Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prostý kovář Balian potká svého otce, kterého ani nezná, a ten mu nabídne, aby s ním jel do Jeruzaléma. Balian sice nejdřív nechce, ale pak zabije kněze, který odmítá dopřát klid duši jeho ženy, která spáchala sebevraždu. Rozhodne se tedy následovat svého otce do Jeruzaléma, aby smyl hříchy své i své ženy... Balianův otec umírá, ještě předtím ale pasuje svého syna na rytíře a žádá po něm, aby byl čestný. Balian má brzy příležitost vyzkoušet svou čest. Stávající král Jeruzaléma umírá a chce, aby mu dál vládl rozumný člověk. A takového vidí právě v Balianovi a nabízí mu ruku své sestry, ve které našel zalíbení. Jenže za cenu smrti jejího manžela, což nemůže čestný muž dopustit. Netrvá dlouho a neutuchající rozepře mezi muslimy a křesťany vyústí ve válku o Jeruzalém... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 193)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najlepší historický epos nového tisícročia, Hollywood v tej najkvalitnejšej podobe, výrazne lepší film ako precenený Gladiátor. Je duchaplný (a neskĺzava do naivity, aspoň nie na americký štúdiový veľkofilm), má skvelú hudbu a výpravu, dostatok bojových scén a predovšetkým sústredenú, v každej scéne presnú Ridleyho réžiu. Bloom mohol byť výraznejší, ale rozhodne to celé nekazí. Vynikajúci David Thewlis. Nutnosťou je director´s cut, ktorý je o dve hviezdy lepší ako kino-verzia - pre mňa nepochopiteľne nízke hodnotenia si vysvetľujem len tým, že dotyční videli ten nesúvislý pahýľ, čo išiel v kinách. K ostatným komentárom: Tom Hardy je zrejme mimozemšťan a videl ten film len z rakety na obežnej dráhe. ;-) ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí se přestávám divit hodnocení. Ridley má totiž v rukou dost pochybný scénář. I když jsem viděl režisérskou verzi, tak musím říct, že Království by více slušela minimálně 6 hodin dlouhá trilogie (nebál bych se ani delší stopáže). Jasně. Určitě by byla divácky méně přístupná, protože už takhle si někteří stěžovali, že je to nuda. Ale tento opus by si to rozhodně zasloužil. Protože v této formě je maximálně poloviční. Postavy nemají moc prostoru a příběh uhání jako zběsilý. Výsledek je potom zkratkovitý, nepřehledný a místy dost zmatený. Člověk se pak nemůže zbavit pocitu, že to někdo "odfláknul". A přitom samotná ideologie a myšlenka filmu je naprosto skvělá. Souhlasím však s názorem, že tohle je z mnoha ohledů prostě zklamáním... ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Kinoverze poprvé - 60%: Otřesně dlouhá stopáž v níž nijak charismatický Orlando maká na titulu "Největší masér v Jeruzalémě" a to za asistente skvělého, leč brzy mrtvého Liama Neesona, naprosto perfektního Edwarda Norton, jehož výkon, byť za maskou, je opravdu dokonalý. Bohužel vrazit tolik peněz do tohohle... nechápu. Klasický příběh, kde od začátku víte i bez učebnice dějepisu co se stane, divný Bloom co kouká jak blůma a já vím že se stále opakuji, ale ta délka! Gladiátor byl i přes svou délku chytlavý a dokázal připoutat. Tady jsem usínal. I když jsem na to vzal do kina babičku, která byla uchvácena, já sám jsem z toho nic neměl, akorát si pamatuji na líbaní zmrzačený ruky a kecy o tom, jak i sedlák s hemeroidama může být "velkej rytíř". Ridley tentokrát propadl. Škoda. Kinoverze po 4 letech - 75%: Po druhém shlédnutí zvyšuji hodnocení. Je to možná faktem, že film vidím po čtyřech letech. Přeci jen v 14ti jsem se na tento epos díval jiným pohledem a v té době jsem u něj usínal. Krásná hudba, přenádherné scenérie, zajímavé bitvy, brilantní Edward Norton, skvělé ztvárnění "rozdílů" mezi světy křesťanů / muslimů a relativně dobrý příběh mne mnohem více nadchly. Bohužel zůstaly i negativy v podobě z 50% nepříjemného Orlanda, na věky proklínanou scénu s děláním rytířů ze sedláků a občasně klišovité dialogy. I tak se jednalo o nadprůměrný historický velkofilm, který bohužel padal na hlavní postavě a nezachránil to ani prvotřídní malomocný král. Kinoverze po třetí - 65%: Třetí shlédnutí a jde to opět do kytek. Režisérská verze - 90%: DOKONALÉ. 45 minut navíc, tolik Scott potřeboval ke změně mého názoru. Film je díky nim mnohem celistvější, děj se dá lépe uchopit a postavy nyní působí věrohodněji, hlavně Orlando Bloom a Eva Green. Paradoxně díky tomu snímek ubíhá mnohem lépe. Obrazová stránka je navíc tak precizní, že mnohé scény vypadají jak umělecká díla renesančních mistrů. Pravděpodobně si to nikdy nepřiznám, ale tam hluboko uvnitř cítím, že Království nebeské (DC) je nejosobitější a nejpropracovanější dílo z režisérovy filmografie. Režisérská verze (10 let od premiéry) - 100%: A je dokonáno. Po 10ti letech od svého vzniku jsem si konečně našel naplno cestu do Scottova středověkého opus magnum. Velká lítost, že už nikdy (minimálně za mého života) podobný historický velkofilm s tak hlubokým obsahem nevznikne - tržby a divácký zájem o Exodus budiž důkazem. Přesto mě nepřestává hlodat svědomí, že pokud mi docenění Království nebeského trvalo celou dekádu, tak co ty stovky dalších, již před lety viděných kousků? ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

V kinách to bežalo v skrátenej verzii, ktorá bola otrasne zostrihaná a veľmi veľa udalostí nedávalo zmysel. Vačšina hodnotiacich videla určite práve túto verziu. Z kina som vďaka nej odchádzal maximálne znechutený a film mal u mňa 2*. Keď som však v pohodlí domova videl predĺženú verziu, naplnila ma radostná eufória. Všetko zrazu do seba pekne zapadalo. Megalomanský historický film plný detailov , s krásnou hudbou a premakaným vizuálom. Nepamatám si podobnú situáciu, keď som nejakému filmu zmenil hodnotenie o 3*. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Hodnotím 190-ti minutový Director´s cut. Film je výpravně velkolepý se slušnou myšlenkou, s dobrými hereckými výkony(zaujal mě Ghassan Massoud), až na jeden problém. A tím je obsazení Orlanda Blooma, jeho projev a také jeho vývoj. Jednoduše mi Bloom do takovýchto rolí nesedí. Podle mého názoru měl zůstat kovářem v Karibiku a roli spasitele přenechat herecky talentovanějším kolegům. Scénář přisoudil jeho postavě nehorázně rychlou metamorfózu, protože přeměna Baliana-kováře v Baliana-šermíře, zabijáka a vůdce se udála rychleji, než by Qui-Gon Jin dokázal zhasnout svůj meč. Film je téměř bez atmosféry, jinými slovy mě příliš nezaujal. Výjimkou je parádní bitva o Jeruzalém, skvěle sehraná a natočená a na mém hodnocení se podílí jednou hvězdou. Jsem rád, že jsem snímek viděl - kvůli Ridley Scottovi. Bohužel to není jeho nejpodařenější výtvor. 130 miliónů dolarů(rozpočet)/211,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Galerie (77)

Zajímavosti (75)

  • Neexistuje žádná skutečná analogie mezi postavou Godfreyho (Liam Neeson) a jakoukoli postavou skutečnou. Nejbližší by mohl být Godfrey de Bouillon – jeden z vůdců První křížové výpravy. Ostatní důležité postavy skutečně existovaly, byť jejich chování a vzájemné vztahy byly většinou zcela odlišné. (13_11)
  • Edward Norton (Balduin IV.) nakrútil svoju rolu za dva týždne. Keďže nosí počas celého filmu masku, požiadal producentov, aby jeho meno v titulkoch filmu neuvádzali. Jeho meno sa tak objavilo až po vydaní DVD verzie. (Arsenal83)
  • Keď sa vo filme moslimovia modlia v blízkosti Jeruzalema, sú otočení k slnku (potom na západ), no mali by byť otočení smerom k Mekke, ktorá je juhovýchodným smerom. (Arsenal83)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

26.03.2018

Jste fanoušky děsivých příběhů, ze kterých doslova mrazí v zádech? Tak to si na konci března nenechte ujít premiéru nového seriálu The Terror, při jehož natáčení se nechal režisér Ridley Scott… (více)

Posily pro Assassin’s Creed

Posily pro Assassin’s Creed

05.10.2015

Filmový příspěvek do herní série Assassin's Creed, na který dohlédne režisér Justin Kurzel (Macbeth), vypadá čím dál tím lépe. Michael Fassbender si v něm zahraje nového hrdinu Calluma Lynche, který… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama