foto

Dick Van Dyke

  • nar. 13.12.1925 (90 let)
    West Plains, Missouri, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se roku 1925 v Missouri. Jeho otec, obchodní cestující, pocházel ze starého holandského rodu Van Dijk. Vyrůstal v Danville ve státě Illinois, kde také vystudoval vyskou školu. Během druhé světové války sloužil u letectva a také pracoval jako rozhlasový moderátor. Po válce vystupoval v lokálních televizních stanicích v Atlantě a v New Orleans a v šedesátých letech se stal hvězdou CBS. Jeho "DICK VAN DYKE SHOW" měla vysokou sledovanost a Van Dyke dostal za roli Roba Petrieho tři ceny Emmy.

Filmovou kariéru začal v adaptaci brodwayského muzikálu BYE BYE BIRDIE. Naplno však svůj všestranný talent rozvinul dvojrolí v MARY POPPINS jako kominík a partner Julie Andrews a také jako stařičký majitel banky. Film měl obrovský úspěch (i když se Angličané posmívali Van Dykeovu nešikovnému napodobování londýnského dialektu) a píseň Chim chim cher-ee, ve Van Dykeově podání byla oceněna Oscarem. Po učinkování v několika nepříliš úspěšných komediích se Van Dyke znovu vrátil na výsluní jako Caractacus Potts v CHITTY CHITTY BANG BANG.

V sedmdesátých letech si Van Dyke (veliký fanoušek grotesek a hlavně Stana Laurela) zahrál vážnější roli. Ve filmu THE COMIC ztvárnil komika zápasícího s alkoholem a depresemi. Zkušenosti se svou vlasní závislostí na alkoholu poté zúročil v televizním filmu THE MORNING AFTER. Konec sedmdesátých a osmdesátá léta nebyla pro Van Dykea moc dobrá. Znovu obnovená "DICK VAN DYKE SHOW" neměla velký úspěch a zdálo se, že Van Dyke skončí jako představitel malých postaviček, které buď někoho vraždí ( fotograf v seriálu COLUMBO) nebo pro změnu umírají v prvních pěti minutách (zavražděný soudce v seriálu MATLOCK).

V devadesátých letech prožívá Van Dyke svůj comeback. Za roli v seiálu THE GOLDEN GIRLS byl nominován na cenu Emmy. Zahrál si i v oscarovém DICK TRACY. V letech 1993-2001 hrál hlavní roli, doktora Marka Sloana, v seriálu DIAGNÓZA VRAŽDA. Roku 2006 se objevil jako Cecil ve Stillerově filmu NOC V MUZEU.

Dick Van Dyke je rozvedený, jeho partnerkou je Michelle Triola, bývalá přítelkyně Lee Marvina. Některé z jeho dětí a vnuků jsou také herci. Roku 1993 otiskl svou dlaň na hollywoodský Walk of Fame.

