, tupé. Nekonečný a nekontrolovaný vodopád slov přebíjí všechno a titul nejužvaněnějšího filmu posledních deseti let Sin City suverénně vyrvává z pařátů nedávného Closer. Hlášek ubývá, dynamika vyprávění prakticky neexistuje a dokonce chybí pořádná hudba (!). Většinu času zní jen fádní podkres, takže o audiovizuální nářez z traileru nezavadíte ani koutkem oka (ukázka tak teprve teď naplno prokazuje svou genialitu a zároveň lživost). S přibývajícími minutami geniální bonmoty („Nespláchls“) definitivně mizí a přicházejí velké rozpaky z hereckých výkonů. Sešla se nám tu opravdu rozmanitá společnost: Od skvělých drtičů (Rourke, Willis) a pohodově obsazených postav (Stahl, Dawson, King) se přes rozpaky (Wood, Duncan) dostaneme až k toporným výstupům (Owen, Del Toro) nebo rovnou směšnému přehrávání (Bledel, Murphy a hlavně Jessica Alba: Nic proti její postavě, ale líp hraje i Honza Čenský)________ Výsledek zklame. Neživotná, statická, chladná a hlavně děsivě neinvenční, až otrocká adaptace, jejíž autoři zapomněli, že to co trhá koule na stránkách comicsu nemůže v prakticky stejné podobě cupovat varlata filmovým divákům. Nuda. Nic víc. V posledních čtyřech dnech jsem viděl sedm filmů a jen jeden ve mně zanechal méně než Sin City: Šlo o thajskou Tropickou nemoc, z níž jsem po dvaceti minutách odešel. :-) Ale dost remcání. Sin City není vyloženě špatný film. Jen nezáživný průměr, po němž nezbyde nic víc než vzpomínka na přísliby traileru a z comicsu obšlehnuté vizuály. A blahé paměti pravdivé tvrzení Ondřeje Vosmíka, jenž v recenzi Cinemy na Spy Kids poznamenal, že Rodriguez je dobrý řemeslník, ale bídný vypravěč. Nikdy předtím to neplatilo víc. P.S: Tímto samozřejmě nepochybují o tom, že příznivci stylových, jakkoliv naprosto tupých obrázků, a “tarantinovského hypeu” si cestu pro svých pět hvězdiček najdou. Přeju jim to. :-) ()

Galerie (85)

Zajímavosti (78)

  • V komiksové předloze řídí Žlutý bastard (Nick Stahl) 57C Bugatti. Ve filmu je to limuzína Cadillacu z roku 1936, a to proto, že pronajmutí Bugatti by stálo 230 000 dolarů na čtyři natáčecí dny. Poznávací značka je "TYB 069". Písmena TYB jsou akronym pro "The Yellow Bastard". (don corleone)
  • Detektiv Hartigan (Bruce Willis) má jako služební zbraň Smith & Wesson Model 29, což má být pocta filmové sérii Drsný Harry (1971). Ze stejného důvodu má i striptérka Nancy (Jessica Alba) příjmení Callahan (jako postava Clinta Eastwooda ve zmíněném filmu). Představitel detektiva Hartigana Bruce Willis je ve skutečnosti levák, ale jeho postava je pravák stejně jako postava v původním komiksu. (HectorHagman)
  • Nick Stahl (Žlutý parchant) musel v několika scénách nosit celotělový latexový návlek, jehož aplikace zabrala až pět hodin. (Seejey8)

Související novinky

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Michael Clarke Duncan zemřel ve věku 54 let

Michael Clarke Duncan zemřel ve věku 54 let

04.09.2012

Jeho nejvýraznější rolí byl bezesporu dobrácký obr Coffey ze Zelené míle, za jehož ztvárnění získal nominaci na Oscara. Jeho mohutná přítomnost (výška 196 cm) však byla nepřehlédnutelná v jakémkoli… (více)

Conan je mrtvý, ať žije Oheň a led

Conan je mrtvý, ať žije Oheň a led

28.04.2012

O tomto projektu už jsme před nějakým časem psali. Chvíli to vypadalo, že upadl v zapomnění, ale Robert Rodriguez se ho nevzdal. A teď tvrdí, že hned po Machete Kills a Sin City 2 konečně natočí… (více)

Reklama

Reklama