Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

lamps 

všechny recenze uživatele

Film plný rozporů. Na jednu stranu poměrně vtahující, myšlenkově bohatý a skvěle obsazený i zahraný, ale současně nedotažený a rozkouskovaný mezi potenciálně silné motivy, z nichž každý by však zasloužil větší pozornost. Film táhne zejména jeho samotný námět a k dobru mu lze přičíst i kritiku sovětských státních orgánů, ale v závěru přesto zůstane pachuť nad nenaplněným potenciálem příběhu o nejhorším masovém vrahovi ruské historie, jehož běsnění a osobnost televizní Občan X bohužel dostatečně neznázorňuje. 70% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Kvalitní snímek natočený na základě skutečných událostí. Je to příběh ruského masového vraha Andreja Čikatila ( v podání J. De Munna), který během osmi let brutálně zavraždil 52 lidí ( z nichž převážná část byla mladší 17 let). Celá léta unikal spravedlnosti, kvůli byrokracii, která vládla v tehdejším komunistickém Sovětském svazu. Tehdejší aparát od toho dával raději ruce pryč, než aby připustil, že i zde může existovat sériový vrah. To je přece fenomén kapitalismu a západního světa..... Vyšetřováním je pověřen patolog Burakov ( skvělý S. Rea ) povýšený do funkce detektiva. Ten musí bojovat nejen proti brutálnímu vrahovi, ale také proti byrokracii a její lhostejnosti, nadutosti, tuposti, povýšenosti.... Jediným jeho spojencem je komisař Fetisov v podání výborného Donalda Sutherlanda. Kdo určitě ještě stojí za zmínku je vynikající M. von Sydow v roli psychologa, který vytvoří vrahův profil. Ten skvěle vystihl charakter jeho postavy.Co sráží tento snímek ( a brání mně dát plné hodnocení ) je vykreslení hlavní postavy, brutálního masového vraha Andreja Čikatila. Na to, co to bylo za neuvěřitelnou " stvůru " , tak zde člověk spíše cítí " pouze " nenávist, znepokojení ( a to spíše kvůli představám a nikoliv kvůli hlavnímu představiteli, ikdyž potenciál tam byl a pár náznaků bylo více než slibných). Možná se tvůrcům filmu do toho příliš nechtělo, ale měl zde být vypodobněn mnohem hrůzněji a i vraždy měly vypadat brutálněji. Takto je člověk spíše znechucen tehdejší byrokracií než šokován a zhnusen opravdu brutálními vraždami Andreja Čikatila, což by mělo býti min rovnocenně! Přesto se jedná o pozoruhodný snímek! ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,V Sovětském svazu žádní masoví vrazi neexistují, to je dekadentní západní přežitek...!" Jelikož divák dopředu ví, kdo je vrah, tak pro něj dopadení není žádným překvapením. Film se logicky zaměřuje na vyšetřování, a my sledujeme drama z prostředí, kde rozhodovaly vyšší síly. Snímek je v první řadě obžalobou režimu, který více dbal na svoji pověst, než na bezpečnost svých občanů. Vynikající D.Sutherland logicky vysvětluje svému výbornému podřízenému (S.Rea), proč nedostane více mužů na vyšetřování, proč nelze případ medializovat a proč je naprosto nemyslitelné požádat o pomoc FBI... Na námitku, že kvůli tomu zemře zbytečně spousta dalších lidí, Sutherland odpoví, že a no, ale to je vpořádku... Z bezohlednosti režimu a pohlavárů mrazí víc, než ze samotných vražd. Musím polemizovat se Shadwellem, který je přesvědčen, že motivací tvůrců mělo být Mlčení jehňátek a spol. Osobně jsem přesvědčen, že hlavním cílem bylo ukázat zvrhlost sovětského režimu a Čikatilo je zde jen jakousi zástěrkou v odhalování zločinné komunistické společnosti (jak se dalo tušit, jeden z největších pohlavárů a strážce morálky je sám namočen do toho, co nejvíce odsuzuje). K tomu byly adekvátně zvoleny televizní prostředky, jelikož vynalézavá kamera a vizuální orgie by zbytečně odváděly pozornost. Rovněž kvituji, ano, jako milovník horrorů, že vraždění je více v náznacích a že se tvůrci vyhnuli naturalistické brutalitě, která snímkům od 80.let dominuje (tedy snímkům pro většinového diváka) a která by zde rovněž působila rušivě. Tenhle film je o systému, který jde proti svým lidem... ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Takže jedenavosumdesát procent, jo? Nebo je v tomto numeru zakódován skutečný počet obětí soudruha Čikatila? Jisté je jen to, že nebýt svatým, byl bych dnes každopádně padesátým čtvrtým mrtvákem, kterého by měl občan Xicht na svědomí. Xicht... no, na kástingu si museli smíchy mazat hovna po zádech, protože vybrat tolik zjevů, byť by to mělo korespondovat s běžnou populací země, kde včera znamená již pozítří, to muselo nenapravitelně poznamenat i následující generace zúčastněných. Rovněž podezírám produkci, že hadry, které měli ochotníci na sobě, byly bez jakékoliv piety a zřejmě z nesprávného úsudku ohledně autentičnosti, vytaženy z masového hrobu Rudoarmějců, protože i přes evidentně bídný rozpočet by štáb dosáhl alespoň na dvoje tesilky s brilantně ostrými puky. Přes všechnu křečovitou autenticitu Rusáci píší latinkou kismájés a příběh natahují jak bablgem. Téma jak můj žlučníkový šutr, tedy jak gigantická hovězí kráva a dokonale, naprosto dokonale degradované díky zmíněné tlupě šeredných tváří (ano, vím, jak vypadám a přesto), herectví na úrovni pimprlového divadla, investovaným čaulířům odpovídajícím nákladům na jeden a půl dílu Ordinace s vinařem v Benátkách a nakládanému hermelínu... Dle mého erudovaného soudu se jedná o abnormálně promrdanou příležitost natočit slušnou temňárnu... no, a teď do toho ještě Jákl, Satan s námi ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Nenechte se odradit těmi remcaly, kterým evidentně není dost dobrý žádný film o seriových vrazích, pokud v něm nějaký uchyl nechlejstá Stárlingové mrdku do obličeje. Ne všichni vrazi se rodí ve státech, takže borci z Quantica tentokrát do malé ruské prdele Rostova opravdu nedorazí. Připravte se na začátek, který vám spíš připomene jeden z dílů Dobrodružství kriminalistiky..ne, potoky krve a detaily mrzačení obětí vážně nečekejte, takže další fanoušci Sedm odchází a ten trpělivý zbytek si konečně může vychutnat, jak těžké to muselo být, když tváří tvář seriovému vrahovi sedí na kameni zdravého rozumu sovětské politbyro, jehož ideologický tajemník pronese: .. „v sovětském svazu nejsou žádní masoví vrazi, to je fenomén západního úpadku“.. Takže fenomén vesele vraždí svých 52 (ne-li více) obětí dál až do pádu komunismu, kdy se ho podaří zatknout. Občan x je vlastně o dvou zrůdičkách. O Čikatilovi, kterého ale pravdivě nevykresluje jako nějakého imponujícího geniálního Hannibala Lectera a o zrůdném, slepém a omezeném systému sovětské ideologie, jejíž představitel dokonce nařídil Čikatila po zadržení propustit s odůvodněním: „to nemůže být on, je to člen komunistické strany!“ Boj s větrnými mlýny detektiva Burakova v zemi s všudypřítomnými bilboardy Lenina, není sice pro mnohé takový orgasmus jako Gumbova krejčovská dílna v umlčených jehňatech, ale nezapomínejme, že film popisuje skutečný příběh. A v něm si skutečný A.Čikatilo prostě se svým nepovedeným šulinem nedokázal jinak ulevit, než zuřivou masturbací za doprovodné sonáty kuchajícího nože. Chcete vážně hodinu a půl sledovat příběh o impotenci a vraždění 52 obětí, nebo raději příběh o neskutečném úsilí a výdrži člověka, který se snaží zastavit vraždící monstrum, když mu v cestě zároveň stojí banda omezených hlupců ? ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Od roku roku 1978 do roku 1990 bylo za zločiny Čikatila odsouzeno 15 nevinných lidi. (Macik1982)
  • Dcera Andreje Čikatila Lyudmila se svého otce zřekla poté, co obtěžoval jejího syna a dále už o ní nejsou žádné informace. Syn Jurij naopak šel ve šlépějích svého otce. Nechal si původní příjmení Čikatilo a říká o něm, že byl obětí komunistického režimu. Sám se pak v životě dopustil rvačky, krádeže nebo pokusu o vraždu. (Kvidoland)

Reklama

Reklama