Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je prvního dubna a Sylvie se dopouští osudové chyby. Opuštěná a sklíčená se vydává do ulic velkoměsta vybojovat si svou lásku zpět. Překonává jednu překážku za druhou a doufá, že svůj vztah zachrání. Netuší, že se řítí k fatální kolizi. Tenhle den, by raději začala znovu. Celovečerní absolventský film Restart vznikl v koprodukci mladé pražské společnosti Axman Production, FAMU a finské Univerzity umění a designu v Helsinkách. Restart vypráví o jednom dni v životě mladé Sylvie (Lenka Krobotová). O dni, ve kterém se její život rozpadne jako domek z karet. O dni, který by raději začala znova.

Moderní a originální vizuální styl filmu Restart je výsledkem spolupráce českého režiséra Julia Ševčíka a finského kameramana Kasimira Lehta. Subjektivně pojaté vyprávění nabízí pohled na okolní svět Sylvinýma očima. Expresivní obrazy vtahují diváka hluboko do nitra hlavní hrdinky.

Restart je osobité, experimentální drama ze současnosti. Česko-finský štáb natáčel film v průběhu roku 2004 na lokacích po celé Praze: v klubech Radost FX a Roxy, v reálných bytech a fast-foodech, v nákladných dekoracích, které postavil architekt Henrich Boráros. Post-produkční práce včetně střihu, zvukového designu a realizace speciálních efektů probíhala ve Finsku. Film byl natočen na formát Super 16mm a následné zvětšen na promítací formát 35mm (1:1,85). Soundtrack filmu obsahuje skladby od The Nihilists a housové tracky Ecsona Waldese. Původní hudbu k filmu vytvořila kapela Khoiba. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Následky jednoho nepovedeného aprílového žertíku. Samotný nápad zpracovat průběh ve stylu snímku "Lola běží o život" není sice originální, ale mohl fungovat kdyby zde byl nějaký scénář. Restart je pouze slet nahodilých scén o ničem. Přesto díky krátké stopáži a solidnímu tempu nezačne nudit. Většinu slabších momentů zvládá utáhnout charismatická Lenka Krobotová v hlavní roli - škoda, že musí hrát tak nesympatickou postavu. Výsledek je technicky i formou precizní, o tom není sebemenšího sporu. Ovšem tvůrci jsou příslibem do budoucna a dostanou-li někdy ke zpracování i solidní scénář, tak se máme na co se těšit. Pokus o restart českého filmu je prostě více sympatický svou snahou spíše než kvalitou. ()

aniabo 

všechny recenze uživatele

Vyloženě sugestivně natočený film, spousta vizuální nádhery, střih a kamera/světlo/barvy boží, všechno vnímá člověk se Sylvou, jejíž příběh mi přijde absolutně přesný - když už se to sere, tak pořádně. Chvíli trvá, než si člověk zvykne na poněkud stylizované herecké výkony, ale druhá půlka už absolutně zaujme. Spíš než cokoliv jinýho mi film připadá jako perfektní svědectví své doby před nějakejma těma deseti lety, kdy se chodilo v Praze do Roxy nebo do Radosti, holky měly barevný čočky, všichni nosili ty samý brejle proti slunci z vietnamský tržnice (raybany jakoby vůbec nebyly, mimochodem kam se poděly ty tržnice taky?), zároveň ze všech stran jede depresivně alternativní Khoiba v soundtracku..Zábavný ještě je, jak se v tomhle filmu ukážou později všichni známý lidi: Xindl X jako scenárista (co na tom teda tak vymejšlel nevim, nicméně pár trefnejch scének ze života tam je), Julius Ševčík jako začínající režisér, Krobotová a Krobot (hraje nasranýho souseda), zfetovaná Anička Polívková a drsná blbá blondýna Pazderková za barem. ()

Reklama

Ravi 

všechny recenze uživatele

Taková studie jednoho aprílového žertíku, kdy se občas prolínají obavy s realitou, ale ke konci se to ustálí, takže se vyplatí to shlédnout. Na české poměry vynikající, okouzlující a neobvykle poutavé. Jedinou emoci, kterou to ale vyvolalo byl pocit zadostiučinění, přičemž nevím, zda je tohle emoce, kterou jsem od filmu chtěl. Asi ne. Film je takovým vztyčeným ukazováčkem nad rozpustilostí dnešní doby. Ale podle mě je to málo. 65% = 3/5 ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hlášky: Sylvie: - "To znám, nejdřív kytku a pak páčidlem do hlavy a brutální znásilnění." šéf: - "Vynechala jsi tu fázi, kdy tě svážu do kozelce a přinutím tě něco vymyslet." & Sylvie: - "Slib mi, že si mě nikdy nevezmeš." Martin: - "Slibuju." Sylvie: - "Slib mi, že nikdy nebudeme mít dvě roztomilý děti." Martin: - "Slibuju." Sylvie: - "Slib mi, že se z nás nikdy nestane pozlacená jmenovka na dveřích." Martin: - "Slibuju." ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mladí lidé (a poslední dobou lidé vůbec) žijí někdy tak rychle, že si ani neuvědomují, že žijí. Žijí teď a tady, neexistuje pro ně minulost ani budoucnost, pokud o ní snad musí začít přemýšlet, jsou zmateni a bezradní. Zhruba tohle říká formou série vizuálně vytříbených obrazů nadějný český debutant Julius Ševčík. Hlavní hrdinka Restartu se stává obětí vlastního aprílového žertu, její zkreslené vnímání reality a vsugerovaných myšlenek nám dovoluje vidět tutéž situaci v několik obměnách. Tedy něco jako Lola běží o život, akorát psychedeličtější, trochu kopírující vizuální styl Tonyho Scotta, ale je samozřejmě hloupost přirovnávat každý film jakoby natáčený na tripu ke Scottovi (BTW, trošku mi vadilo, že si samotná Sylva hned na začátku něco nešlehla, mnoho věcí by pak bylo pochopitelnějších). Příběh zde každopádně není důležitý, pokud se chcete propracovat k jeho podstatě, pak jedině přes podivuhodnou (a na české poměry jistě i obdivuhodnou) obrazovou stránku. Každý vizuální úlet nám podbízivě podsunuje jádro příběhu blíž a blíž k našim mozkovnám, až je to místy otravné. Film díky tomu alespoň může oslovit větší skupinu diváků, mj. také teenagery, ale rodičům Restart raději nepouštějte. Je těžké vyhnout se tendenci nadhodnocovat lepší české filmy, ale když ono jich je jako šafránu… :) 75% Zajímavé komentáře: k0C0UR , choze, silent cut ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Autorem námětu a spoluautorem scénáře filmu Restart (spolu s režisérem Juliem Ševčíkem) je Ondřej Ládek, filmový a televizní scénárista a český písničkář, který vystupuje pod uměleckým jménem Xindl X. (suicide)
  • Součástí filmového soundtracku jsou největší hity skupiny Khoiba, která v době premiéry dosáhla vrcholu: tracky That Reason, B Electric B, Facilities, 202Pathetic a The Deepest Nightmare. (NinadeL)

Související novinky

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama