Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři kamarádi na život a na smrt. Za jakým účelem se dnes novodobí tři mušketýři dávají dohromady? Aby společně chránili čest dámy z vyšších kruhů? Ale kdepak. Aby společně získali miliony? No samozřejmě. A jaké cesty k tomu volí ve společnosti kde o peníze jde především? V situaci kdy mají pocit, že společnost jim něco dluží? Ti tři se kdysi pokusili utéct před totalitou Československé socialistické republiky. Ale Velký Bratr je viděl. Pokus o emigraci skončil fiaskem. Poznamenal je navždy. Pro jednoho znamenal vězení, pro druhé dva celoživotní frustraci. Ti tři se znovu scházejí v kulisách současné Prahy, v překotně se rozvíjející společnosti, která se už nikdy s totalitou nevypořádá, protože se dnes žene především za penězi. Ani ti tři nebudou nakonec výjimkou.

Film je rekonstrukcí dvou největších českých loupeží uplynulých let. Při té první se lupičům podařilo ukrást z pražské pošty dvacet osm miliónů korun a vyhnout se potrestání. Druhá loupež ohromila tuto zemi ještě víc. Z obrněného vozu převážejícího peníze z Citybank do České národní banky bylo ukradeno stopadesát miliónů korun.

Zatímco při první loupeži se lupiči dopustili řady chyb, druhá už byla provedena absolutně profesionálně. Žádní svědci, žádné stopy, nic čeho by se policie mohla chytit. Lidé, kteří získali stopadesát miliónů zmizeli beze stopy. Jak si ale dnes užívají svých peněz? Jak je mají pustit do oběhu aniž by na sebe upozornili? Naši tři kamarádi zjišťují, že je to mnohem těžší než si původně mysleli. Sedí na balíku miliónů a nemohou je použít, aby nebyli odhaleni. To jsou teprve ta pravá muka. Jak si užívat a nebýt přistižen. Jak legalizovat tak obrovskou sumu a zůstat nenápadný.

Nic takového by se jim nemohlo podařit bez zázemí mezinárodního zločinu. Ostatně mezinárodní zločin byl pravděpodobně v pozadí přepadu obrněného vozu. K naprosto totožným přepadením obrněných vozů s totožnými výsledky došlo v celé západní Evropě. Kdo za nimi stojí? Zločinecká hvězda první velikosti s bohatými zkušenostmi? Velmi pravděpodobně ano.

V roce 1978 došlo k šokujícímu vykradení banky Paribas v Nice. Lupiči se do ní prokopali kanalizací v pátek večer vyřadili poplašné systémy a měli celý víkend na to, aby si ze sejfu banky vybrali to nejcennější. Přepady pancéřových vozů, které potom otřásly západní Evropou jsou dokonale organizované. Na bezchybnou organizaci takovéhle velkoakce je třeba spousta peněz. Nebyly použity peníze a zkušenosti z přepadení banky Paribas? A nestojí tedy za vším jeden a tentýž geniální zločinec? I v našem příběhu zjistíme, že je všechno trochu jinak než se zpočátku zdá. Že celou věc nevymysleli jen tři vychytralí češi. I technika provedení přepadu pancéřového vozu ukazuje k bance Paribas. Ke zločineckému géniovi stojícímu v pozadí. V jedné scéně našeho filmu ho dokonce uvidíme. To on ze zákulisí objednává a řídí celou věc. Nikým nepoznán, dodnes neobjeven zločinecký génius. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

kingik 

všechny recenze uživatele

Výsledek tohoto filmu není optimální a rozhodně jsem čekal víc. Trio povedených zlodějů Suchánek,Vetchý a Hanák si nevede špatně, ale scenáristé jim neustále hází klacky pod nohy tím, že je vrhají do stále nových a nových loupeží, aniž by si uvědomovali, že film tak ztrácí na uvěřitelnosti. Režie Jiřího Chlumského je pak až zbytečně agresivní. Snímek místy přestává diváka bavit, když vidí, jak jeho režie postupně zabíjí řadu slibných a silných momentů, které ale nevyniknou pod nánosem rádoby efektivní režie. Vymýšlení a následná realizace loupeží je prováděna nápaditou formou a představuje vrchol filmu. Přesto, i když se jednalo o velice silné téma, jeho následné zpracování tak úplně nesplnilo moje očekávání. 60% ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Za dobrý nápad považuji vzít největší loupeže české historie a našroubovat je na sebe (třeba to tak bylo...). Dobrý je taky scénář přišitý přímo na hlavní hrdiny - je to znát, role jim dobře sedí. Výborné jsou záběry ze Srí Lanky, prostřihy do jiných (někdy fiktivních) časových rovin a Jana Synková. To ostatní ale hodně pokulhává a hlavně mělké herecké výkony dobře vystihují nepřesvědčivost scénáře. Korunu nasazují drobnosti, které sráží i dobrý film do parodie: Obrněná dodávka vypouští z výfuku obrovské oblaky černého dýmu a celkově je v posledním tažení - není divu, v dalším záběru vybuchne, ale vypadá to hloupě. No a nejvíc by mě zajímalo, proč Suchánkovi všichni říkají jednou Michale a podruhé Bohoušku?!? ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Překvapivě to docela ušlo. Příběh je sice úplně blbej a kamera se snaží tvářit hrozně holywoodsky akčně a moc jí to nejde. Herci jsou ale hodně dobrý a celý to díky Chlumskýho režii příjemně uteče. Nejlépe hraje překvapivě Suchánek, kterýho je pro ty skopičiny s Genzerem vážně škoda. Vetchý, jako člen kterej je drží všechny pohromadě je v poho a Hanák překvapivě snesitelnej. Jenom ta Visnerová mě tam děsně vytáčela. Ale jinak fakt docela příjemnej film. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Akcni film v ceskych podminkach to nema lehke - nejsou tu ty spravne drsne realie mafii at uz vychodoevropskych nebo ciganskych ci snad se mistni scenariste boji neco takoveho napsat? Tezko rict, ale tento pokus je sice platny, ale neprekrocil svuj stin, prislo mi to, jakoby Radek Dzon vzal ty nej pripaday poslednich let a jistou neprilis povedenou historkou na pozadi se je snazil prevest do jednoho pribehu. Chtelo by ale asi min odflaknout - podobne jako tento komentar - aby z toho vzniklo neco poradneho. Takto je to jako africky bezec na zimni olympiade, zatleskame mu za snahu, ale o nejakem kvalitnim vykonu si muzeme jen hat zdat... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Na české poměry slušná podívaná jehož největším problémem je slabý scénář. Ústřední trio se mi jevilo sympaticky, především Michal Suchánek se konečně po letech objevil v nějaké lepší roli. Suma sumárum mi to vychází na 3 až 4 hvězdičky, ale zatím dám tři hvězdičky i když oceňuji, že natočit v Čechách takto nákladný a tudíž téměř nevratný film, chce poměrně odvahu..... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Natáčeno v Mladé Boleslavi, Svatém Janu pod skalou, Praze, letadlo se nachází kousek za Mladou Boleslaví u dálnice na Liberec (restaurace). (M.B)
  • V čase 1:10:18 sundává Michal (Michal Suchánek) nápis „POLICIE“ z dveří od kufru vozu Škoda Felicia. Následně při výbuchu vozu je nápis zpět na vozidle. (Matlas64)
  • Kromě Srí Lanky měli filmaři natáčet i v San Francisku nebo v Nice, což by se ale výrazně prodražilo. Zvolili si proto levnější Tunis. (Cherish)

Reklama

Reklama