Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Policejní rada Vacátko znovu přichází! Tentokrát v kasařské romanci podle povídky Jiřího Marka. Jednou z největších postav, které vytvořil Jaroslav Marvan, je vrchní kriminální rada Vacátko. Spisovatel Jiří Marek, autor literární předlohy, napsal tuto postavu podle čtyř skutečných pražských kriminalistů z období první republiky, ale teprve až když jí Marvan vdechl život, zajásal syn jednoho z oněch čtyř pánů radů: „To je přece táta!"  Film Pěnička a Paraplíčko bezprostředně navazuje na oblíbený televizní seriál Hříšní lidé Města pražského. Volba padla na povídky z jeho další knihy "Panoptikum hříšných lidí". I zde se vedle pana Vacátka objevují jeho podřízení – detektivové pan Bouše a pan Brůžek v podání Josefa Vinkláře a Josefa Bláhy. Film nesoucí podtitul „kasařská balada" ukazuje s úsměvným nadhledem pražskou „zločineckou galérku". Pěnička je kasař a Anča Paraplíčko chudičká šlapka. Jejich příběh málem vyústí v krvavý masakr, kterému zabrání jen moudrost a životní zkušenost rady Vacátka... (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

honajz 

všechny recenze uživatele

Slabé tři hvězdy. Nikdy jsem nepochopil, proč by Brzobohatý měl mít oči zrovna pro takovou nánu, jakou je zde Bohdalová, a proč by kvůli ní riskoval. Film se však aspoň nesnaží jako u Partie krásného dragouna o bžunda styl, naopak je zamyšlenější, s velmi zajímavou a dobře vykreslenou dobovou atmosférou, a Sequens využil všech možných zákoutí Prahy, která tu dobu připomínala, ale dnes již povětšinou neexistují. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pěnička a paraplíčko je nesmírně smutná záležitost. Bohdalová hraje, jako kdyby jí mělo každým okamžikem puknout srdce, mě zas puká při pohledu na Štěpničkovou. Několik drobných dobře zahraných etud takových jako je Růžek nebo Zíma ale celek nezachraňuje od konečného selhání v dobové věrohodnosti. Směšní jsou všichni ti Šmídové a jejich drsní hoši, stejně jako ty umělé třešínky na kloboučku Paraplíčka. ()

Reklama

Hemlock 

všechny recenze uživatele

Hříšní lidé města pražského je moje oblíbená krimiklasika, ale toto filmové zpracování hodnotím průměrně. Scénář je fajn, i ten mord je zajímavý, nicméně vzhledem k tomu, že bytostně nenávidím buzikály, tak ty dvě hudební vložky stačily k tomu, aby byl celkový dojem pokažen. Takže slabé tři hvězdice a 50%. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Vpodstatě o ničem. Děj je tak řiďounkej, že by sotva stačil na jeden díl seriálu. Tak je film všemožně natahovanej a je to bohužel nuda a nechtěná sranda. Na úvod pět minut písnička, pak zhruba ve třicáté minutě další, hned poté strašně dlouhá bitka Pěničky s Mlíkem a pak už jenom Pěničkovo schovávání se v baráku a banda potrhlejch policajtů, která se ho snaží dostat. To je spíše směšný, páč ve chvíli kdy policajti začli z ulice střílet do oken baráku, zatímco Pěnička byl po celou dobu na schodišti, maximálně na půdě, tak to nebylo ani k smíchu spíše k pláči jak je to blbý. Pak přijde rada Vacátko, pokecaj si o konec. Ach jo, bída. Nebejt občasného vyskytnutí se pánů ze čtyřky, tak to snad, serouc na nostalgii, pošlu do odpadu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Láska, pomsta a zrada v zlodejskom príbehu nie je len špecialitou amerických alebo talianskych gangsteriek. Aj u nás vznikol v 70. rokoch takýto pokus, ale podľa mňa nedopadol veľmi slávne. Atmosféra je vystihnutá dokonale, ale príbeh po skorom odhalení začina byť zbytočný a hranie sa na vojakov nadmerne naťahuje film. Pesničky tiež príbeh nedotvárajú, sú nezaujímavé, skôr pre pamätníkov, len tá záverečná sadla. Bohdalka je typovo nevhodná, ale ostatní herci robia, čo môžu. Aspoň záverečné odhalenie skutočného motívu je prekvapujúce a s nemilým dodatkom. –––– Osud hustej. Spadla klec. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu zazní dvě písně – „Píseň flamendrů“ a „Hříšní lidé“. Text k oběma napsal režisér Vladimír Sís a hudbu složil Zdeněk Liška. (sator)
  • Když na začátku filmu vytahují četníci z Vltavy mrtvého kasaře, je možné si v pozadí všimnout na druhém břehu řeky tehdy současných jedoucích vozidel a tramvaje, a to i přes pokus o maskování mlhou. (JohnSmith)

Reklama

Reklama