Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Obrazově velmi hezké a už od prvního záběru je patrné, že Roman Polanski snad poprvé ve své režijní kariéře dá hodně na exteriéry a atmosféru filmu založenou na místě, kde se odehrává. Opravdu mě překvapilo, jak jsou ulice "Londýna" skvělé a herci pana režiséra poslouchají snad jenom v dobrém, protože tu nikdo nehraje špatně ani průměrně. Všichni jsou tu výborná, hudba potěší a skoro si není na co stěžovat. Možná jedině na můj pocit jisté prázdnoty tohoto díla, které na mě dýchalo každou minutu. Jako by nám bylo pouze vyprávěno, bez duše a nebo snahy, aby jsme porozuměli. Chybí mi tam ten pocit, kdy se divák nechá pohltit a vcucnout a sám se prochází uličkami, kde se oddávají prostitutky své práci a malý caparti strkají své špinavé pracky do cizích kapes... ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná výprava (kulisy na Barrandově se skutečně povedly), atmosféra staré viktoriánské Anglie na vás dýchá z každého kouta, tomu všemu vévodí úžasný Ben Kingsley. Jen scénář má pár chybek, které s sebou vlastně přináší už sama předloha. Pěkný film, což mě trochu zklamalo, protože od Polanskiho jsem čekala víc než jen "pěkný film". ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč si po triumfu s Pianistou vybral Olivera Twista, kterýho stejně nemoch natočit líp jak Dejvid Lín před padesáti lety, fakt nechápu, proč nevyužil toho úspěchu a nenatočil něco úplně jinýho, todle je zaslouženej propadák, na kerej si dneska už nikdo nevzpomene. Jesli se nudil, tak moch natočit rači třeba sekvel k čemukoli, co natočil dřív, stokrát rači bych viděl Rosemarys bejby 2, čajnatauna 2, tenanta 2, frantika 2, devátou bránu 2 než TODLE! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jednim slovem nuda. Ale za to muze predloha, protoze pribeh je prakticky o nicem, silene se tahne, vsichni furt jen kecaj a nic moc se nedeje. A s tim nic nenadela ani tak dobrej reziser jako je Polanski. Co se na filmu povedlo je hudba, ktere by ale mohlo byt vic a hlavne kulisy, skutecne to vypada jak starej Londyn. Co se tyce hercu, Kingsley to zvlad vcelku dobre, ale Oliver v podani Barney Clarka pusobi dojmem neskutecnyho pochcanka, kterej furt jen breci. Skoda, ze to tvurci nepojali jako komedii, sceny na zacatku s pridanim jidla nebo u soudu byli aspon vtipny a kdyby byl takovejhle celej film, mozna bych dal vyssi hodnoceni. Takle to je jen 2 hodiny kecu o nicem. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Celá ta vizuální stránka snímku je nádherná, exteriéry, interiéry, výprava na jedničku s hvězdičkou, atmosféra podmanivá s krásnou hudbou, no a příběh malého Olivera - mimochodem velice sympatický herecký výkon Barneyho Clarka - je stále dojemný, čas mu nic neubral... Kdyby se ten chlapec narodil v současnosti, hned bych si ho vzala domů... ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Románová předloha k filmu vyšla poprvé v letech 1837 – 1838 v časopisu Bentley‘s Miscellany. Autor, celým jménem Charles John Huffam Dickens, napsal také Kroniku Pickwickova klubu, Malou Dorotku či autobiografického Davida Copperfielda. (imro)
  • Lokace na pražském Barrandově byly tak velké, že se mezi nimi režisér Roman Polanski přemisťoval na skútru. Dále se natáčelo v Berouně a Žatci. (don corleone)
  • Většina kulis byla navržena podle tvorby známého malíře Gustave Doré. I když on přímo neilustroval žádnou z Dickensových knih. (don corleone)

Reklama

Reklama