Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další z mnoha autobusů odváží cestující na dovolenou k moři. O bezpečnou cestu se starají řidiči Karel a Karel, kteří hned na začátku cesty vyzývají cestující, aby se nechovali jako prasata a vraceli hnědé podšálky, čímž většinu cestujících pobaví. Průvodkyně Pamela je velmi milá, až naivní, což baví hlavně dva gaye Ignáce a Oskara, s nimiž cestuje i jejich kamarád, známý zpěvák Max. Jolana, která na dovolenou pozvala své rodiče, je nesebevědomá, ale inteligentní mladá žena se srdcem na dlani. Nejmladšími cestujícími jsou dvě dívky Denisa s Irmou, které s opovržením pozorují nejstarší účastnice zájezdu Helgu a Šarlotu. Mezi cestujícími nechybí ani typická maloměstská rodina, táta Jarda, máma Jituš, malá dcerka a syn Jakub, který si nechal namluvit, že je gay. Jarda s Jituš mají omezené myšlení a jsou přesvědčeni, že homosexualita je nakažlivá, tudíž se od gayů, Ignáce a Oskara, drží stranou. Cestující Vladimír je tichý mladý muž, ale když je Jolaně špatně, podá jí na zvracení svou igelitovou tašku, i se zapomenutými brýlemi. Po příjezdu k moři se všichni ubytují a začnou se pomalu poznávat u moře. Všichni účastníci zájezdu mají o své dovolené nějakou představu, která se ne vždy vyplní... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 036)

Matty 

všechny recenze uživatele

Sám se považuji za „druha kritického a skeptického“ vůči českým filmům, k Účastníkům jsem tedy přistupoval se značnou obezřetností. Další Viewegh, opět plno známých herců, opět komedie, opět špatný film? Bohudík nikoliv. Množství schopných lidí podílejících se na vzniku Účastníků předem vyeliminovalo šanci na obohacení české kinematografie o další dílo s recenzemi natolik mizernými, že jej všichni lidé s kouskem soudnosti rovnou ignorují. Vejdělkova režie vůbec nepůsobí debutantsky, je spolehlivá i v místech, kde scénář zklamává a těch je hodně. Od Viewegha jsem nikdy nic nečetl, hádám však že není autorem žádných velkých dramat, zde není totiž drama žádné. Bravurně vybraný vzorek české populace jede na dovolenou do Chorvatska, nedá se říct, že by během toho týdne prodělali nějaké zásadní změny. Jde spíš o to, kdo s kým , proč a jak, takže zde nechybí homosexuálové, potápěč-onanista, dvě nadržené slečny věku postteenagerského, ultratupá blondýna, pohledný zpěvák no a hormony už se starají o zbytek. Účastníky tvoří mnoho segmentů velmi chabě pospojovaných a jen velmi neochotně gradujících. Dobrých vtipů je poskrovnu, když už fungují, pak spíše díky komediálnímu talentu herců než díky scénáři. Anna Polívková v sobě podobnost s otcem ani herecké nadání nezapře, Bob Klepl s Evou Holubovou představují manželský pár, který si oblíbí každý, komická dvojka řidičů (Miroslav Krobot, Pavel Liška) zajistila nezapomenutelnou epizodku s hnědými podšálky na pokračování, jen Jitka Kocurová Pamelu pojala příliš jednostranně. Ano, zásluhou pěkné režie a (některých) dobrých herců film funguje, svůj cíl – nalákat co nejširší skupinu diváků – splní, jenže dá se toto východisko z nouze označit za správný směr? Podle mě není nad pořádný scénář a ten Účastníkům zoufale chybí. S ním to mohla být kultovní komedie, kterou nepohrdnete ani při patnácté televizní repríze, bez něj je to pouze konzumní film na jednou zkouknutí a brzké zapomenutí. 65% Zajímavé komentáře: Faye, Sigurd, Niktorius ()

balone 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem se dívat na celý film i jsem se párkrát zasmál, ale to jen díky podšálkům pánů Krobota a Lišky. Anna Polívková zde ukázala, že není jen dcera herce a skvělého komedianta Bolka Polívky, ale že také umí hrát a ani jí u toho nepřekážel její po otci nos. Celkově však nemůžu hodnotit tento film lépe kvůli nudnému příběhu pana Viewegha, který od Báječného léta pod psa píše spíše pro masy a originální příběh se mu vyhýbá. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Soubor epizod o bandě čecháčků na zahraničním zájezdu - žádný souvislý děj, jen sled scének věnovaný jednotlivým rodinkám a charakterům. Herci většinou obstojní, dialogy chvílemi vtipné, chvílemi křečovité, tak trochu nuda z mého hlediska, ale čekala jsem, že to bude horší. Mírně příjemné překvapení. 59% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se nakonec také zúčastnil a trochu očekávaná cestovní nevolnost se překvapivě nedostavila. Alespoň ne natolik silná, že bych se musel shánět po vhodně dimenzovaném igeliťáku.... Zatímco scénářem ROMingu cloumá všudypřítomná křeč, u Účastníků zájezdu jím prostupuje úplně obyčejná nuda. Jednotlivé zápletky se ani náznakem nerozvíjí, děj nemá žádný spád ani gradaci, o to nastrčeji pak působí závěr, kde jsou najednou všechny uzly rychle rozpleteny. Vejdělekova snaha o citlivou režii se příliš často smrskává na pouhopouhé filtrované snímání poklidných scenérií doprovazéné křehkým hudebním podkresem; tristní je úplné zanedbání práce s postavami. Vždyť ty snad tento film měli táhnout! Jenže chemie mezi nimi vůbec neexistuje, do zájezdového autobusu nechali Vejdělek s Vieweghem nastoupit povrchně typizované a zcela ploché charaktery, přičemž některé jsou k tomu všemu špatně zahrané (Fialová a Kocurová). Avšak zejména první třetina filmu (stejně jako vybrané scény z ROMingu) dává matně tušit, že Jiří Vejdělek má jako režisér do budoucna nějaký potenciál. Věřím a doufám, že jej někdy zužitkuje. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nedopadlo to zas tak špatně (četl jsem knížku, viděl dokonce i ochotnické divadelní představení) - nejlepší jsou (jak je v českém filmu zvykem) samozřejmě herci (ale zdaleka ne všichni) - zvlášť Polívková si zaslouží pochvalu. Její Jolana je člověk z masa a kostí, žádná karikatura. Holubová s Kleplem byli fajn, škoda, že se jejich postavám scénář nevěnoval víc. Neseděla mi Kocurová (ale pohled na ni je opravdu pěkný) a ty dvě mladý kočky (byť jsou k nakousnutí). Jestli mě něco naštvalo, pak product placement (skrytá reklama tomu říkat ani nejde, protože skrytá vůbec nebyla - Vodafone, Argin Max...). Shrnu to - solidní adaptace solidní knížky, mnohem lepší než Román pro ženy. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (40)

  • Jolana (Anna Polívková) přichází na pláž a v pozadí jsou vidět dva lidé na lehátku. V dalším záběru v pozadí nikdo není. (PAULOO)
  • Postava Ladislava Ondřeje ve filmu trpí skutečnou poruchou močení zvanou Paruréza. Příčinou problému přitom není homosexuální orientace, jak je v jedné scéně řečeno. (Scelleton)

Reklama

Reklama