Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další z mnoha autobusů odváží cestující na dovolenou k moři. O bezpečnou cestu se starají řidiči Karel a Karel, kteří hned na začátku cesty vyzývají cestující, aby se nechovali jako prasata a vraceli hnědé podšálky, čímž většinu cestujících pobaví. Průvodkyně Pamela je velmi milá, až naivní, což baví hlavně dva gaye Ignáce a Oskara, s nimiž cestuje i jejich kamarád, známý zpěvák Max. Jolana, která na dovolenou pozvala své rodiče, je nesebevědomá, ale inteligentní mladá žena se srdcem na dlani. Nejmladšími cestujícími jsou dvě dívky Denisa s Irmou, které s opovržením pozorují nejstarší účastnice zájezdu Helgu a Šarlotu. Mezi cestujícími nechybí ani typická maloměstská rodina, táta Jarda, máma Jituš, malá dcerka a syn Jakub, který si nechal namluvit, že je gay. Jarda s Jituš mají omezené myšlení a jsou přesvědčeni, že homosexualita je nakažlivá, tudíž se od gayů, Ignáce a Oskara, drží stranou. Cestující Vladimír je tichý mladý muž, ale když je Jolaně špatně, podá jí na zvracení svou igelitovou tašku, i se zapomenutými brýlemi. Po příjezdu k moři se všichni ubytují a začnou se pomalu poznávat u moře. Všichni účastníci zájezdu mají o své dovolené nějakou představu, která se ne vždy vyplní... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 036)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Už od prvních minutách filmu mě bylo jasné jak se příběh bude rozvíjet, a překvapen jsem bohužel nebyl. Je to jeden z dalších filmů, kde se řeší kdo s kým a všelijak se to proplétá. Upřímně řečeno mě takový filmy už nezajímají, ale tenhle jsem musel přežít, jelikož jsme na to byli se školou. Sice charaktery postav jsou zde dobré a herecké výkony velice příjemné, to se musí uznat, ale dějová linka je velice slabá a předvídatelná. Zábavných a úsměvných situací je velice málo a při takové délce film většinou nudí a skoro bych v kině i usnul.. Podle mě je to zbytečný film pouze na jedno podívání a 2 hvězdičky si bohatě zaslouží... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nedopadlo to zas tak špatně (četl jsem knížku, viděl dokonce i ochotnické divadelní představení) - nejlepší jsou (jak je v českém filmu zvykem) samozřejmě herci (ale zdaleka ne všichni) - zvlášť Polívková si zaslouží pochvalu. Její Jolana je člověk z masa a kostí, žádná karikatura. Holubová s Kleplem byli fajn, škoda, že se jejich postavám scénář nevěnoval víc. Neseděla mi Kocurová (ale pohled na ni je opravdu pěkný) a ty dvě mladý kočky (byť jsou k nakousnutí). Jestli mě něco naštvalo, pak product placement (skrytá reklama tomu říkat ani nejde, protože skrytá vůbec nebyla - Vodafone, Argin Max...). Shrnu to - solidní adaptace solidní knížky, mnohem lepší než Román pro ženy. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době konečně příjemná česká komedie. Něktěré scénky a gagy jsou opravdu povedené a hodně tomu napomáhá i herecké obsazení, které je až na pár vyjímek (Fialová mi lezla na nervy) prakticky bezchybné. Jak říkám některé scénky jsou povedené, jako celek ale tento film moc pohromadě nedrží a stává se tak pouze slepencem těch dobrých a někdy i špatných scén. Ale i tak po dlouhé době svěží český vítr do komediálního žánru. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Neví někdo, proč je v žánrovém zařazení napsáno KOMEDIE? Po letech jsem dal tomuto filmu znovu šanci, ale dojem byl stejný jako kdysi (haló, hledá se vtip, humor, vyhlašuje se pátrání po náznaku pousmání). Tak nic, snad jindy. Kam se poděla(la) ta naše česká komedie? Polívková a Holubová jsou asi dvě nejmíň sexy české herečky, takže obsadit je spolu a navléct je do bikin, je fakt nápad hodný génia. Chyběla už jen Lenka Kořínková či Halina Pawlowská a divákův dávící reflex, by byl doveden k dokonalosti. Jedna hvězda za Klepla a zároveň za to, že hláška s podšálky zlidověla, čímž Účastníci získali kultovní status. Bohužel. Ve filmech pro pamětníky je však víc sexu, než tady humoru. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

.....Klasická troškova komedie pro českého nenáročného Nováka.......nechápavě kroutím hlavou nad touto slátaninou, kde hercům vypadávaly z jejich zamrzlých hlasivek neskutečné dialogy, kde "božský" Viewegh vyzněl zcela naprázdno a kde Vejdělek vyrobil pro českou kinematografii další propadák, ale pro kina určitě další kasovní trhák..... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (40)

  • Adrian Jastraban a Jaromír Nosek, kteří ztvárnili homosexuální pár, museli ještě několik let poté na ulici čelit posměškům a narážkám na své role. Naopak jim od ctitelů přicházely i zamilované dopisy. (Zdroj: ahaonline.cz)
  • Několik let po vzniku filmu režisér Jiří Vejdělek při úvahách na téma filmových emocí, cynismu a humoru řekl: "Vzpomínám si, jak jsme v Účastnících točili milostnou scénu mezi Jolanou a potápěčem. Scéna byla napsána jako vyloženě komická, ale já se rozhodl natočit ji vážně, jako že se postavy přiznávají k něčemu, co nikdy nikomu nepřiznaly, nesvlékají se donaha, ale z kůže. Pak jsem jel z natáčení a bál se, jestli jsem to nepřehnal, jestli jsem nevypadl z komediálního žánru, ve kterém držím zbytek filmu. Najednou jsem se styděl, zdálo se mi, že místo Jolany a potápěče se tam obnažuju já. Ale dneska paradoxně můžu říct, že je to asi moje nejoblíbenější scééna v celém filmu. Díky tomu jsem si uvědomil, že není třeba se stydět za své city a není proč se bát chodit s nimi před diváky." (NIRO)
  • Hudebník na rozlučkovém večírku používá Roland E-66 Intelligent Synthesizer z roku 1990. (gug)

Reklama

Reklama