Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriál Hříšní lidé Města pražského, který již desítky let těší televizní diváky, zrodil novou dramatickou postavu – pana radu Vacátka. Postavu, která se ve skvělém podání Jaroslava Marvana stala nesmírně populární. Také dnešní příběh vám znovu připomene jeho věčný souboj s pražskou galérkou... Je Štědrý den roku 1928. Rada Vacátko (J. Marvan) si chce ve svém rajónu uklidit a prověřuje všechny možné pachatele. Nakonec se soustředí na kasaře Nováka (V. Brodský), který je v podmínce a další rozsudek by tvrdě dolehl i na jeho rodinu. Má v péči malého syna, žena mu právě utekla. Ale pan rada zná kasařskou pověru, která praví, že na Štědrý večer se dají všechny pokladny světa otevřít, a to třeba i jen paklíčem, a jde si Nováka okouknout. Doma je jen jeho malý synek, který se těší na Ježíška, otec odešel pro tradiční rybu do hospody. A tak Vacátko schová kasaři jeho „nádobíčko“ a Štědrý večer stráví s kasařem a jeho synkem, aby zabránil nejhoršímu… (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Komorní vánoční příběh, který mi nostalgickou atmosférou připomíná ty staré vánoční americké filmy, které pouští v televizi v novým filmech. Vždy jsem si říkal, že my něco takového nemáme a přece máme, a to vánočního Marvana alias Vacátka. Pro mě je to vůbec první seznámení s tímto radou, a tak nevím, zda to fakt byl takový lidumil anebo ne. Rozhodně mi přišlo divné, že šel Brodského zachránit před tím, aby nekradl, ačkoliv sám věděl přesně, že to udělá. Vždyť by měl přece tu pomyslnou čárečku, že chytil zloděje. [1642. hodnocení, 61. komentář, 72%] ()

infernet 

všechny recenze uživatele

Jak málo stačí, aby vznikl krásný, milý, ale zároveň smutný příběh. Tři herci (a kluk), dva interiéry, jeden exteriér a trocha hudby. Jenže když se na to díváte, nevidíte Marvana, Brodského a Filipovského, vidíte prostě radu Vacátka, kasaře Nováka a inspektora Mrázka. A to si vemte, že nikdo z nich neměl opravdovou hereckou školu a začínali spíš jako ochotníci. Neuvěřitelný... ()

Reklama

Lish84 

všechny recenze uživatele

Než jsem v programu na 24.12.2006 zaregistroval tento krátký film, měl jsem za to, že kromě třináctidílného seriálu a čtyř celovečerních filmů už s Jaroslavem Marvanem jako panem radou Vacátkem nic nevzniklo. A tu se z televizních archivů vynořila inscenace, kterou Česká televize snad skoro vůbec nevysílá (možná se trochu mýlím). Ovšem díky faktu, že jsem film předtím neviděl, to byl velmi příjemný vánoční dárek, lahůdka, dezert po vánoční nadílce a já nevím co ještě. Obraz byl sice televizní a film ne tak výpravný (kromě pár exteriérových scén se děj odehrává jen ve dvou interiérech), ale rozhodně není o nic horší než další věci o hříšných lidech města pražského. V něčem snad dokonce ještě lepší: herci si o to víc se svými rolemi vyhráli a mluva hrdinů je tu ještě o něco roztomile vytříbenější - co věta, to hláška (dovolte mi tohle moderní slovo v souvislosti s tímto příběhem z první republiky použít). Štědrý večer pana rady Vacátka je milá filmová povídka, co pohladí. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasim se Sportovcem, že Štědrý večer je neprávem opomíjený a nesmyslně podhodnocený zakončení celý Vacátkovy série. Možná je to minimalisticky natočený, v podstatě jen ve dvou interiérech a se třema až čřtyřma hercema, ale funguje to dokonale. Brodský i Marvan odvedli bezvadnou práci, i ten kluk byl celkem dobrej - a pokud tady někdo tvrdí, že byli nevýrazný nebo že to byla nuda, tak si nezasouží podobný snímky konzumovat ani hodnotit. A jeden ze samozvaných "poučených diváků" na předních místech komentářů by moh přestat tvrdit, že se Vacátkova mordparta patrně rozpadla, a trochu víc "poučeně" sledovat - sám Mrázek vyřizuje Boušeho a Brůžkovo přání radovi k šťasnejm Vánocům a že už šli domů zdobit stromečky. Když vidim a čtu tyhle a jim podobný hodnocení, tak o to radši dám těch pět hvězdiček. Vacátko se tu ukáže míň jako rada a víc jako člověk, a i když to tak může znít, ani trochu to neni prvpolánový, přeslazený nebo klišé. Celejch těch 40 minut s nádhernou Vánoční atmosféru uteče jako nic - a budu se opakovat, když napíšu, že doslova dokonalá Liškova hudba dává celýmu cyklu Hříšnejch lidí korunu, a ani Vánočně laděnej Štědrý večer neni výjimkou. Štědrý večer pana rady Vacátka prostě neni ani tak štědrym večerem pana rady Vacátka, jako spíš štědrym večerem a stekánim pár sobě naprosto rovnejch lidí - u Vánočního stromečku, u večeře... Večerem, kterej nakonec mohl pro člověka Vacátka, člověka Nováka a jeho malýho kluka znamenat v důsledku lidsky víc, než by kdokoliv z nich čekal. ()

Mantis 

všechny recenze uživatele

Dejme tomu, že je to nevkusný vánoční "filer"...ale co když ne? Rada Vacátko, nejde na štědrý den domu, jaksi ho to tam netáhne, neb jeho rodinou se po letech služby stala pražská galerka. Než aby vyšetřoval zločin jde mu pro dobro všech zabránit. Není to žádný akční americký thriller či komixová podívaná od Marvela...stačí mu 2 koruny na prskavky a 6 kousků čokolády. Nejúčinnější je ale jeho lidskost a pochopení pro kasaře Nováka. Adopig si stěžoval na divnou hubu, ale pokud ji pozorně posloucháte, zazní tam řada koled v jakémsi hospodském hávu (harmonika, rozvrzané housle ...). Ony úpravy, tu a tam tahající za uši, se k celé té jednoaktovce, dle mého názoru, velmi hodí. Nejsou to líbivé koledy pro spořádané občany, ale koledy pro osoby kteří svůj život spojili se zločinem (je jedno na které straně stojí). ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • I když jde o samostatnou epizodu seriálu Hříšní lidé města pražského (od r. 1968), tak se zde neobjevují detektivové Bouše a Brůžek, kteří se objevují i v navazujích čtyřech celovečerních filmech. Jsou pouze zmíněni na začátku epizody. (charlee.dog)
  • Točilo se v Praze na Malé Straně a Maltézském náměstí. (sator)

Reklama

Reklama