Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (405)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní čínský film. Asijské akční filmy moc nemusím, nedokážou se přizpůsobit realitě a ukazují sci-fi létání po obloze, vrhání dýk kilometr daleko, nebo rozbíjení skal pěstí. Nikdy jsem nepochopil komu jsou takové filmy určeny. Alespoň já při takových fantasmagoriích zvedám oči v sloup, natož abych oceňoval "bojovou" scénu ve vzduchu . Raději si vychutnám méně pompézní filmy, které ukazují umění boje v reálné podobě. Obávaný bojovník to z velké části dokázal a možná proto se mi líbil. Rovněž si párkrát vybral svojí chvilku a popřel všechny fyzikální zákony, ale rozhodně to nebylo tak markantní, jako v jiných podobných filmech. Boj, hlavní prvek filmu, jsem si vychutnal. Příběh už mě tolik nebral, režisér nedokázal pracovat s emocema, zvlášť u suchého asijského publika se divím, že trochu víc nepřeháněl. Proto všechny scény, které mají pracovat se smutkem, úzkostí, zoufalostí nebo radostí, neobstály. Občas se mi zdálo, že vidím skrytou čínsko-komunistickou propagandu, určenou pro čínské publikum, což se mi moc nelíbilo, každopádně jsem se mohl plést. 70% 28.01. 2010 ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Zbožňuji skutečně povedené bojové filmy, které mě přivedou do extáze svými akčními scénami a efektní choreografií a přitom neurazí stupidním dějem, jako to, přiznejme si, většina dělá. Příběh Fearless je jako ze staré školy, tedy o národním hrdinovi, jeho vzestupu, pýše i prozření a pádu. Ano, když se zrovna nebojuje, tak to vrchol zábavy není, ale následné propracované, slušně zrežírované a reálné souboje (žádná lana) jak za pomocí zbraní, tak bez nich jsou naprosto ohromující a vrcholem je bitka v restauraci za noční bouřky, kterou si určitě pustím ještě mnohokrát... Závěr sice není emocionálně tak silný jako u Tygra a Draka, či Klanu létajících dýk, ale stále, řekněme, přiměřeně dojemný. 9/10 ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $24,633,730Tržby Celosvetovo $68,072,848Tržby za predaj DVD v USA $$30,631,766 //počet predaných kusov 1,586,460║ __Ronny Yu po nie celkom výraznom filme Freddy vs. Jason(40%) natočenom v USA, založenom na známych horrorových postavách a nekonečných teen-vyvražďovačkách, natočil v celku solídny film odohrávajúci sa v Číne s názvom Obávaný bojovník. Menšie výhrady k jeho réžii mám, neočakával som na začiatok samozrejme nič prevratné ale na to, že sa celý film točí skoro len okolo hlavnej postavy funguje to, až na malé drobnosti pri budovaný atmosféry v samotných súbojoch, keď nie vždy dokázal správne umiestniť kameru či navodiť sklúčujúci okamžik tak aby sme to viac prežívali s trpiacími osobami až na ten záver film tam mu to už dá sa povedať že vyšlo omnoho lepšie. Na koniec musím usúdiť že Ronny Yu má niečo do seba a keď nepoľaví môže ešte napredovať. Film mal po uvedený do kín úspech hlavne v samotnej Číne($13milUSD) a potom len v USA($24milUSD), v ostatných krajinách bez väčšieho povšimnutia kinami len prefrčal ( u nás pre istotu ani nebol do kín uvedený išiel rovno na DVD, vďaka čomu som ho mohol vidieť ) , čo je škoda lebo je to aj taká spomienka na roky 70., keď sa k nám z Ázie hrnul jeden film za druhým, takže fanúšik starých filmov musí byť z tohto filmu nadšený. __Jet Li po veľmi vydarenom Utrhnutom z reťazí ( Unleashed/ Danny the Dog ), ktorý je podľa mňa najlepším jeho počinom v jeho kariére aspoň z toho čo som ja videl. Vo Fearless nepoľavuje vo svojom výkone a možno je len na škodu, že sa scenáristi trochu viac nepohrali s príbehom, mohol to byť jeden z Top filmov roka 2006. Ak bude Jet pokračovať v nastavenom trende úloh tak sa môžeme do budúcna len tešiť, niekoľkoročná zástavka v USA ho dá sa povedať držala na uzde, až návrat späť cestou cez Európu do Ázie ho konečne nabažil na plnohodnotnejšie výkony. __Kamera v podaní u mňa neznámeho Poon Hang Sanga má svoje krásne momentky pri snímaná krásnej prírody vo vnútrozemí obkolesenom do zelena sfarbenými pohoriami kde sa odohráva stred príbehu s úplne ukľudňujúcim priebehom. Pri akčných scénach možno len chýbali trochu väčšie skúsenosti ale konečný výsledok je stále nadpriemerný. Triková stránka pri nadhľade na miesta kde sa odohrávajú boje nieje v dnešnej dobe až taká premakaná ale to sú len detaily v chvíľkovom snímaní z horného pohľadu. __Choreografia bojových súbojov pripadla na legendu ako je Yuen Wo Ping (The Matrix, Tiger a Drak) a je to hneď poznať, prináša nám plnohodnotné - teda nadľudské schopnosti pri mnohých súbojoch. A pri takomto filme to len prospieva pokiaľ máte radi trochu viac fantázie v akčnom podaní. /85%/ ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Základní dějovou premisou se Fearless nijak neliší od ostatních filmů o bojových uměních. Chvástavý a nevybouřený mladík (v modifikaci by mohl být zastoupen totálním looserem, nulou), který chce být úplně největším borcem planety, přivodí svou náruživostí sobě i svému okolí neštěstí. Proto absolvuje trnitou cestu sebepoznání, takové nalezení "vnitřní stezky" a pokory v odloučení od stínů minulosti v komunitě žijící v souladu s přírodními zákony, asketicky, aby se po uzrálém čase mohl vrátit (náležitě iniciován) jako moudrý a životem protřelý mistr a dál šířit své učení/nakopat řitě všem cizákům/utkat se s protivníkem ctícím zásady fair play. Aby však nedošlo k totálnímu stereotypu, je tento "monomýtus" obohacen o motiv boje za znásilněnou národní hrdost, protěžováním zneužitelného hesla „v jednotě je síla“ a kláním s gigantickou americkou tupostí (přeberte si to každý po svém). Neurazí, zabaví, pobaví, ale k čiré rozkoši má tato konstelace stále co dohánět (třeba by k ní napomohlo těch 40 dodatečných min u DC verze, těžko říct). Co se týče mého hodnocení, z větší části odráží potěšení, které výtvarně i choreograficky podařené souboje přivodily formalistické, potažmo esteticky založené části mé osobnosti. Na gilotinu jsou naopak mnohé dialogy. P.S. Jet Li je pořád na vrcholu, o tom žádná! 3,5* ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příběh o cestě k procitnutí, zmoudření a pochopení pravých principů WuShu. Skutečnost, že je snímek inspirován skutečným příběhem, zvyšuje jeho výpovědní hodnotu a dodává na hloubce. Bojové scény jsou mistrně zpracovány, choreografie je dechberoucí, ovšem často jsou zápasy příliš zdlouhavé, což je ovšem typické pro většinu asijských filmů. První půlka filmu je poměrně zdlouhavá, ovšem poté, co odejde hlavní hrdina na venkov, nabere snímek na obrátkách a stává se velmi záživným a emotivním. Nedostatky: 1) Ve scéně, kdy se mladý Huo porve s chlapcem, si můžeme všimnout, že má řadu šrámů na obličeji a modřinu pod okem. Nejvýraznější tržná rána je na jeho pravé tváři. Když však přijde domů a otec mu uloží trest, při jeho vykonávání již nemá po šrámu ani památky. 2) V souboji, při kterém Huo svého protivníka z konkurenční školy zabije, je jeho soupeř poraněn na hlavě - řezná rána. Když je však mrtvé tělo vystaveno, není po tomto zranění ani stopa. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Hercules O´Brien byl ve skutečnosti Brit, ve filmu z něj scénáristé udělali Američana. (Dinsberg)
  • Mnohokrát se spekulovalo o tom, zda Huo s O´Brienem opravdu zápasil. K zápasu skutečně došlo a Huo O´Briena porazil. Pravost této informace byla však okupujícími mocnostmi popírána z obavy ztrátu vlivu na čínský lid. (Dinsberg)
  • Anthony De Longis a Jet Li zlomili počas natáčania šermiarskeho súboja šesť mečov. (m.a.t.o.)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama