Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha třicátých let minulého století. Do nabité tramvaje nastupuje mladá hezká dívka. Rázem upoutá pozornost mládence, který nejen oceňuje dívčin půvab, ale hlavně se snaží nenápadně ukrást její kabelku. A tak se seznamujeme s jednou z hlavních postav filmu Smrt černého krále, s podvodníkem, kapsářem a vůbec podivnou existencí Josefem Kořínkem alias Pépim. Kromě něj je příběh zalidněn dalšími postavičkami z pražské periferie. Ve filmu pochopitelně nechybí ani rozšafný rada Vacátko a jeho nerozluční vyšetřovatelé Brůžek a Bouše. Mají smutnou povinnost - vypátrat vraha inkasisty Krále, jenž byl nalezen mrtev a jenž cestou z banky přišel o sumu, která by mohla zajímat spoustu lidí z jeho okolí... Námětem k filmu se stala povídka "Otec Goriot ze Záběhlic" z knihy povídek Jiřího Marka "Panoptikum hříšných lidí". Vedle představitelů populární pražské mordparty pana Vacátka - Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy a Josefa Vinkláře - se ve filmu setkáte s Vlastimilem Brodským, Stanislavem Fišerem, Janou Brejchovou, Josefem Somrem a Antonií Hegerlíkovou. Uslyšíte i několik "staropražských" písniček Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse v interpretaci Věry Nerušilové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

lekr 

všechny recenze uživatele

Nejslabší film s radou Vacátkem. Zbytečně dlouhé, nevtipné, nenapínavé. Většinu snímku jsem se nudil. Navíc víc než čtvrt filmu se rada Vacátko se svou partou ani na plátně neobjevil a já jsem byl nucen poslouchat rádoby smutný trachtát o životě a smrti rodinou zbídačeného inkasisty, který by se dal stáhnout do pěti minut. Zkrátka a dobře, Sequens tentokrát zklamal. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Smrt černého krále je důstojným zakončením čtyř celovečerních filmů rady Vacátka. A opět je atmosféra doby a herecké výkony tou nejsilnější zbraní. Laskavý kriminální příběh je plný postav a postaviček s absencí čistého svědomí. Jde, samozřejmě, o peníze. Všichni si je dle svých zvrácených a sobeckých důvodů a podivuhodných výkladů spravedlnosti a práva přivlastňují. Čachrují s nimi i ti, kterým patří. Nikdo je neviděl, a přesto je každý chce. Miláškové si ovšem žijí svým vlastním životem a pouhou svojí existencí přivádí ostatní až na pokraj nervového zhroucení a k zamřížovaným branám temnice a rozpadu vztahů. Může se někdo zachránit? A může se někdo dostat k miláškům? Ústřední postavou, která rozdmýchala stojaté vody Záběhlic, je seriózní inkasista Ludvík Král (dobrý Vlastimil Brodský). Spolehlivý pracovník s touhou po klidu neváhá obětovat to nejcennější, co má. Hrdinou je pražský policejní rada Karel Vacátko (dobrý Jaroslav Marvan), již unavený bláhovým lidským běsněním. Jeho věrní policejní inspektoři Josef Bouše (příjemný Josef Vinklář) a Josef Brůžek (zajímavý Josef Bláha) ochotně přikládají ruce k dokonání díla. Nejzatvrzelejším hledačem ztraceného pokladu je koňák, hrubián a snoubenec Královy dcery Karel Vycpálek (dobrý Josef Somr) na cestě, která je orámována fyzickým násilím a slovním vyhrožováním. Z dalších rolí: povrchní, přelétavá a cílevědomá Králova dcera Magda (příjemná Jana Brejchová), hysterická a lhostejná Králova manželka (solidní Antonie Hegerlíková), smutný klarinetista s vlastním běsem a démony Franc Florián (dobrý Josef Kemr), nenapravitelný kapesní zlodějíček a urputný študent Pépi Kořínek (skvělý Stanislav Fišer), úlisný prokurista Hrádek (velmi dobrý Valtr Taub), Králův kamarád a bodrý zelinář Standa Kopečný (velmi zajímavý Jaroslav Moučka), bouřlivý a mladý továrník a nenapravitelný sukničkář Vili Berger (pozoruhodný Petr Čepek), naivní sekretářka Zuzana Vorlová (půvabná Carmen Mayerová), karbaník a továrník Berger (sympatický František Hanus), pokrytecká Králova švagrová z Brodu (Nina Popelíková), či bezprostřední místní policejní komisař (Zdeněk Dítě). V Záběhlicích se jistě i nadále najde několik zajímavých koček. A všechny chtějí život v pohodlí. Je příjemné, vracet se filmem do časů rozdílných i podobných. A, především, do dob, kdy se uměli dělat opravdové filmy. Laskavě a podmanivě. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

"Je to případ zapeklitej a čert nám ho byl dlužnej...", praví rada Vacátko v posledním filmovém příběhu mordparty ze Čtyřky. Ačkoli zápletka není nikterak světoborná a vystačila by tak akorát na jeden díl seriálu, dívá se na to díky výtečným hercům v čele s Jaroslavem Marvanem jako vždy dobře. Přeci jen, Hříšní lidé mají trochu jiné kvality než strhující detektivní předivo (humor a atmosféra prvorepublikové Prahy jsou vždy na prvním místě). Jen by to probůh nemuselo být tak dlouhé a nastavované. ... jak říkám, je to případ zapeklitej. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Povídka patří k těm povedenějším, akorát tedy když jste to četli a už znáte pointu, tak přijdete o to nejlepší. Každopádně určitě zamotaný případ se spoustou motivů a podezřelých s nečekaným rozuzlením. Škoda trochu přepálené stopáže. Zkrátit to o dvacet minut na délku zbývajících tří celovečerních filmů by nebylo na škodu, protože rozjezd je až zbytečně dlouhý a rozvleklý a asi i z toho důvodu zůstanu u 3* i když za ten povedený konec jsem měl chuť ještě jednu hvězdici přidat. Každopádně opět velmi zručná a profesionální záležitost.65% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Posledná časť celovečernej série s radou Vacátkom sa vyšvihla nad ostatné. Je dlhšia, ale tentokrát to až tak nevadilo, pretože scenár je dômyselný, vždy prezrádza len to, čo treba, a tak na pointu som prišiiel, presne ako to mám rád, tesne pred koncom. Obsadenie sa ani nedá oznaciť ako hviezdne, ale rovno superhviezdne, takže spominať herecké vykony je úplne bezpredmetné. –––– Dnes ponesete pěkný prachy, pane Král. –––– Zkrátka a dobře, je to případ komplikovanej a čert nám ho byl dlužnej. –––– ...on je totiž tak trochu kořala. A víte, kolik je hospod na cestě z města? Sedumnáct. –––– Všimli jste si? Poprvé plakaly úpřimně. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

  • Režisér Sequens vzpomínal, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za láhev rumu mu ten hrob vykopali. (cariada)

Reklama

Reklama