foto

Dan Castellaneta

  • nar. 29.10.1957 (58 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dan Castellaneta se narodil 29. října 1957 v Chicagu. Vystudoval vysokou školu Oak Park and River Forest High School a také univerzitu v Severním Illionis. Na vysoké byl velmi platným hráčem tamního basketballového týmu. Asistent trenéra o něm později prohlásil: "Jo, Dan byl velmi legrační, ale jeho chybou bylo, že měl moc rád holky."

Po škole dostal práci v Chicagském filmovém studiu, kde si zahrál pár drobných rolí, většinou nějakého funnymana. Oženil se se spisovatelkou Deb Lacustoovou, za kterou se odstěhoval do Los Angeles. Zde žije dodnes. Se svou ženou napsal 5 knížek.

Dan Castellaneta se neproslavil žádným filmem nýbrž skvělým dabingem Homera Simpsona v seriálu The Simpsons. V tomto seriálu však nadaboval i řadu dalších postav, např. dědu Simpsona Barnieho Gambla, Krustyho klauna nebo majora Quimbyho. Za práci na seriálu dostal třikrát cenu Emmy.

Miloslav "Lumpus" Cigoš

Herecká filmografie

2016 Krotitelé duchů
2015 Fantastická čtyřka
The Unauthorized Beverly Hills, 90210 Story (TV film)
2014 Simpsons Als Ice Bucket Challenge
2013 Continuing Fred (TV film)
2012 Tři kluci a nemluvně (TV seriál)
2011 Super 8
2010 Scratching the Surface
2009 Castle na zabití (TV seriál)
Relative Stranger (TV film)
2008 Futurama: Milion a jedno chapadlo
Imigranti
Remembering Phil
Simpsons Ride, The
Suprhrdina
2007 Greek (TV seriál)
Hellboy Animated: Iron Shoes
Chasing Robert
Simpsonovi ve filmu
Zapomenutá kletba (TV film)
2006 I Want Someone to Eat Cheese with
Já-tě-vidím.com
Scooby-Doo a piráti
Štěstí na dosah
2005 Jasmíniny kouzelné příběhy: cesta princezny
Posel ztracených duší (TV seriál)
Sběratelé kostí (TV seriál)
2004 Adventures in Homeschooling
Batman vítězí (TV seriál)
Příběh Charlieho andílků (TV film)
Simpsons: Gone Wild, The (TV seriál)
2003 The Simpsons: Dark Secrets (TV seriál)
2002 Arnoldovy patálie
Buttleman
Kim Possible (TV seriál)
Návrat do Země Nezemě
Simpsons: Heaven and Hell, The
The Simpsons Film Festival (TV seriál)
2001 Deník zasloužilé matky (TV seriál)
Laughter on the 23rd Floor (TV film)
Přestávka: Škola mimo provoz
2000 Josef - Král snů
Lumpíci v Paříži
The Simpsons.com
1999 Bartovy hvězdné války: Simpsonovi vrací úder (TV film)
Futurama (TV seriál)
Olive, the Other Reindeer (TV film)
Simpsons: Greatest Hits, The
Vyrovnání účtů
1998 Aladdin's Arabian Adventures: Creatures of Invention
Aladdin's Arabian Adventures: Fearless Friends
Aladdin's Arabian Adventures: Magic Makers
Aladdin's Arabian Adventures: Team Genie
Můj obr
Rhapsody in Bloom
Simpsonovi: Příliš drsný pro TV (TV film)
1997 Hvězdná brána (TV seriál)
Online Adventures of Ozzie the Elf, The (TV film)
Plump Fiction
1996 Arnoldovy patálie (TV seriál)
Casper (TV seriál)
Charlie 2: Všichni pejskové přijdou do nebe
Space Jam
1995 Computer Wore Tennis Shoes, The (TV film)
Cow and Chicken (TV seriál)
Earthworm Jim (TV seriál)
Zapomeň na Paříž
1994 Aladin - Jafarův návrat
Aladinova dobrodružství (TV seriál)
Klíšťák (TV seriál)
Milostná aféra
Nebezpečný klient
Přátelé (TV seriál)
Related by Birth (TV film)
1993 Super Mario Bros.
Tracey Takes on New York (TV film)
1992 Fievelův americký ocásek (TV seriál)
Kocour Raplík (TV seriál)
Lady Against the Odds (TV film)
1991 Detektiv Duck (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (TV seriál)
Neříkejte mamince, že pečovatelka zemřela
Sibs (TV seriál)
Taz-mánie (TV seriál)
1990 Best of the Tracey Ullman Show, The (TV film)
Letohrátky (TV seriál)
Makléři (TV film)
The Adventures of Dynamo Duck (TV seriál)
1989 K-9, můj přítel se studeným čumákem
Simpsonovi (TV seriál)
Simpsonovi: Vánoce u Simpsonových (TV film)
Simpsons: Family Therapy, The (TV film)
Válka Roseových
1988 The Simpsons: Family Portrait (TV film)
1987 Tracey Ullman Show, The (TV seriál)
Ženatý se závazky (TV seriál)
1986 Vůbec nic společného

Dokumentární

2010 The Simpsons: Access All Areas (TV film)
2003 50 Greatest TV Animals (TV film)
2000 Simpsons: America's First Family, The (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1988 Tracey Ullman: Backstage (TV film)

TV pořady

2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
2001 100 Greatest Kids TV Shows, The (TV pořad)
1991 Comic Relief IV (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - vyp.

Hudební videoklipy

1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

1989 Simpsonovi (TV seriál)
1987 Tracey Ullman Show, The (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace