Reklama

Reklama

Banksovi jsou úplně normální rodina, žijící v pěkném domě v Třešňové ulice č.17. Bohužel pan a paní Banksovi pro samou práci nemají na své děti tolik času, kolik by si přáli, a proto musí pro ratolesti najmout paní na hlídání. Již po několikáté dává pan Banks inzerát do novin. Ale netuší, že stejně tak učinily i jeho děti. Potíž je v tom, že jak Jane (Karen Dotriceová), tak Michael (Matthew Garber) nejsou zjevně s výběrem těchto pečovatelek spokojení, protože u nich žádná dlouho nevydrží. A tak si šestá chůva za poslední čtyři měsíce balí kufry. Přísný otec seznam s požadavky dětí striktně odmítne a roztrhaný ho hodí do krbu. V noci ovšem do domu vnikne západní vítr, zmocní se útržků a odnese je vzhůru k nebi. Ráno stojí na prahu domu Mary Poppinsová (Julia Andrewsová) s tím samým seznamem v ruce, tentokrát ale celým. Mary Poppinsová je na první pohled důstojná osoba, se kterou není radno žertovat, ale i bytost plná fantazie, která navíc umí čarovat! Velké dobrodružství začíná! Podkladem nestárnoucí rodinné muzikálové komedie z roku 1964 se stala dětská knížka anglické spisovatelky P.L. Traversové z roku 1934. Příběh zasazený do Londýna r. 1910, plný fantazie a bláznivých nápadů, je ideální předlohou pro filmovou adaptaci a poskytuje vynikající muzikálovou příležitost Julii Andrewsové, která za svůj výkon získala Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Ukázka z filmu 4

Recenze (196)

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

„Kouzelné“, to je slovo, které se mi od teď vybaví, když se řekne Mary Poppins. Po Wiseově hravém muzikálu Za zvuků hudby se Julie Andrews opět vyznamenala (i když ve skutečnosti mu Mary Poppins chronologicky předchází), dokonce až tak, že se budu muset urychleně podívat na další filmy s ní, abych ji mohl zařadit do své TOPky. Ale zpět k samotnému filmu, jak už jsem zmínil, tak nejlépe ho podle mě vystihuje slovo „kouzelný“, má takovou hřejivou atmosféru, která se ideálně hodí k duchu Vánoc, kdy je venku sychravo a vy se zachumláte do teplé deky a usrkáváte horký grog nebo svařák. Proto mě ani moc nemrzí, že jsem se zhlédnutím otálel tolik let, to čekání ruku v ruce s Blu-ray kvalitou přineslo kýžené ovoce. Zdá se mi, že tyhle muzikály ze šedesátých let prostě nestárnou, jak jinak je totiž možné, že i po sedmačtyřiceti letech od vzniku mě dokáže ohromit efekt (a u kterého ani po těch sedmačtyřiceti letech nemám nejmenší tušení, jak byl vytvořen), kdy Mary tahá rozměrné věci ze své kabelky, která leží na stole. Zkrátit o dvacet minut a byla by to bezchybná práce. I tak se ale jedná o ideální barevný a hravý snímek na nadcházející dva týdny. Mimochodem, taky vám David Tomlinson svou dikcí v určitých momentech připomínal Johna Cleese? 85% ()

Raketka29 

všechny recenze uživatele

Další z filmů mého dětství. Film tak krásně barevný, rozmanitý a hravý. Scény a písničky, které jsem si zapamatovala, ačkoli jsem zapomněla název filmu (problém s tím, že dřív se u nás moc klasických amerických filmů nehrálo). Moje první vlaštovka k americkým klasickým filmům a Hollywoodu. Kdo by prostě nechtěl tuhle chůvu. Ach jak já miluji scénu, když uklízí ten pokoj. :'-) ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Mohutně přeslazená disneyovka, z doby, kdy Disney obzvlášť přeslazoval a měl s tím úspěch :). Dokonce se z toho nestyděl udělat motto filmu (spoon full of sugar). Dočkáme se moře mechanických aj. triků na dnešní dobu divných, ale i moře dokreslování animací políčko po políčku, nad kterým spíš vydechneme úžasem, že se to dělávalo tak ukrutně pracně. Dočkáme se nechutně přehraného kominíka komika, a "přirozeně" rozjuchaných scén typu "vtipy" u stropu, pro které by si tento film zasloužil vystřelit na Slunce do poslední kopie. Nicméně, krom vynikající Julie Andrews ve velmi přesně zahrané roli má u mě film několik dalších kladů. Jmenovitě v kontrastu s přehráváním, skvěle intimní a civilní prozření Davida Tomlinsona (líbil se mi zde asi víc než J.A.). A krásnou Feed the birds (Tuppence). Vůbec ten cca desetiminutový úsek s dvoupencí je stavbou a myšlenkou vrchol filmu... ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Ukecaný pan Tau v sukních :) jak já chtěla jako malá chůvu! MP je prostě idol...skvělé písničky, příběh...holt muzikálová pohádka. Hvězdička dolů je za nespravedlnost, že Julie Andrews dostala Oscara za hlavní ženskou roli místo Audrey Hepburn s My Fair Lady ze stejného roku - kdyby nechali Audrey zpívat, nikdo jiný by n eměl šanci. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Pri pozeraní muzikálov, a obzvlášť tých veselých, mám počas každej pesničky pocit, že mi niekto strčil hlavu pod vodu a núti ma vydržať. Niežeby na tej vode nebolo nič pozitívne, ale občas potrebujem zdvihnúť hlavu nad hladinu, nadýchnuť sa a sledovať film, v ktorom postavy medzi sebou komunikujú normálnou hovorenou rečou a pohybujú sa chôdzou, nie tancom. Mary Poppins je obzvlášť naivná a dlhá, no jej postava v spojitosti s Julie Andrews, ktorá ju stvárnila, je proste dokonalá. Len za ňu tie tri hviezdy, a ešte možno za odreagovanie sa v tom fantastickom svete. Ale hlavne ňou som bol unesený ako rozprávkový dáždnik vo vetre. A nechal by som sa tým jej uniesť kľudne aj do Disneyho kreslenej krajiny a riskoval, že mu tam niekde pošliapem copyright. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (61)

  • Audrey Hepburnová, jež Julii Andrews "vyfoukla" roli Elizy v muzikálu My Fair Lady (1964), byla stejně jako Julie Andrews nominována na Oscara. Nejspíše by ho i získala, kdyby se nepřišlo na to, že Audrey Hepburnová byla přezpívána. Cenu si tak odnesla právě Julie Andrews. (janejudyjune)
  • Křestní jméno paní Banksové (Glynis Johns) mělo být původně Cynthia. (bfa)

Související novinky

Mary Poppins se vrátí

Mary Poppins se vrátí

21.12.2016

Kouzelná vychovatelka Mary Poppins u nás není moc známá. V Americe ale knihy Pamely Lyndon Travers uctívají, stejně jako film s Julií Andrews z roku 1964. V době sequelů, remakeů a rebootů to… (více)

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

11.04.2012

Po Mém týdnu s Marilyn a právě natáčeném Alfred Hitchcock and the Making of Psycho se vynořil další projekt, jehož děj se točí kolem vzniku slavného filmu. Tentokrát se dozvíme, jak vznikala… (více)

Spielbergova Mary Poppins

Spielbergova Mary Poppins

05.01.2006

Zřejmě nevyčerpatelná studnice fantazie a hravosti, kterou je režisér Steven Spielberg, se chystá točit remake legendárního muzikálu Mary Poppins z roku 1964. V něm si tehdy Julie Andrews zahrála… (více)

Reklama

Reklama