Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po pádu Římské říše si Irové podmanili rozdrobené britské kmeny. Aby si udrželi nadvládu, nesmí dopustit sjednocení britských kmenů. Na britském hradě Tantallon vede lord Aragon jednání mezi rozdrobenými kmeny a navrhne jako krále sjednocených Britů lorda Marka. O jednání se dozvědí Irové, a zaútočí pod vedením krvelačného Morholta. V bitvě padne Aragon i jeho žena. Z jejich syna Tristana je rázem sirotek, kterého zachrání lord Mark. Ale při záchraně přijde o pravou ruku. Mark odveze Tristana na svůj hrad, kde ho láskyplně vychová jako vlastního. O devět let později Irové v čele s Morholtem opět přepadnou Brity a získají i zajatce. Tristan vymyslí léčku, jak je osvobodit. V těžkém boji nejen osvobodí zajatce, ale také zabije Morholta, který se za věrné služby měl stát manželem irské princezny Isoldy. Tristan je v boji zasažen mečem s otrávenou čepelí a považován za mrtvého. Jeho tělo je podle tradic uloženo do člunu a vysláno na moře. Člun uvízne na irském pobřeží, kde ho najde Isolda. Pečuje o něj v opuštěné chýši a zamilují se do sebe. Isolda mu ale zatají svůj původ. Zotavený Tristan s pomocí Isoldy prchá před Iry a vrací se domů. Irský král chce překazit hrozící sjednocení Britů a vyhlásí turnaj, v němž vítězi připadne ruka jeho dcery Isoldy. Tristan Markovi slíbí, že pro něj vybojuje ruku irské princezny, a tím zajistí mír. Netuší, že irská dívka, kterou miluje, je princezna Isolda. Turnaj vyhraje a Isolda se podrobí svému poslání a vdá se za Marka. Ten se do ní také zamiluje a je k ní velmi pozorný... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (29)

  • James Franco v rámci přípravy na film trénoval jízdu na koni a šerm. (Zbranicus)
  • Úvodní scéna, při níž hoří dřevěný hrad, se natáčela nedaleko Průhonic u Prahy, u obce Zdiměřice. Objekt byl postaven speciálně pro tuto scénu a na svém místě stál hotový zhruba jeden týden než jej tvůrci podle scénáře doopravdy spálili. Byly do něj zakomponovány i největší detaily, a to včetně interiérů. Vnitřek hlavní části hradu však neexistoval, zde bylo jen prázdné místo, scény z interiéru hradu se tak dotáčely ve studiu. Milostné a jiné scény v parku se natáčely taktéž v Průhonicích, konkrétně v Průhonickém parku, který byl kvůli natáčení samozřejmě dočasně zčásti uzavřen. (Broxigar)
  • Vikingská loď, která se ve filmu objeví, byla postavena v Přerově podle originálního goldstadského plavidla. (imro)
  • Předlohou ke snímku je stejnojmenná opera Richarda Wagnera, která vznikla podle staré keltské pověsti. (imro)
  • Snímek měl původně režírovat Ridley Scott na sklonku sedmdestých let, hned po svém celovečerním debutu Soupeři (1977). Namísto toho se však rozhodl natočit Vetřelce (1979). (imro)
  • Větší část snímku se natáčela v Čechách, konkrétně v oblasti Křivoklátska. (imro)
  • Historické drama vydělalo během prvních třech dnů (13. – 15. 1. 2006) promítání 7,6 mil. dolarů a celkový zisk v USA se vyšplhal na 14,7 milionu. (imro)
  • V prvej verzii filmu sa mala snímka natočiť z pohľadu Izoldy (Sophia Myles) ako starej ženy. Tento koncept sa nakoniec nerealizoval. (Arsenal83)
  • Dynamika príbehu je podobná s príbehom o Artušovi, Lancelotovi a Guinevere, preto historici uvažujú nad možnosťou, že ide o ten istý príbeh, ktorý sa ľudovým rozprávaním rozdelil na dva. (Arsenal83)
  • Prvá známa písomná verzia príbehu Tristana a Izoldy bola vytvorená vo Francúzsku okolo roku 1235 a jej autormi sú Luce de Gat a Helie de Boron. Našli sa aj iné roztrúsené odkazy na stratený starší zdroj, ktorý do Francúzska priniesli anglickí exulanti. V niektorých verziách príbehu sa Tristan nazýva Tristram a Isolde sa okrem iného nazýva Iseult alebo Yseult. (Arsenal83)
  • Posledný film produkčnej spoločnosti Franchise Pictures, LLC pred jej krachom v roku 2007, keď skončila svoju činnosť po 10 rokoch. Jej najslávnejší a najúspešnejší film bol Môj sused zabijak (2000). (Arsenal83)
  • James Franco bol počas natáčania v Česku zranený a musel byť ošetrený v pražskej nemocnici. Na tento zážitok nespomína práve s nadšením, keďže mu lekári zle diagnostikovali poranenie a musel si dať koleno do poriadku doma. (Deftie)

Související novinky

Na co do kina v XVIII. týdnu?

Na co do kina v XVIII. týdnu?

05.05.2006

Ač se to může zdát podivné, odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá. První květnový týden totiž připomíná bonboniéru, která je sice malá, ale všechno co v ní najdete je vynikající, i když je… (více)

Reklama

Reklama