bibi "forsberg" spunk

Herecká filmografie

2016 Life Is Boring
2015 Merry Xmas
2014 Alexandr a jeho opravdu hodně špatný a příšerně blbý den
Noc v muzeu: Tajemství hrobky
2009 Noc v muzeu 2
2008 Expert na vraždu: Záhada zamčené místnosti (TV film)
2007 Expert na vraždu: Poslední dostih (TV film)
Expert na vraždu: Vražda na fakultě (TV film)
2006 Expert na vraždu (TV film)
Noc v muzeu
Zvědavý George
2005 Batman: New Times
2004 Dick Van Dyke Show Revisited, The (TV film)
2003 Alan Brady Show, The (TV film)
Gin Game, The (TV film)
2002 Diagnóza vražda - Bez slitování (TV film)
Without Warning (TV film)
2001 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
1993 Diagnóza vražda (TV seriál)
Town That Santa Forgot, The (TV film)
Twist of the Knife, A (TV film)
1992 Diagnóza vražda - Bez varování (TV film)
House on Sycamore Street, The (TV film)
1991 Daughters of Privilege (TV film)
1990 Dick Tracy
1988 Van Dyke Show, The (TV seriál)
1987 Duchem proti své vůli (TV film)
This Is Your Life (TV film)
1986 Strong Medicine (TV film)
1985 Breakfast with Les and Bess (TV film)
The Walt Disney Comedy and Magic Revue
1983 Found Money (TV film)
Wrong Way Kid (TV film)
1982 Country Girl, The (TV film)
Drop-Out Father (TV film)
1980 How to Eat Like a Child (TV film)
1979 Když běžec klopýtne
Muppets Go Hollywood, The (TV film)
1978 How to Survive the 70s and Maybe Even Bump Into Happiness (TV film)
1976 Spring in New Orleans (TV film)
1975 Tubby the Tuba
Van Dyke and Company (TV film)
1974 Columbo: Obrácený negativ (TV film)
Julie and Dick at Covent Garden (TV film)
Morning After, The (TV film)
1971 Odvykací kůra
The New Dick Van Dyke Show (TV seriál)
1969 Comic, The
Dick Van Dyke and the Other Woman (TV film)
Some Kind of a Nut
1968 Chitty Chitty Bang Bang
Jen se nikdy nenudit
1967 Divorce American Style
Pan Fitzwilly
1966 Lt. Robin Crusoe, U.S.N.
1965 Art of Love, The
1964 Dolarová manželství
Mary Poppins
1963 Bye Bye Birdie
1961 The Dick Van Dyke Show (TV seriál)
1960 New Comedy Showcase (TV seriál)
1958 Mother's Day (TV seriál)
1956 CBS Cartoon Theater (TV seriál)

Dokumentární

2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
2009 Boys: The Sherman Brothers' Story, The
Make 'Em Laugh: The Funny Business of America (TV seriál)
2008 Pioneers of Television (TV seriál)
The Age of Believing: The Disney Live Action Classics (TV film)
2007 Making of 'Night at the Museum, The
2004 Emmy's Greatest Moments (TV film)
Supercalifragilisticexpialidocious: The Making of 'Mary Poppins'
TV Land Moguls (TV seriál)
Ultimate Film, The (TV film)
2003 Inside TV Land: Style and Fashion (TV film)
2001 I Love Lucy's 50th Anniversary Special (TV film)
Walt Disney - Muž na pozadí mýtů (TV film)
2000 Inside TV Land: The Dick Van Dyke Show (TV film)
1998 CBS: The First 50 Years (TV film)
1997 Intimate Portrait: Mary Tyler Moore (TV film)
Mary Poppins Practically Perfect in Every Way: The Magic Behind the Masterpiece
1995 Comedy Salute to Andy Kaufman, A (TV film)
Julie Andrews: Back on Broadway (TV film)
1994 Dick Van Dyke Show Remembered, The (TV film)
1991 Best of Disney: 50 Years of Magic, The (TV film)
1988 Roger Rabbit and the Secrets of Toon Town (TV film)
1987 Golden Anniversary of Snow White and the Seven Dwarfs (TV film)
1981 Walt Disney: One Man's Dream (TV film)
1978 CBS: On the Air (TV seriál)
1976 CBS Salutes Lucy: The First 25 Years (TV film)
1965 Salute to Stan Laurel (TV film)

TV pořady

2013 19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2008 The Doctors (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
2002 TV Guide 50 Best Shows of All Time: A 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Second Annual Comedy Hall of Fame, The (TV pořad)
1992 Comic Relief V (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
This Morning (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 Battle of the Network Stars XVIII (TV pořad)
The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 34th Annual Tony Awards, The (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 The 28th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1973 Don't Call Me Mama Anymore (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
The Leslie Uggams Show (TV pořad)
1968 The 20th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1967 The Carol Burnett Show (TV pořad)
1964 The 16th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1961 CBS Fall Preview Special: Seven Wonderful Nights (TV pořad)
Password (TV pořad)
1959 Laugh Line (TV pořad)
1958 Chevy Showroom Starring Andy Williams, The (TV pořad)
1954 The Morning Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace