Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co kdyby někdo, koho dobře znáte a milujete, jednoduše zmizel? Hollywoodské superhvězdy Reese Witherspoonová, Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Alan Arkin a Meryl Streepová se již brzy dozvědí odpověď v napínavém thrilleru jihoafrického režiséra Gavina Hooda, zaměřeném na ožehavou tématiku tzv. „mimořádného vydávání podezřelých“ - jedné z kontroverzních součástí americké strategie v boji s potíráním terorismu. Reese Witherspoonová v něm hraje Isabellu, těhotnou manželku inženýra, původem z Egypta, který se během letu z Kapského města do Washingtonu „propadne do země“. A jak se posléze ukáže z dějové linie, v níž hraje prim Jake Gyllenhaal coby analytik CIA Douglas Freeman, nestalo se tak náhodou. Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), přestože má již dávno americký pas i občanství, byl totiž právě na příkaz CIA jako podezřelý ze spiklenecké činnosti eskortován zpět na černý kontinent. A při pohledu na jeho brutální mučení a vyslýchání jihoafrickou tajnou službou Freeman poprvé začíná pochybovat... (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (267)

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Politický thriller o vyšetřovacích metodách CIA. Někdy je vážně chyba nekoukat na trailer. Někdy naopak trailer zkazí celý film, ale tady upřímně už nebylo co kazit. Čtení obsahu by mi taky pranic nepomohlo, protože "napínavý thriller" tohle fakt není. Thriller by měl mít napětí a v tom lepším případě způsobovat mrazení v zádech. Ovšem v Odvlečen není žádné napětí ani omylem. Jake Gyllenhaal je absolutně nevýrazný a vůbec by se dalo říct, že se nejedná o hlavní roli. U filmu je jak páté kolo u vozu a nedostává žádný svůj prostor. Máme tu i Streep a Simmonse, ale většinu času se příběh točí okolo zcela jiných postav. Zajímavá je myšlenka dvou časových rovin, ale ve výsledku je to kormě Jakea to jediné, co je na filmu trošku zajímavé. Dvě hodiny je Odvlečen ubíjející nuda, kde se manželka snaží najít uneseného manžela. Pro mě v tom nebyli žádné emoce a děj byl nezajímavý. Navíc i trochu předvídatelný. Řekl bych, ať si CIA s teroristama dělá, co chce, ale nakonec já bude ten poslední, kdo se bude smát, až tady začnou lítat bomby i na Hlavním nádraží. (40 %) ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Z počátku film působí jako další klasické politické drama, které nemůže nijak překvapit. První polovina je dost rozvleklá a pomalu se rozjíždí, ta druhá půlka už ale nabírá na obrátkách a z filmu se stává vážně výborný politický thriller. Dobrá zápletka, parádní atmosféra po celou dobu filmu a skvělý závěr jsou největším plusem filmu. Vím, že jsem napsala, že film má skvělý závěr, také má, přesto mi na něm něco vadilo a to, že nebyl dotažen do konce, neboli spíše nebyl úplně ukončen. Film však hodnotím velmi kladně. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že z daného tématu šlo vytřískat ještě více, proto 4* ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane obyčajný príbeh z ošarpanej škatuľky true story... Lenže režisér nám v ňom ukazuje, ako sa dá šikovnou koncepciou vytvoriť napätie a pocit nepokoja aj tam, kde nie je. A práve toto úchvatne odzrkadľuje celú tému paranoje a boja proti terorizmu. Gyllenhaall toho veľa nepovie, ale je skvelý... ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

tak som prave dosiel z kina a musim povedat, ze pocity su naozaj vyborne! zo zaujimaveho hereckeho obsadenia na mna najviac pozitiv zmykal peter sarsgaard, ktory na velmi omedzenom priestore odohral velke divadlo. skoda, ze sa jeho postave neuslo viac miesta. okrem neho si svoj standard odohrala tentokrat profesionalna politicka zmija meryl streep a samozrejme dobre sa pozera na vynikajuceho gyllenhaala, ktory bezchybne odohra kazdu svoju ulohu. co sa tyka samotneho filmu, po cely cas vsetko prebieha v sviznom a zaujimavom tempe a potesi aj niekolko velmi zaujimavych scenarovych zvratov. k teme terorizmu a podobnych veci sa tazko vyjadruje. kazdemu podla chuti. musim vsak povedat, ze uneseny je atraktivnym filmom a oplati sa vidiet aj viackrat. asi tolko zatial. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nechci spoilerovat, protože každá prozrazená maličkost podstatně desklasuje kvalitu tohoto filmu, takže jen uvedu, že se jedná a povedený teráčský thriller, který se odehrává po valnou většinu času v Egyptě. Plně zainteresovaná je také americká výzvědná služba a praktiky jako waterboarding. Na závěr si dovolím jeden citát - "Až ráno vstaneš, zmlať svou starou. Když nebudeš vědět za co, zeptej se jí. Ona bude vědět." Herci nejsou ve všech případech bez chyby, Vitrsůnku nemám rád, místy jsem si i říkal, že ten film strhám, ale po skončení si mě díky dějové nečitelnosti získal na svou stranu. Nic extra, ale nebál bych se toho. 70% ()

Galerie (136)

Zajímavosti (6)

  • Scénář k filmu se dostal na černou listinu scénářů pro rok 2006; tato listina zahrnuje „nejoblíbenější“ nevybrané scénáře daného roku. (jezurka42)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2007 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Film je natočen podle skutečného příběhu Khalida El-Masriho, německého občana, který byl zaměnen za Khalida al-Masriho, který se měl údajně podílet na teroristických útocích z 11. září 2001. V roce 2004 byl El-Masri zatčen a přemístěn na neznámé místo v Afghánistánu, kde byl vyslýchán, mučen a sexuálně zneužíván po dobu pěti měsíců, než ho CIA propustila. Později tajná služba přiznala, že jeho zajetí a mučení bylo velkou chybou. (jezurka42)

Související novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama