Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (265)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Podívejte, já osobně do tohoto tématu nevidím nikterak hluboce. Vnímám dvě protichůdné teorie odborníků, z nichž někteří tvrdí, že se řítíme do pekel, a jiní nás naopak chlácholí tím, že není třeba dělat si starosti. Jak se v tom všem má vyznat lajk? Jsme zaplavováni nepřeberným počtem grafů, tabulek, expertiz a prognóz. Jediné, co nám, nezasvěceným, může pomoci při analýze, je selský rozum. A ten můj mi říká, že Al Gore byl maximálně přesvědčivý, ba až děsivě přesvědčivý. Jeho americké ovečky se sice řechtaly tomu, že jsou v mnoha ohledech tím největším znečišťovatelem na světě, o to více to na mě však zapůsobilo. Je totiž patrné, že si většina lidí nepřipouští jakékoli nepříznivé změny, natož pak jistou spoluúčast na nich. Ač je možné, že v některých věcech nemusí mít pravdu, mě si Al Gore získal. A komukoli, kdo by se mě snad pokusil přesvědčit o opacích toho, co říkal, by dalo hodně zabrat, než by mě zaujal stejným způsobem. ()

Terva odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tomu jsem na chuť nepřišel a to mám podobný žánr docela rád. Ale proti gustu - Ocenění: Oscar '06 - dokument, píseň (I Need To Wake Up) Broadcast Film Critics Association Awards - dokument Central Ohio Film Critics Association - dokument Chicago Film Critics Association Awards - dokument Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards - dokument Florida Film Critics Circle Awards - dokument Los Angeles Film Critics Association Awards - dokument National Board of Review - dokument National Society of Film Critics Awards - dokument Online Film Critics Society Awards - dokument San Francisco Film Critics Circle - dokument Washington DC Area Film Critics Association Awards - dokument ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument má dvě tváře... Kdybych měl hodnotit jen tu mnohem zajímavější a dynamičtější, pak bych dal plné 4*. Al Gore totiž mluví zasvěceně, přesvědčeně a přesvědčivě. Navíc je skvělý herec (což je vzhledem k jeho dřívějšímu působení překvapení...:-), takže to má i vtip a slušný spád. Tou druhou tváří jsou však patetická a sebechvalná intermezza, která si "bývalý budoucí prezident USA" mohl odpustit. Filmařsky nic objevného, ale samotná přednáška byla určitě zajímavá a minimálně stojí za úvahu. Pokud někdo usoudí, že jde o propagandu či brainwashing, prosím... Ale zodpovědně se to dá říct jedině tehdy, když má člověk v rukávu protiargumenty a ne jen nepříjemný pocit, že Al Gore útočí na zvyky, které dotyčný není ochotný změnit, protože se mu takto žije pohodlně. Každopádně je Nepříjemná pravda důležitý film, i když lidé brezinovského typu budou hodně hlasitě namítat...3,5* ()

Angerr

všechny recenze uživatele

Konečně někdo natočil film o tomto tématu. Je mi celkem lhostejné, že film možná znamená budoucí Gorovy politické aspirace, nebo pro ně dokonce chystá půdu. Skousnu i střípky z jeho osobního života, i když mi vadí, že odvádějí od hlavního tématu. Hlavně, že se důležitá osobnost takto angažuje v propagaci velkého současného problému a neplácá chlácholivě po zádech řečmi o tom, že vliv člověka na fenomén globálního oteplování dosud nebyl uspokojivě prokázán. Je mi sympatický Gorův apel nejen na politické elity, ale i na důležitost změny životního přístupu každého jednotlivce (jaký to na nás bude mít dopad je ovšem druhá věc). Film jsem bohužel zatím viděl pouze v originální verzi bez titulků (navíc dost unaven), takže mi toho z konkrétních dat a srovnání spoustu uniklo. Proto jej chci shlédnout ještě aspoň jednou. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jednoznačných 5* a proč? Jednoduše. Konečně někdo přenesl toto téma na filmové plátno a v této formě rozhodně osloví více lidí a konečně někdo možná pochopí kam náš svět směřuje. AL Gore, nás provádí svým světem a světem, který pomalu poznává co dokáže globální oteplování, velmi příjemně a není tak vnucený a sebevědomí jako všem známý Michael Moore. Množství dat je velmi působivé a některé údaje mi vyrazili dech. Jen tak dál ať se točí tyhle filmy a konečně se o problému začne snad více mluvit. Je to potřeba, protože dnes je 22. prosinec 2006 a ještě v Pardubicích nebyl sníh a až za 10 let budu psát jak se 22.12 opaluji bude pozdě. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • První dokumentární film, který získal dva Oscary. (HellFire)
  • Prezentace, kterou ve filmu uvidíte, je naprogramována v Keynote, prezentačním programu Apple. (HellFire)
  • Spočiatku mal Guggenheim o spolupráci s Goreom pochybnosti, pretože ako sám uviedol, nie je environmentalista a natočiť film z vedeckej prednášky sa mu zdalo problematické. Režisér si taktiež myslel, že Al Gore je príliš spätý s politikou. Svoj názor však po zhliadnutí prednášky zmenil. (Greenpeacak)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno