Reklama

Reklama

Hellboy 2: Zlatá armáda

  • USA Hellboy II: The Golden Army (více)
Trailer 3

Nejproblematičtějšího zaměstnance přísně tajného Úřadu pro paranormální výzkum a obranu tentokrát čeká opravdu náročný úkol. Syn vládce podsvětí, princ Nuada, totiž porušil křehké příměří, které panovalo mezi lidmi a jeho říší, čímž nastartoval příslovečné peklo na Zemi. A má být ještě hůř – Nuada se snaží zkompletovat sbírku artefaktů, jež mu mají pomoci oživit Zlatou armádu, nezničitelná mostra, která za pár minut udělají z lidstva ohrožený druh. Aby toho nebylo málo, Hellboye rozptyluje i lehce italská domácnost, kterou má se svou Liz. Tváří v tvář ohrožení světa musí jít rodina stranou, a tak se zaměstnanci nejtajnějšího ze všech tajných úřadů vypraví do tábora nepřítele, aby zastavili Zlo, ještě než se stačí vyvalit na Zem. Vy se vydáte s nimi, a protože vás povede režisér s nedozírnou výtvarnou fantazií, připravte se, že uvidíte, co jste asi ještě neviděli. (Bontonfilm)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (1 078)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to s podivem, ale v případě Helboye je druhý díl lepší prvního, což je jinak ve filmovém průmyslu proti empirickým pravidlům. Hellboy 2 je skutečně výtečným filmovým komiksem a kvůli tomu gejzíru až surrealistické obrazotvorné invence a kvůli zobrazení trollího trhu jsem koketoval s myšlenkou, že dám tomuto komiksu absolutní hodnocení... Hellboy ale nemá jen pozitiva - jeho dějová linie je schématická a průhledná, ten dějový vzorec je skutečně už tak obehraný, že místy to zavánělo přítomností žánrových klišé, ani armáda zlatých robotů nepůsobila ve finále tak velkolepě, jak to bylo původně asi zamýšleno, to ale ani vlastně není podstatné, když film vymýšlí a svou imaginací zaplňuje Guillermo del Toro - jeho eruptivní fantazie je tak úchvatná a strhující, že sama vizuální složka je schopna utáhnout celý film. Del Toro je navíc schopný a zručný režisér, má cit pro načasování akčních scén a hlavně je schopen dělat trikové efekty na takové úrovni, že jsou jeho filmy nezaměnitelně originální a osobité - del Torův rukopis je tak výrazný, že už se nedá k ničemu přirovnávat, del Toro už dávno není ničí epigon, on je sám stylotvorný... Velká škoda, že režisér tentokráte nevytvořil nějakou hlouběji propracovanou mytologii, jako třeba v případě úchvatného Faunova labyrintu, ale že v Hellboyovi požívá mytologické jen jako (hodně ploché) synkretické pozadí. Přesto i zde se dají nalézt silné momenty - ekologický podtext při rozhodování zničit x nezničit Strážce lesů (navíc poslední bytost svého druhu na Zemi), setkání se Smrtí atd. Jindy a jinde bych to nenapsal, ale už se těším na díl třetí... Podobné filmy: Hellboy, Faunův Labyrint, Hulk, trilogie Pána Prstenů ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Banda příšer bojuje proti bandě jinejch příšer. Je to možná ještě víc ujetý než jednička, ale bitky jsou dobrý. Elfskej princ by si to na kopí mohl rozdat s Donnie Yenem z "Hrdiny" a Hellboy to se svym megakanónem kosí hlava nehlava. Selma Blair zase vypadá líp, ofinka vykonala své dílo dobře. Když se ale ponoříte pod tyto povrchní aspekty, a trochu víc se nad Hellboyem zamyslíte, dojde vám, že je to vlastně čistá pohádka. Del Toro je přerostlý dítě a ne nadarmo tam je ten prolog s malym Hellboyem. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Plytký a trapně jednoduchý souboj dobra a zla zabalený do těch nejklišoidnějších motivů. Kladné postavy, záporné postavy, starý král, mladý horkokrevný synáček a následník trůnu, nějaká ta princezna, láska, nestvůry, závěrečný souboj atd. Něco podobného jsme tu měli už alespoň tisíckrát a nebýt solidních hlášek, krásných kostýmů a masek (je vidět, že del Toro miluje barvy a nebojí se experimentovat), kvalitního vizuálu a Luka Gosse, který se umí sakra ohánět, což znalcí ví už od dob Bladea 2, nebylo by tu skoro nic, protože tahle nudná báchorka mne neoslovila ani z poloviny tak jak jsem předpokládal. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Hellboy II : Zklamání roku. Skutečně nic, než zklamání,a to ze dvou důvodů: 1)Hellboy má obrovský potenciál a 2)del Toro má obrovský potenciál. Kde ho utopil, není zřejmé, asi v těch penězích, které mu producenti přiklepli. Přitom to byl tak slibný projekt : del Toro už měl z geniálních comicsových knih propracovaný svět se svou mytologií zaplněný úžasnými a barvitými postavami, které tentokrát ještě doplnil zábavný Němčour Krauss a z prvního filmu už měl také pořádný základ, na kterém se dalo stavět. Jenže když první díl občas tápal, tak to bylo omluvitelné právě tím, že je první - u druhého dílu už to není omluvitelné ničím! Začátek filmu - fotka skupiny vojáků s malým Hellboyem z roku 1944 - obsahuje snad jediný doslovný odkaz na comics, příjemné mrknutí na čtenáře, pak už se ale ve scénáři vydal del Toro vlastní cestou. Což je bohužel jen na škodu. Je to podivná směs, načrtává spousty věcí, ale máloco dotáhne do konce. Spousta nápadů je moc hezkých i originálních, ale v podstatě je neuvěřitelně banální, koho chce dneska ohromit tím, že lidé udržuje křehké příměří s tajným podezmním světem? Vždyť to je největší klišé! V komediálních pasážích vše funguje, jak má (sledování televize, Abe a Hellboy pijí pivo), stejně tak když jde o akci (souboj s trollem). Jeden z největších trumfů filmu je pestrost a představivost (Smrt, Krauss). Problém je, že ve všech vážných scénách naprosto selhává (lákání na "temnou" stranu). Závěrem několik náhodných postřehů: Hned na začátku, ve scéně v aukční síni byl Zubničkami sežrán jeden (nebo dva?) agent BPRD a nikdo se nad tim ani na vteřinu nepozastavil! Byl jsem jediný, komu Hellboyův souboj s Elementálem připomněl lov na Lesního boha z Princezny Mononoke? Vím že ne. Vchod do úkrytu Zlaté armády byl fakt tajnej jako noha. Tady chtěl zas jen někdo předvést, že má velkej rozpočet. Konec souboje hlavních protivníků musel být každému jasný od začátku, ne? Proč agenti na konci sekli s prací? A na tisícihlavé armády jsem fakt alergickej... Celkově tedy ještě jednou - obrovské zklamání. To, proč se režisér/scénárista víc nedržel předlohy, na jednu stranu (po úspěchu Faunova Labyrintu) chápu, ale touto cestou to skutečně nejde. Protože tohle se del Torovi rozpadlo v rukou. Pevně věřím, že v případném dalším pokračování se objeví víc atmosféry z dokonalých Mignolových knih. 75% ale ani o chlup víc. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Když ho miluješ, není co řešit, to v případě Rudýho platí vrchovatě. Dvojka je vyrovnanější, vizuálně pestřejší, akčně výbušnější a vtipnější co se postav týká. Hellboyův sarkasmus + výjevy z rodinného života s Liz jsou skvělé, hodně se povedl i Abe. Opět nám ale zlobí scénář, který je řidší než zdrávo a nikde není psáno, že diváky nebude iritovat to okaté ladění na Hobita. Mně ale fantasy háv příběhu zaujal, Guillermo měl alespoň spoustu místa na svoje roztomilé příšerky a kreatury z jiné dimenze. Pořád mi ale připadá, že Hellboy by mohl být i lepší, jen mu vymyslet důstojnější zápletku. Každopádně silné ****, z lásky k upilovaným rohům zaokrouhluji hore háj. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (38)

  • V prvním díle útočily ohromné příšery a tak si režisér pohrával s myšlenkou, jaké by to bylo, kdyby najednou zaútočily malé potvůrky, které jsou vlastně roztomilé. Zrodili se z toho zubatí skřítci, kteří mají neutuchající chuť na železo a nejraději ho získávají z lidského masa. (Rodriguez)
  • Protože studio přesunulo premiéru a film "obětovalo" Temnému rytíři (2008), neměl zdaleka takový úspěch, jak se čekalo. (Specs)
  • Místo, v němž odpočívá Zlatá armáda, bylo nejdříve zamýšleno jako podvodní, ke kterému by protagonisté museli doplavat. Od toho se nakonec ustoupilo kvůli nákladům. (Poker_Face)

Související novinky

Netflix chystá seriál Diablo

Netflix chystá seriál Diablo

22.09.2018

Streamovací služba Netflix připravuje animovaný seriál z herního světa Diablo od společnosti Blizzard Entertainment. Projekt momentálně chystá (nebo to alespoň řekl v již smazaném tweetu) scenárista… (více)

Hellboy sprintuje před kamery

Hellboy sprintuje před kamery

07.07.2017

V Hollywoodu obvykle trvá mnoho let dostat film před kamery, takže je vcelku šokující, jakou rychlostí se hýbe kupředu reboot Hellboye. Ještě na začátku roku to vypadalo, že máme šanci na klasickou… (více)

Hellboye čeká reboot

Hellboye čeká reboot

09.05.2017

Guillermo del Toro nedávno oznámil, že je třetí Hellboy opravdu mrtvý. Studio Universal mu definitivně řeklo, že o pokračování Zlaté armády nemá zájem, o to překvapivější jsou tedy zprávy, že se… (více)

Hellboy 3 stoprocentně nebude

Hellboy 3 stoprocentně nebude

22.02.2017

Guillermo del Toro před pár týdny probudil naděje na třetího Hellboye. Po twitterové anketě slíbil, že film znovu probere s comicsovým tvůrcem Mikem Mignolou i s Hellboyovým představitelem Ronem… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno