Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Režijně a herecky dokonalé (Richard Attenborough!), bohužel scénář na mne působil strašně naivně. Zvlášť když je snímek točený podle skutečných událostí, nebylo by imho vůbec na škodu, aby děj opravdu reálně působil. Kdyby byla celá první půle stejně nekompromisní jako závěr, tak neváhám s absolutoriem, ale dojem, který jsem během sledování nabyl - totiž že vězni neutíkají z německého zajateckého tábora, nýbrž z nějakého relativně pohodového pionýráku, mě poměrně rušil. Jinak ale spokojenost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velký útěk je bezesporu velký film těžící hlavně z dost v té době známých jmen, na které se prostě chodit do kin muselo. Dále také z určitě neméně kvalitního zvukového doprovodu. I když celý film vlastně táhne jedna jediná melodie, a to zase tolik nemám rád. Udělat pecku a pak tím provlíknout celý film a tvrdit, jak je zvuková stránka geniální. No ale dobře. Co se týče příběhu, tak na něm už nic zvláštního vcelku není. No jasně, je to největší útěk všech dob v dějinách filmové kinematografie odehrávající se za válek, ale furt je to jenom útěk. Nějaká myšlenka, nějaký plán a nakonec nějaké uskutečnění a nic víc. Důležité n a tom filmu je ale fakt, že se na něj dobře kouká a výborně šlape, i přesto že má 172 minut. A to ani nemusí mít bůhvíjaké válečné scény aby dokázal zaujmout. Stačí si jenom šlapat do rytmu melodie, kterou slyším ve filmu každou chvíli a je mi fajn. ()

Reklama

oje 

všechny recenze uživatele

Je pro mě vcelku novinka, že spojenečtí zajatci byli gestapem během války umisťováni do wellness táborů. A největším wellness byla pravděpodobně samotka, ze které vždy vyšel Steve McQueen jako ze salónu krásy. Všechna tato nelogicky idilická a příjemně prosluněná vykreslení pobytu ve vězeňském táboře, do kterého bych si klidně na weekend také zajel, ale jdou stranou, protože celkově je snímek krásně odvyprávěným, chytlavým a napínavým dobrodružstvím, kde ani po dvou hodinách nehrozí jediná hluchá minutka, navíc s největšími sympaťáky Hollywoodu, kteří udělali i z rozporuplného spojení nejrůznějších žánrů brilantně fungující celek. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Jak napsal Falko - 3 hodiny tomuhle kousku nevadí. A byť mi některé pasáže připadaly lehce nataženější, s veselou hudbou utekly jako nic. Plánování, tábory, útěk, starší filmy s nádechem humoru, to se mi líbí. Je to něco ve stylu Stalag 17 nebo Tuctu špinavců. A obsazení taky paráda. # příběh 8 | hudba 8 | humor 2 | akce 4 | napětí 3 | pustil bych si znovu 7 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem netušila, že tento slavný snímek bude zpracován až takto odlehčeným způsobem:) Na to, jak jsem očekávala, vzhledem k tématu, silné drama, mi Velký útěk spíše přišel jako pobyt na letním táboře:) Podobný pocit jsem měla i z Frajera Luka, ovšem ten mě nezaujal ani zdaleka tolik jako tento film. Obsazení "Top Class", v čele se Stevem McQueenem, skvělý scénář se spoustou vtipných slovních přestřelek a hlášek. Fenomenální rovněž závěrečný, nekonečný "Velký útěk" Stevea McQueena na motorce. Ale nakonec filmu ona odlehčenost i nadhled seděly. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Postava Rogera 'Big X' Bartletta (Richard Attenborough) měla předobraz v britském důstojníkovi Rogeru Bushellovi. Ten svou účast na útěku zaplatil nejvyšší daň - byl dopaden a popraven. Attenborough šel do takových detailů, že si nechal vytvořit šrámy kolem očí, které Bushell utrpěl při nehodě v jednom lyžařském závodě. (džanik)
  • Kanadský stíhací pilot Clarke Wallace Chant Floody "Tunnel King", jeden z vězňů v táboře Stalag Luft III. (těsně před realizací útěku byl přemístěn do jiného zařízení), byl na počátku roku 1962 telefonicky osloven režisérem Johnem Sturgesem za účelem přesného popisu dění před samotným útěkem. Floody přijal nabídku a jako konzultant a technický poradce absolvoval s filmovým štábem celé natáčení (léto 1962). Jeho filmovým ztvárněním je Danny 'Tunnel King' Velinski (Charles Bronson). (Robbi)
  • Steve McQueen pozdržel celou produkci požadavky na úpravu scénáře, aby jeho Hilts 'The Cooler King' byl více akční. (džanik)

Reklama

Reklama