Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál podle povídek Jiřího Marka. Tentokrát byly vybrány z jeho knihy "Panoptikum hříšných lidí". V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita půvabná Dana Matoušová. Všechny nitky zapeklitého případu, kde nechybí hazard a v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou šarádu se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu… O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců (Jiří Marek, Jiří Sequens, Václav Hanuš) a herců (Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Miloš Kopecký) zasloužil i „hotelový orchestr“ s krásnou písní „Excelsior – slow“ Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse, kterou ve stylu R. A. Dvorského zpívá Eduard Hrubeš. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Zavri ocka,zavri...Pan Langmiler svym vykonem posunul tuto pisen mimo tento film,rekl bych do jine urovne...Celkove jsem se bavil a film si uzil,herecke vykony jsou na vysi a to tak ,ze je mozne vysledovat i nektere nesrovnalosti.Napriklad pan Somr skvele ztvarnil opileho Janika pri prichodu pana Vacatka a to tak ,ze byl doopravdy jako opily,fantasticky se motal az jsem mel o nej strach,ze spadne, jenomze scena pokracuje a trva pres5-6 minut,pri kterych pan Somr neuveritelne vystrizlivi a to az tak ,ze se prestava motat coz i po oznameni,ze jeho manzelka je mrtva mi prislo jako prilisne rychle vystrizliveni.Kazdopadne velka zabava.Zavri ocka,zavri.... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých děl doplňkového kvadriptychu proslulého Markova a Sequensova seriálu HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO budí dnes údiv i obdiv nad tím, jak bylo možné v poměrně krátké době necelých pěti let natočit téměř dvacet skvělých filmů, z nichž ty barevné jsou nepopiratelným vrcholem celého cyklu. Nemá smysl pět na tomto místě ódy na skvělé postižení atmosféry hotelu ESPLANADE, takřka geniální stavbu, která dokázala jeho interiéry beze zbytku přenést do barrandovských ateliérů, či scénář nebo režii za to,s jakou bravurou se vyrovnala se zachycením doprovodného korupčního prvorepublikového prostředí v jednom z předních tehdejších pražských hotelů. O odvrácené tváři prvorepublikové demokracie jsme se v tomto pozoruhodném díle díky vraždě dověděli takřka vše. I o tom, jak fungovalo a působilo tehdejší maloměsto a jeho dobová "high society". Postavení policie bylo nepoměrně prestižnější; to, co si mohla dovolit "čtyřka", by bylo dnes nepředstavitelné. Svého Horáce Hogafoga z LIMONÁDOVÉHO JOEA vysoce povznesl mimořádným výkonem svého již tehdy vyzrálého herectví do výšin tentokrát smrtelně vážně - byť v ochranném obalu úsměvného nadhledu - Miloš Kopecký tentokrát v podobě umocněně hochštaplerského ředitele hotelu Hnízda. Osobně jsem opakovaně ocenil i půvaby - dnes už bohužel ryzoryze historické - obou dam: jak zesnulé Slávky Budínové, tak zvláště nedoceňované Mileny Dvorské. "Svět v šedomodrém" - i tak lze charakterizovat EXCELSIOR - je dílo nadčasově působivé a strhující. Určitě - po svém, osobitě, s nenapodobitelným svérázem svého pohledu i tématu - patří k historickým vrcholům naší národní kinematografie. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Prostředí luxusního pražského hotelu za 1. republiky a záhadná vražda Dany Matoušové, spousta podezřelých,, pochopitelně slavná trojka z mordparty Vacátko, Bouše a Brůžek, zatímco penzista Mrázek je zrovna v tom hotelu na dohodu o provedení práce hotelovým detektivem... Není to vůbec špatné, výborný je Josef Somr a také krásně slizský Václav Lohniský; jen mi to připadalo při několikátém shlédnutí trochu bez špetky něčeho, co by dalo filmu větší šmrnc. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý snímek. Nebojím se říci, že ze všech čtyř dílů, ten nejlepší. Jak po stránce technické, tak po stránce dějové. Výprava je na velké úrovni. Scénář dobře napsán, do podslední chvíle není jasno kdo je vlastně vrah. No a vše korunuje koncert herců, v kterém hraje první housle famózní Miloš Kopecký. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Moji oblíbení filmoví hříšní lidé.... výborní pánové Marvan - slovy nepopsatelný policejní rada, Bláha jakožto inspektorský znalec nejen vztahových intimnůstek, Vinklář s nestárnoucí hláškou o flambování, Filipovský se štamprličkami a Kopecký alias ředitelské Hnízdo. A v hlavní roli prvorepubliková "morálka" (časy se holt nemění). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Celý interiér hotelu byl postaven ve studiu na Barrandově. (Witta)
  • Scény z exteriéru byly natočeny před hotelem naproti Wilsonově nádraží. (Witta)

Reklama

Reklama