Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (426)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno bych ani nevěřil, že je možné natočit tak sugestivní a přitom tak realistický obraz starověkého Říma, aniž by se nějak významně slevilo z vysokých požadavků na věrnost historickým událostem. Seriál přitom vůbec nenudí. Jednotlivé doložené historické postavy se prolínají s fiktivními a skutečné historické události doplňují poutavým způsobem smyšlenky scénáristy. Seriál zobrazuje život všech společenských vrstev v římské říši a příznačné je, že úvodní scéna jednoho dílu začíná honičkou malých dětí uprostřed římské ulice plné řemeslníků a trhovců. Už úvodní titulky navozují dojem náročné a přitom zajímavé podívané. Herecky i režijně velmi dobře zvládnuté, přitom se v seriálu neobjevují zavedené hvězdy. O to silnější je pocit reality a ztotožnění herců se seriálovými postavami. Narozdíl od stovek jiných děl tenhle seriál vypovídá o skutečném životě obyvatel dávno zaniklé říše. Celkový dojem: 95 %. Snad jedině válečné scény jsou poněkud ošizené, což se vzhledem k jejich finanční náročnosti dá omluvit. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

První řada: Z historie Říma mne vždy nejvíce fascinovalo období Prvního triumvirátu a proto jsem naprosto unesen z toho, jak přesně jsou zde podány dobové události. Seriál si totiž nehraje na Řím, on Římem je! Špína kam se podíváš, bordely, žebráci, krysy a mnoho dalších věcí, které tak citelně chyběli předchozím dílům z téže doby, jsou zde naprosto běžná věc. Příběhově se jedná o opravdovou bombu! Skvěle napsané a bravurně zahrané postavy, především Octavianus a Pompei Magnus. Svět se zde nedělí na hodné a zlé, všichni jednají jako opravdoví lidé, snažíc se přežít a získat pro sebe co největší moc, ať už si jako omluvu vymýšlejí záchranu republiky či službu vyšší moci. Pokud jsem měl na začátku ze seriálu obavy, tak ty úplně zmizely a byly nahrazeny úžasem v momentu, kdy Brutus uštědřil Caesarovi poslední bodnutí dýkou. Druhá řada: Kde další série slábne na scénáři, tam to dotahuje skrze značně lepší a nákladnější technickou stránku. Více soubojů, více kulis a dokonce i na na seriálové poměry skvěle udělaná bitva u Filipp. V příběhu sice nedosahuje svého předchůdce, neboť zde neexistuje postava s tak silným charakterem jako měl Julius Caesar, i přesto se na intriky římské spodiny a vrchnosti skvěle kouká. Vrcholem je pak neustálý souboj Octaviana a Marka Antonia. Bezcitná kreatura contra vášnivý agresor. U obou představitelů se dá mluvit o opravdu dech beroucích výkonech. Zakončující díl sice není tak úderný jako v první řadě, i přesto díky němu nastane pocit, že tentokrát jsem se stal součástí něčeho většího, jenž přesahuje hranice běžného seriálu. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Výprava 9/10/// +jednoznačně výprava a realismus, plno krve násilí a sexu, tedy něco co jinde neuvidíte, hlavní postavy zajímavě proplouvají seriálem a ostatní rychle jedna po druhé mizí, tak jak to historie nabízí, na konci moc postav nezůstane, seriál má velký rozsah a to jak časový tak i historický -přijde mi, že největší válečné scény jsou vystřiženy, opravdu málokdy narazíte na velkou bitvu jako třeba v Gladiátorovi, často dojde jen k "řečnění" o tom co se stalo, rovněž přechod mezi díly mi přijde jakoby na sebe nenavazovali/// Po Deadwoodu další realistický pohled, který nám tentokrát detailně poodkryje dobu starověkého Říma. To co už známe z historie a to co už jsme viděli mnohokrát tu uvidíme znovu. Jenže tentokrát jinak a dost věrně a uvěřitelně. Nebo snad opravdu věříte tomu, že byly hodní a zlí? Ne nikoliv, každý chtěl mít moc, bohatství a slávu nebo se jen snažil přežít a proto se mnohdy neštítil ničeho. Nás provází dva hlavní hrdinové, kteří se často dostanou do víru dějiného dění. Dá se říct, že jsou u všeho, přestože že se do historie nezapsaly. Tímto seriál získává i jiný rozměr a jak jsem už naznačil, vy to budete s těmito postavami prožívat také. Nakonec dám pátou hvězdičku, protože i druhá řada má o čem vyprávět. Možná, že je ještě o chloupek lepší a upřímně, klidně bych si dokázal představit i třetí řadu. Škoda, že do toho tvůrci nešli, protože historie Říma ještě nekončí./// Celkem 85%/// ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné žrádlo. V dobe žuvačkových naťahovačiek typu Lost a Prison Break niekto ešte dokáže nakrútiť seriál, v ktorom dej cvála šialeným tempom, v priebehu 12 dielov preletíme obdobie niekoľkých rokov, a pritom to nestráca prepracovanosť a psychologickú drobnokresbu. Z dobových detailov (krvavé rituály atď.), otvoreného zobrazenia sexu a násilia (bitka v aréne v predposlednej časti ruluje) a hereckých výkonov (bez výnimky) som chrochtal blahom. Gladiátor je oproti tomuto limonáda pre mladé mamičky, ktoré túžia, aby sa im namiesto starého z roboty vrátil Russell Crowe. ******* 2. séria je o kúsoček slabšia ako prvá, nájdu sa dokonca aj dejové línie, ktoré končia v slepej uličke (židovská rodina a pokus o atentát na kráľa Heroda), ale v porovnaní s ostatnou súčasnou seriálovou produkciou, ba aj s hollywoodskymi "historickými" veľkofilmami je to stále božské. Dokonca sa konečne vyskytne aj jedna skutočne veľkolepá bitka s počítačom rozmnoženými vojskami. Tlieskam. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V záplavě různých HERKULŮ, GLADIÁTORŮ se jedná asi opravdu o nejzdařilejší ztvárnění klíčového období nejen římských, ale i evropských dějin (co by byla EU bez Římské říše?); od dob Gravesova JÁ, CLAUDIUS jsme svědky dalšího vrcholu v uměleckém zpodobování epoch - ne dílčích momentů, ve kterých u nás vynikl nejvíce Oldřich Daněk - antických dějin. Oproti CLAUDIOVI se tu sestupuje hluboko do antického všedního dne, mimo luxusní gulagy senátorských a zbohatlických vill, domů a paláců. Konstatovaný protiklad vznešených myšlenek a barbarských činů ve vztahu k otrokům je přirozený - lepší a výkonnější stroje tehdy prostě k dispozici nebyly. Řím v tomto někdejším tzv. civilizovaném světě dílčích planetárních enkláv (Indie, Čína, Středomoří, střední a antilská Amerika) způsob, založený na mimoekonomickém donucování pracovní síly, propracoval k absolutní dokonalosti s vrcholem vlády dynastie adoptivních císařů Antoninovců (94-192 n. l.). Zhruba 120-180 000 legionářů z cca 10-12mil. Itálie drželo pohromadě říši měřící 0,5-3,5 mil. km čtvereč. s 30-80 miliony obyvatel. Vlásečnice i tepny silnic a cest, dominanty akvaduktů, to všechno fungovalo již v sullovském i césarovském Římě pozdní aristokratické rodové republiky. Zformována byla i většina římského práva (systematicky bylo zpracováno až o šest století později za vlády byzantsko-východořímského císaře Justiniána). Správa tohoto impéria se vyznačovala úsporností, součástí vnitřních vazeb byla i multikulturnost v limitech a chápání hodotových orientací této antické civilizace. Základní črty Římské říše seriál zachycuje skvěle, nic dlužen nezůstává ani historickým postavám. Zachycení Kaisariónovy matky Kleopatry je právě tak přesné jako postižení ovzduší historicky končící staroegyptské civilizace. Je nutné vyzvednout i výpravu, která se na celkovém zdaru seriálu podílí opravdu mimořádně. Je otázkou, nakolik se podaří v druhé řadě seriálu tuto úroveň zachovat. Jisté je, že atraktivnost děje i převratnost událostí neutrpí a zajímavé bude, jak se autoři seriálu vyrovnají s osobností Caesarova adoptivního syna Oktaviána-Augusta, zakladatelské osobnosti nejen císařského římského období, ale i julijsko-klaudijské dynastie. Náznaků, že je na co se těšit, rozhodně není málo. ()

Galerie (158)

Zajímavosti (27)

  • Komparzisté představující římské vojáky museli strávit dva týdny ve speciálním táboře, kde podstoupili vojenský výcvik odpovídající skutečnému římskému výcviku. (Reiniš)
  • O vojácích jménem Lucius Vorenus a Titus Pullo se Caesar zmiňuje v páté knize svých Zápisků o válce galské. (mahler)
  • Bylo použito 4 000 částí garderoby, látky jsou dobově autentické a pocházejí z italského Prata, Indie, Tuniska a Maroka. Kožené předměty pro herce pocházejí z dílny bratrů Grassiových, jejichž otec výraběl zbroj pro legendární film Kleopatra a další snímky natočené ve studiích Cinecittá. (Reiniš)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama