Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legenda praví, že za druhé světové války si američtí váleční piloti vyprávěli pověsti o gremlinech, potvůrkách, které měly na svědomí podivné nehody, poruchy a havárie letadel, bojujících proti Japonsku. Další legenda praví, že scenárista Chris Columbus spojil tyto pověsti se svými vzpomínkami na dětství, kdy musel spát na půdě plné myší a noc co noc usínal s obavou, že ho ve spánku pokoušou. Obdařil potvůrky neukojitelnou škodolibostí a vymyslel příběh, který zaujal slavného Stevena Spielberga natolik, že se jej rozhodl v roce 1984 produkovat. Hrdinou druhého dílu je opět Billy Peltzer, nyní zaměstnaný ve velkém mrakodrapu pana Clampa. Právě tady, uprostřed New Yorku, se znovu setká s roztomilým mogwaiem. Brzy samozřejmě dojde k porušení tří základních pravidel (mogwai se nesmí namočit, přijít na prudké denní světlo a hlavně se nesmí krmit po půlnoci), a tak se Clampův supermrakodrap zanedlouho hemží zelenými pidižvíky, nenechávajícími nic a nikoho na pokoji. Cpou se vším, co dostanou pod pazoury, ať je to poživatelné nebo není, a přestože promění luxusní mrakodrap ve zříceninu, jsou neodolatelně roztomilí. Stále se mezi sebou škorpí, chichotají a přímo se škodolibou radostí obtěžují nejen aktéry příběhu, ale dělají si šprťouchlata i ze samotných diváků. Je tu ovšem Billy se svou dívkou Kate, kteří samozřejmě vědí, jak na to a pustí se do boje se zelenou lavinou příšerek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

Algernons 

všechny recenze uživatele

Nepochopený klenot, který je extrémně meta a kritizuje, jak svoji vlastní značku, tak konzum vznikající okolo každého úspěšného filmu. Joe Dante se toho nebál a když už po něm chtěli pokračování, tak všem ukázal prostředníček a udělal jednu z nadčasových kritik kapitalismu a Hollywoodu, která je dnes relevantnější, než v roce vydání. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Neřekl bych, že je dvojka slabší než jednička, naopak. Druhému dílu trvá docela dlouho, než se rozjede, ale až se to stane, Dante přijde s takovým gejzírem béčkových nápadů a citací, že nestíháte žasnout. Gremlin-pavouk, gremlin-gargoyl, elektro-gremlin, mluvící gremlin, gremlin-svůdná žena. A k tomu všemu bizarní postavičky jako televizní Drákula, Christopher Lee jako šílený vědec, John Glover jako maniakální šéf, gremlini zpívající New York New York. A jako bonus tu je prolamování čtvrtého rozměru, kdy kritik kritizující první díl dostane co mu po právu patří :) Nebo když gremlini zničí promítací pásku, naštve se na ně sám Hulk Hogan. Není to teda už ani trochu horor, ale tenhle gejzír pitomostí nejde nemilovat. ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

Gremlini jsou fajn, vidím je jako lidi. Když se podíváte, jak se chovají méně inteligentní nebo více opilí lidé, tak v nich vidím Gremliny, až na to, že Gremlini jsou ve svém počínaní mnohem sympatičtější a vtipnější. Opilý nebo méně inteligentní člověk není většinou (ba téměř vždy) ani vtipný (což samozřejmě nevylučuje fakt, že opilcům se zdá všechno vtipné, především oni sami), ani sympatický. Takže sledovat anarchistické a bezuzdné rejdy těchto roztomilých malých pankáčů je ryzí potěšení. Myslím, že Dantemu se podařilo oproti prvnímu dílu ještě několik pěkných inovací, díky různému genetickému materiálu, kteří Gremlini požijí, mohl přidat několik nových zajímavých mutací a vtípků. Výborný nápad byl ten, kdy nechal jednoho Gremlina zmutovat v intelektuála. Ten pak, po vzoru lidí, rozvážně a vybraně diskutuje nejpalčivější "gremliní" otázky, to je velmi vtipné. Herečtí představitelé, podobně jako v prvním dílu, pak tvoří v tomto typu filmu jen nezbytné křoví. Druhý díl se mi zdá tudíž ještě vydařenější než, už tak, dobrý první díl. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Už to ztratilo to všechno, čím první díl exceloval. Tady se co nejrychleji gremlini namnožili, aby si diváci užili velké řádění.... Více variací, více gagů, ale méně nápadité, méně vtipné, Gizmo byl v prvním dílu k zulíbání, tady už mi moc neseděl... Jako jo, smát jsem se zasmál. Smích těch potvor neměl chybu, ale když kouknu zoět k prvnímu dílu, nemohu dát víc než 2* ani náhodou.... ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, jak skončila jedička, tak jsem neočekával nějaké další pokračování, protože si tvůrci nenechali otevřená zadní vrátka. O něco málo horší, než první díl!!! Ty příšerky, které byli jako pavouk a nebo netopýr bylo už docela přehané. Opět vše začíná hezky pěkně v klidu. A až tak během 40 minut se rozjede masakr! Přibyla akčnost a určitě je dvojka mnohem zábavnější, jelikož s některými příšerkami byla opravdu sranda, zejmena tedy ten, co mu šlo každé oko jinam!!! Navíc se mi určitě líbilo prostředí. Děj se přestěhoval z malého městečka do velkého mrakodrapu a to docela filmu prospívá!!! Herecké obsazení zůstalo, co se týče hlavní role stejné, ale výkon Zacha Galligana mně nijak zvlášť nezaujal. Na druhou stranu potěšil v menší roli Christopher Lee. Na to, že se jedná o druhý díl, tak já osobně jsem byl spokojen! ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Gizmovi tentokrát za vzor posloužil John Rambo, když si podle něj ovázal čelenku a vyrobil vlastní luk. Ze začátku filmu jsme mohli vidět, jak Gizmo sleduje v televizi několik bojových scén z filmu Rambo II. (Prochy38)
  • Úvodní animovanou sekvenci vytvořil legendární tvůrce krátkých animovaných filmů Chuck Jones. Současně tím vzdal poctu postavě Bugse Bunnyho, který oslavil 50. narozeniny. (HellFire)

Reklama

Reklama