Reklama

Reklama

Hříšní lidé města pražského

(seriál)
  • Velká Británie The Sinful People of Prague
TV spot 8
Československo, (1968–1969), 10 h 25 min (Minutáž: 38–54 min)

Předloha:

Jiří Marek (povídka)

Scénář:

Jiří Sequens st.

Kamera:

Miloslav Harvan

Hrají:

Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář, František Filipovský, Gustav Nezval, Helena Růžičková, Luba Skořepová, Jaroslav Mareš, Jaroslav Raušer (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný seriál kriminálních případů ze třicátých let 20. století podle povídek Jiřího Marka. Pražská "mordparta" policejního rady Vacátka bojuje s podsvětím. Ani ten nejrafinovanější zločinec nemá šanci uniknout dedukčním schopnostem inspektorů Mrázka (František Filipovský), Brůžka (Josef Bláha) a Boušeho (Josef Vinklář). Jejich práci si ze svého postu kriminálního rady hlídá Karel Vacátko (Jaroslav Marvan). Se stejným obsazením vznikly v letech 1970 - 71 čtyři celovečerní filmy - Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior a Smrt černého krále. V roce 1986 byl jako volné pokračování natočen seriál Panoptikum Města pražského. (mibara)

(více)

Videa (20)

TV spot 8

Recenze (272)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kultovní záležitost a podle mne nejlepší detektivní seriál všech dob. Proč? Pro tu jeho nádhernou atmosféru, pro laskavý i dravčí pohled páně Vacátkův, pro to krásné panoptikum staropražských kapsářů, zlodějíčků, kasařů i mordýřů, pro ty krásné, byť kolikrát čitelné, případy. Sequensovi se podařilo vykřesat nádhernou atmosféru, kterou krášlí skvělé herecké výkony Marvana, Filipovského, Bláhy a Vinkláře. Seriál s ryzí českou duší. Klasika. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepčích našich seriálů, který ani krapek nezavání kulisami, zato z něj dýchá stará Praha. Mnozí herci zde dostali opravdovou příležitost si po dlouhé době zahrát(Marvan,Filipovský...), pro jiné se jejich postavy staly i stínem,z kterého se jim skoro nepodařilo dostat(Vinklář,Bláha). Prostě tento seriál si skoro nikdy nenechám ujít ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

A dejte mi zahrát, pane inšpektóre. Dejte mi zahrát, už jsem zase dóle. Dejte mi zahrát v čistým dur, než přišijou mi číslo na mundur, na mundur, šedivej, vošklivej. Zákon, zákon šlape jim na pérka. Brání se, brání, pražská galérka. Jo, člověk míní, ten nahoře to změní a potom zbejvá jen mřížový snění. A dejte mu zahrát, pane inšpektóre. Dejte mu zahrát, než vypadne z róle. Dejte mu zahrát v černým mol, ať pozná sám ten velkej lidskej bol ze zrady, velikej, falešnej. A dejte jim zahrát, pane inšpektóre. Dejte jim zahrát, a každýmu sóle. Jeden zná pravdu, druhej lež, malér je svázal k sobě za faleš, na řetěz, za faleš, na řetěz, za faleš. Hříšní, hříšní, hříšní hříšníci. Hříšní, hříšní, hříšní viníci. Vini, vini, viní viníci. "Hříšní lidé města pražského". **** ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Za jedinečnou atmosféru starý Prahy, za případy plné napětí, za herecké výkony, za partu ze štyrky v čele s radou Vacátkem, za to že se člověk prostě těší na další díl. A mohl bych tady to "za" vláčet z věty do věty a pořád by to "za" bylo před co psát, ale jako odůvodnění proč dávám pět hvězd vlastně stačí poslat "za" před jedinou větu..... . Za ten báječně prožitý čas ve společnosti hřísných lidí. ()

Jespe-film 

všechny recenze uživatele

Dovedete si představit, že by snad někdo mohl nahradit Marvana, Bláhu, Filipovského a Vinkláře? Ani náhodou! Rada Vacátko, pánové Bouše, Brůžek a Mrázek jsou nejlépe fungující vyšetřující "čtveřicí" všech dob! Každý atmosférou nabitý díl byl vyzbrojen výbornými herci, jejichž příchod oslavovala nezapomenutelná ústřední melodie... Nikdo se nemůže divit, když řeknu, že Hříští lidé města pražského byl náš nejlepší kriminální seriál, ne-li nejlepší seriál vůbec... ()

Galerie (301)

Zajímavosti (79)

  • Natáčení seriálu bylo původně zrušeno, protože finanční náklady přesáhly možnosti televize. Teprve až po dvou měsících se rozhodlo natočit alespoň dva příběhy. (FireTight)
  • Syn skutečného rady Vacátka (jmenoval se Josef Vaňásek) pravidelně chodil na natáčení a pozoroval práci filmařů. Vacátko mu prý připomínal otce gestikulací a intonací. (FireTight)
  • V 10.dílu "Kaprova smrt" zazní hned dvě písničky. První "Ruka zákona" (někde uváděno také jako "Tři fleky krve") zpívá Josef Zíma, který je i ve filmu. Druhá má název "Šáhla jsem mu na zoubek" a nazpívala ji Věra Nerušilová, kterou ale v obrazu není vidět. (Willy Kufalt)

Reklama

Reklama