Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stejně jako každé jiné dítě má i Santiago Munez (Kuno Becker) svůj velký sen. Na rozdíl od většiny ostatních však dostane ojedinělou příležitost si jej splnit - pokud dokáže překonat strach, odcestovat tisíce mil od domova a vyrovnat se nejlepším z nejlepších. Jak se brzy ukáže, Santiaga přijde jeho rozhodnutí hodně draho - jsou ale oběti tak velké, aby zabránily talentovanému a odhodlanému mladému sportovci vstřelit jeho vítězný gól?

Když se Santiago ve svých 10 letech odstěhoval s rodiči do Ameriky, měl s sebou pouze dvě věci: svůj fotbal a potrhaný obrázek Světového poháru. Během dospívání se živil podřadnými pracemi, avšak fotbal zůstal i nadále jeho velkou vášní. Přesvědčit otce, že by se mohl stát mezinárodní sportovní hvězdou, však bylo takřka nemožné: "Na světě existují dva druhy lidí," konstatoval jeho otec. "Lidé, kteří bydlí ve velkých vilách, a lidé jako my, kteří jim sekají trávníky a myjí auta."

Vše se ale změní v okamžiku, kdy se na jednom z místních zápasů ukáže bývalý britský fotbalista a příležitostný lovec talentů Glen Foy (Stephen Dillane) a všimne si mezi amatérskými hráči hbitého, rychlého a odvážného mladého sportovce - přesně takového, jakého by potřeboval slavný anglický tým Newcastle United.

Santiago, který se náhle ocitá v neznámém prostředí, kde je fotbal náboženstvím a stadión St. James' Park svatostánkem, musí nyní dokázat, že má dostatek kuráže na to, aby se stal hráčem jednoho z nejprestižnějších fotbalových klubů na světě. Zablácená hřiště, studený vítr a podpásovky od spoluhráčů jsou jen některými z překážek, které bude muset překonat na své cestě k vítězství v opojném a vzrušujícím světě mezinárodního fotbalu. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Když Santiago Munez (Kuno Becker) sleduje první zápas Newcastlu, tak hraje skladba „Club Foot“ od anglické skupiny Kasabian. (DaveKurkic)
  • V malé roli hospodského fanouška se objevil Brian Johnson, zpěvák skupiny AC/DC, o kterém je známo, že je fandou týmu Newcastlu United. (infected)
  • Během natáčení scény, při které se hráči radují po výhře nad Liverpoolem, bylo hercům dovoleno vběhnout po filmovaném zápase mezi skutečné hráče. (Listeroman)
  • Z českých hráčů se ve filmu v barvách londýnské Chelsea objeví několikrát Jiří Jarošík, ve dresu Liverpoolu pak Vladimír Šmicer a Milan Baroš. Všichni v té době za tyto týmy opravdu hráli. Ze známých fotbalistů můžeme ve filmu vidět mj. i Raúla, Zinedina Zidana, Davida Beckhama, Franka Lamparda, Stevena Gerrarda, Alana Shearera, Kieron Dyera, Jermaina Jenase nebo Jeana Alaina Boumsonga. (Peci)
  • Film s rozpočtem 30 mil. dolarů byl prvním ze zamýšlené fotbalové trilogie. (imro)
  • Scénáristé Dick Clement a Ian La Frenais měli ve své filmografii kromě množství TV seriálů například také bondovku Nikdy neříkej nikdy (1983), kde ale nejsou uvedeni v titulcích, a údajně nejlepší irský film všech dob The Commitments (r. Alan Parker, 1991). (imro)
  • Největší logická chyba se týká hlavního hrdiny. V anglické Premier League může nastoupit hráč mimo EU pouze s pracovním povolením. V případě fotbalisty ho dostane pouze ten, který zaznamenal alespoň jeden start za svůj národní tým. (don corleone)
  • Menší chyba, kterou každý fotbalový fanoušek postřehne, je že když Liverpool dali druhý gól, tak rozehrávají balón. Míč vždy vykopává tým, který gól obdržel. (don corleone)
  • Ve scénáři je poměrně zásadní chyba, kdy komentátor hlásí, že Newcastle musí vyhrát všechny tři zbývající zápasy do konce ligy. Santiago ale pak hraje několik zápasů za rezervní tým, což je nesmysl, protože rezervní tým je pouze jeden a hraje souběžně s prvním týmem. Správně by měl hrát tedy stejný počet zápasů. (don corleone)
  • Všimntěte si, že během zápasu Newcastle - Chelsea se mění barva míče ze žlutého na bílý. (don corleone)
  • Santiaga měl hrát Gael García Bernal, ale dal přednost jinému projektu. (don corleone)
  • Původně se měl ve filmu objevit i Stellan Skarsgard, ale když z něj odešel Winterbottom, odstoupil od smlouvy. Podle svých slov byla práce s tímto režisérem jediným důvodem, proč chtěl film natočit. (don corleone)
  • Film měl režírovat Michael Winterbottom, ale z projektu odstoupil v momentě jeho rozběhnutí, když zjistil, že FIFA chtěla schválit scénář výměnou za to, že budou ve filmu použité jména reálných fotbalistů, týmů a stadionů. (don corleone)
  • Film mal viacero alternatívnych názvov, ako napríklad Goal!: The Impossible Dream či Goal! The Dream Begins. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama