Reklama

Reklama

Asterix a Olympijské hry

  • Francie Astérix aux jeux olympiques (více)
Trailer 1
Francie / Německo / Španělsko / Itálie, 2008, 112 min

Píše se rok 50 před Kristem. Galie je obsazena Římskými vojsky, jen jedna vesnička stále odolává. Její obyvatelé jsou díky kouzelnému nápoji druida Panoramixe nepřemožitelní. Jediný, kdo nápoj nepotřebuje je Gal Obelix, který jako miminko spadl do kádě s nápojem a od té doby disponuje neuvěřitelnou silou. On, jeho pejsek Idefix a nerozlučný kamarád Asterix prožívají další dobrodružství. Ve vesnici žije mladý muž Lovestorix, který se zamiluje do řecké princezny Iriny. Jeho touha je tak velká, že se vypraví do Řecka, aby svou milou spatřil na vlastní oči a předal jí verše, jenž pro ni napsal. Jenže Řecko je pod nadvládou Říma a řecký král nutí Irinu, aby se stala ženou Césarova syna Bruta. Irina však tohoto podlého a zlého muže nechce ani vidět. Když Brutus přijede a snaží se jí dvořit, Irina ho odmítá a do jejich sporu se vloží i sličný Lovestorix. Brutus ho chce nechat zabít, ostatně jako každého nepohodlného člověka ve své blízkosti, jenže Irina je proti. Protože však nemůže odporovat samotnému Římu, vymyslí si podmínku. Ten, kdo vyhraje Olympijské hry, bude jejím mužem. Brutus zuří a stěžuje si i otci Césarovi. Jelikož však neustále usiluje o jeho život a také o trůn, César jej nemá moc rád a souhlasí s Irininou podmínkou. Lovestorix se vrací do vesnice, kde si stěžuje, že nemůže bojovat v soutěžích olympijských, protože není Říman. To mu však Asterix a Obelix vyvrátí se slibem, že pojedou bojovat s ním. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (612)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Asterixe si pamatuji spolu s Rahanem a Pifem coby komixové hrdiny francouzských časopisů, které se za komančů dali občas sehnat v Jungmance v prodejně zahraničních tiskovin. Samozřejmě cenu Klokánka, Ohníčku, Čtyřlístku či ABC byly cenově v úplně jiné hladině, tuším, že stály 28 Kč... A tak tohoto galského reka velmi dobře znám, byť jsem si tehdá obsah bublin jen domýšlel z kreseb v jednotlivých okénkách komixu. K filmu jsem se dostal náhodou, když na něj koukali děti a tak jsem mu věnoval svůj čas. A nezklamal ani nějak nepřekvapil. Pár momentů bylo vtipných, mně osobně pobavil Schumi s červeným závodním dvoukolovým vozem i jeho team. Vrcholem bylo když hodnotil písek jako mokrý a tudíž, že se pojede hůře :-)! Myslím si, že ale na to jak to bylo výpravné, šlo z filmu dostat více než jen normální komedii pro děcka... Dávám tedy za dva elixíry, na víc to nebylo. * * ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Všechny filmy o Asterixovi byli v podstatě blbina, první trpěl osobou režiséra, Claude Zidi je sice skvělý režisér, ale spíš dialogový, takže i přes masivní rozpočet (tenkráte nejdražší to film evropského kontinentu), nepůsobí tak megalomansky, jak měl. Druhý díl zas trpěl neuvěřitelně ujetým humorem, což řada diváků odradilo (i žijícího autora Uderza), no a třetí biják je něco mezi, opět nejvýpravnější evropský film, nejlepší výprava, triky, kulisy, humor se trochu zjemnil, takže to není jen pro co možná nejvíce zhulené diváky, přesto všechny tři filmy do puntíku trpí stejným neduhem, tvůrci z nich i přes rozpočty a kvalitní obsazení, nedokázili vymáčknout ani polovinu zábavnosti kreslených předloh. U nového hraného asterixova dobrodružství musím pochválit především výpravu, byla opravdu opulentní, kostýmy, studiového scény, stavby, triky přece jenom prozrazovaly svůj počítačový původ (hlavně úvodní let Telegrafixe), po dlouhé době se mi líbilo ztvárnění antického světa, žádný hnusný tmavý filtry, omlácený budovy, takže slovutný Řím vypadá jako chátrající nejpodřadnější provinční městečko, taktéž konečně hudbu skládá talentovaný hudebník, Frederic Talgorn je jeden z nejméně doceněných evropských skladatelů, sice mi jeho kompozice byla občas povědomá, to však nic nemění na tom, že byla výborná, celkově to na mne působilo, jako by se vrátily staré dobré časy C.B. DeMilla a Giorgia Ferroniho. Herecky byl film obsazen dobře, škoda jen odmítnutí Christiana Claviera, jeho stvárnění Asterixe bylo mnohem lepší, než jeho kolegy Clovise Cornillaca, ten než vychytralý gal, působí dojmem propuštěného trestance. Co se týče českého dabingu, je na dobré úrovni, jen mi přišla zvláštní absence Jiřího Štepničky u Obelixe, toho nahradil Ota Jirák, který namluvil nejtělnatějšího gala, již v jeho posledním animovaném filmu Asterix a Vikingové, ale na Štěpničkův hlas už začínám být stejně alergický, jako na hlas Bohdana „zvládnuto namluvit všechno sám“ Tůmy, navíc Jirákův chlapáckej hlas se na něj hodí mnohem víc. Takže co žeš sem to vlastně chtěl říc, je to kravina, ale mně se to líbilo, až na to předvádění slavných osobností na konci, to bylo hodně trapný. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Co na to všichni tak nadáváte? Díky vašim komentářům jsem měla z tohohle filmu hrůzu, ale po dokoukání jsem byla mile překvapená. Brutus a Caesar jsou naprosto dokonalí, stejně tak i bláznivý vynálezce. Asterix a Obelix jsou odsunuti stranou, ale to je z části dobře, protože mě alespoň nezabíjela výměna perfektního Claviera za Cornillaca. No, alespoň nechali Asterixe nadabovaného stejně (Trávníček), což se ovšem nedá říct o Obelixovi (skvělého Štěpničku nahradil Jirák). Změna herce se však nedotkla jen postavy Asterixe, ale celé (!!!) Galské vesnice. Na chvilku se vrátil i trhlý Numerobis s bratrancem Zidanem (LOL), největší sportovní hvězdou byl ale stejně Schumacher a jeho rudé "Ferrari". Vizuální stránka filmu mohla být méně vyumělkovaná, ale tak nic není dokonalé... "OCHUTNÁVAČ!!!" ()

predators 

všechny recenze uživatele

Tak bůhvíjak zázračná komedie to není, ale je to příjemná změna oproti novodobým týnejdžerským:-) ptákovinám. Musím říct, že ani o půl jedné v noci mě tento Asterix neuspal a to je co říct:-) Ano, jako celek je to spíše slabší průměr, ale pro děti dobry. Pojmenování lidí a M. Schumacher byli brutální....nebo Brutus? 40% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jestli patříte k asterixofilům, asi vás hrané filmy podle tohoto komiksu také poněkud znervózňují. Čím více hereckých hvězd, tím větší je pak nervozita. FILM A v podstatě oprávněně. Pokud si na sebe strhávají pozornost Gérard Depardieu jako Obelix, to ještě jde. Ale když se po 10 letech vrátí k filmům Alain Delon zrovna rolí v tomto filmu, můžete si být jisti, že se vše bude točit kolem něho, a ne našich galských přátel. Nehledě k tomu, že to, co je v komiksu roztomilé, převedeno na plátno v hrané podobě vypadá nikoliv infantilně, to bychom urazili vkus dětí, ale prostě blbě. Někdy, když vidím komedie z Francie nebo Německa, si říkám, jestli je natáčel stejný živočišný druh, a co jim na těch spektáklech panenko skákavá přijde veselé? Přece jen však Asterix a olympijské hry při vší té blbosti a nakrucování se Alaina Delona (prosím, dejte mu zas role poldů!) mají alespoň smysluplný příběh, odněkud někam jdou a některé vtipy jsou zajímavé. Rovněž sebevzhlížečské zrcadlo se zabudovaným samostřílem je zajímavým nápadem. Když už jsme u toho příběhu - mladík z galské vesnic e se zamiluje do řecké princezny. O tu však usiluje i nevlastní Caesarův syn Brutus. Řecká princezna se rozhodne, že její ruka bude patřit tomu, kdo vyhraje olympijské hry. A tak Galové i římské vojsko začnou trénovat, aby se pak zúčastnili svátku sportu v řeckých Athénách. Nejvíce samozřejmě soupeří s Římany, ale užívají si i krás Řecka. Jen Brutus je na roztrhání, protože kromě výhry osnuje ještě spiknutí proti milovanému nevlastnímu otci. Některé možná zmate, že roli Asterixe si tentokrát uzmul jiný herec. Ale i ten má do toho komiksového hodně daleko. Stejně tak mág Panoramix vypadá spíš jak bezdomovec, co denně žebrá na Vltavské u metra. Účast Alaina Delona nabídla tvůrcům, aby si udělal legraci herec sám ze sebe i ze svých - vážnějších - rolí, jen možná té legrace mohlo být trochu míň. Celkově film pobaví, ale nenabídne nic navíc, a ta zábava záleží hodně na vašem smyslu pro humor i jeho úrovni. DVD Na úvod disku nás čeká protipirát, dvě reklamy, trailery na filmy Blonďatá a blondatější, zase reklama, a poté se konečně dostaneme do menu. Film má anamorfní formát 1,85:1, zvuk původní francouzský i český dabing v DD 5.1, jsou zde české a slovenské titulky. Má to vše ale jednu nevýhodu - zvuk i titulky nejde přepínat přímo přes dálkové ovládání, ale jen a pouze z menu. V bonusech pak najdeme rozhovory s herci a tvůrci i Uderzem (20:36), nepovedené záběry z natáčení plus minutku o kostýmech v jednom (6:51) - to vše s CZ titulky, a dva trailery na tento film v jednom (4:44) bez titulků. Publikováno: 03.10.2008 ()

Galerie (64)

Zajímavosti (32)

  • Pro herce bylo vyrobeno více než 300 paruk z pravých vlasů a ještě mnohem více příčesků a vousů. (Amplifier)
  • Thomas Langmann, který spoluprodukoval první dva filmy ze hrané série (1999, 2002), tentokrát i spolurežíroval. Ale chtělo to trochu odvahy a rozumu: "Abych režíroval sám bylo vyloučené, protože tahle práce vyžaduje řadu schopností, které nemám. Obrátil jsem se proto na Frédérica Forestiera, pro kterého jsem napsal Blbce na krku, a doufal jsem, že díky našemu přátelství a své velkorysosti myšlenku spolurežie přijme. V praxi to vypadalo tak, že on měl na starosti všechny praktické věci okolo režie a já si hlídal hlavně text a herce. Měli jsme například scénu s Jeanem-Claudem Van Dammem, který měl hrát postavu Doubleimpactixe, ale den před natáčením jsme zjistili, že nepřijede - a já se pustil do přepisování." (NIRO)

Související novinky

Rudý Baron, Geronimo a Zlatý Míč

Rudý Baron, Geronimo a Zlatý Míč

28.05.2006

Tomu se říká zajímavá sešlost, pravda? No a to ještě vůbec není všecko (ale o tom později). Když se řekne francouzský animovaný film, napadne vás pravděpodobně nejdřív Tintinova dobrodružství, Byl… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno