Reklama

Reklama

Avatar před námi otevírá neuvěřitelný svět za hranicemi naší fantazie, svět střetu dvou naprosto odlišných civilizací. Nově objevená vzdálená planeta Pandora je mírumilovné místo s obyvatelstvem - Na’vi, žijícím v souladu s divukrásnou vegetací planety. Posádka vyslaná ze Země na své průzkumné misi objeví na Pandoře velmi cenný minerál, který by měl na Zemi nevyčíslitelnou hodnotu. Pobyt na Pandoře je ovšem pro člověka možný teprve po vytvoření jeho genetického dvojníka, hybrida Avataru, který může být ovládán psychikou oddělenou od lidského těla a fyzicky odpovídá původnímu obyvatelstvu Pandory, které má fluorescentní modrou kůži a dosahuje 3m výšky. Na tuto náročnou misi je vybrán mezi jinými také Jake Sully (Sam Worthington), bývalý námořník, který byl při jedné ze svých předešlých misí paralyzován od pasu dolů. A právě šance opět chodit přiměla Jakea, aby se do programu Avatar přihlásil.
Průzkumná mise je vyslána a po přistání na Pandoře je zcela ohromena úžasnou rozmanitostí místní vegetace. Stromy dosahují výšky mrakodrapů a světélkující prales je plný nádherných tvorů, které jste nikdy neviděli, ale také hrozných prehistorických predátorů. To je jen zrnko překvapení, které posádku čeká. I když se zdá, že po počáteční nedůvěře lidí Na’vi se posádce podařilo adaptovat a také získat prostor pro diplomatickou misi, pandořané se rozhodně nehodlají nechat kolonizovat a dojde ke tvrdému střetu. Jake, který se postupně sblížil s místním obyvatelstvem, a především s místní princeznou Neytiri, stojí před rozhodnutím, za koho bojovat ve finální bitvě, která má rozhodnout o osudu a vývoji celého světa. (Bontonfilm)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (4 904)

larelay 

všechny recenze uživatele

Vizualne prenadherne, jedinecne, velkolepe, pribehovo bezpohlavne, medzi riadkami ekologicky velavravne, ale zaroven pokrytecke... Ten, kto sa tesil ako male dieta, 3, 4 viac rokov, ten je nadseny, ja, ktora som len niekde ignorantsky pred pol rokom ci rokom zapocula nieco o velkom Cameronovom navrate som isla do kina s ocakavaniami dokonalosti. To sa mi splnilo len v jednom jedinom ohlade. V absolutne dychberucej animacii. Ale bohuzial nic mi nevrati hodinu a pol prisernej nudy v prvej polovici filmu, ktora ma absolutne odzbrojila a nebola som schopna s nou nijako bojovat. Celu "tragediu" zachranila druha polovica, kedy sa zacalo tlacit na emocionalnu pilu, no ved uznajte, komu by nebolo luto nadhernych zltych oci zasadenych v tej jagavej modrej tvaricke? Komu by nestali chlpy pri masovom "modleni" sa a vzyvani bohyne vo vzajomnom vlneni sa v rytme podmanivej hudby? Ale niekde sa asi stala chyba, ked som pri konci vydychla a povedala: "Chvalabohu". Je mi to luto, bola radost sa pozerat na to, co som mala na platne, ale rovnako by mohol byt cely film nemy a mala by som z neho to iste. PS: Na 3D uz v zivote nikdy, oci ma bolia ako svina a predpokladam, ze to zamer nebol :) Ale holt, to uz je len moja vina a Cameron za to nemoze. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vrátil jsem se z IMAXu, kde jsem tři hodiny čuměl, a nebýt sdílený cesty zpátky, tak to asi ještě rozdýchávám. Mluvilo se o revoluci, považuju to za revoluci. OK chybky by se našly, vizuál je ale úchvatný a o ten tu jde především. No nebudu se rozepisovat, zde máte to podstatné: BĚŽTE NA TO KURVA DO KINA DOKUD MÁTE ŠANCI VIDĚT VE 3D. NEJLÍP IMAX, DABING SE DÁ. DOMÁCÍ PROJEKCE Z JAKÝHOKOLI ZDROJE BUDE MAXIMÁLNĚ TAK POLOVIČNÍ ZÁŽITEK. A modrozelená je dobrá. (P.S. přeci jen snižuji na 4* - to spíš odpovídá samotnému filmu, ale podívaná to byla na 5) ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

Pocahontas se šmoulama a v 3D ... Zní to ignorantsky, ale Cameron si vždy tak pěkně pohrával s nejrůznějšími klišé, že byla radost sledovat nejen vypiplaný vizuál, ale i příběh... Tady jsem to chtěl po hodině vzdát, protože všechny postavy se chovají jak kreténi a pobíhání po fosforeskujících kmenech mezi svítícími medůzkami začne být únavné. Přiznám se, že podruhé bych to vidět nechtěl a když už, tak jen s palcem na tlačítku rychloposuvu... Přesto je zřejmé, že po tomhle filmu už nebude kinematografie, čím bývala... Zda je to dobře nebo ne, nejsem z to posoudit. (Prvních 30 minut, než se to okouká je božských; posledních 20 minut, při vědomí, že to bude končit, exaktických) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ano, oceňuju Cameronův zápal, který znamenal roky čekání na pořádnou technologii, zaměstnání dvou trikových gigantů i výsledek, který rozhodně znamená výrazný posun pro kinematografii jako takovou. Ale tím u mě pozitiva končí… protože pak se rozprostřely téměř tři hodiny mělké story (což by se ještě dalo skousnout – pohádka, beru), matných emocí, nejdebilnějších vojenských hlášek v historii a modro-zelené agitace tak razantní, že i Greenpeace bledne. Trojrozměrný efekt super (Cameron umí pracovat s prostorem naprosto dokonale), ale pod tím efektním pozlátkem jsem nenašel nic víc a zhruba v půlce nebavilo už ani to. Sorry guys (Jime, i vy všichni, kteří jste poslali film čtyři dny po premiéře do TOP 5), ale mě ten film nudil až hanba, takže za 3*. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Řemeslně ta nejpreciznější práce jaké lze s dnešními možnostmi dosáhnout, ale nadprůměrné řemeslo definující nové standardy stále ještě neznamená dobrý film. Avatar naštěstí dobrý je, ale nic víc než právě "pouze" dobrý, bohužel, není. Jako by Cameron pro všechnu pozornost, kterou věnuje pulírování i těch nejmenších detailů, zapomněl na širší celek. Čert vem, že to má všechny myslitelné neduhy „velkých bijáků“, kdyby jen Cameron dokázal zabavit, strhnout, vtáhnout, prostě dát zapomenout, že jde stále pouze o film (to jsem pocítil u jediné scény). A vůbec nejsmutnější na tom je, že navzdory sdělení to bude v konečném důsledku právě on, kdo zapříčiní hromadný úbytek lesů na naší planetě, jelikož z představy kolik kubíků dřeva bude potřeba na výrobu papíru, na který budou tištěny ty milióny prodaných vstupenek po celém světě, tak z té představy mrazí více než i z těch nejlepších scén celého Avatara. A vše více zmíněné platí i o rozšířené verzi, která nezapracovala především na emocích a postavách, ale opět jen na technické brilantnosti. PS: Komentář psán pod dojmem klasické verze v originálním znění, následná návštěva imaxovské verze dojmy z filmu sice nikterak nevylepšila/nezhoršila (proč by také měla, když jde o stejný film, že?), ovšem dala mnohem více vyniknout brilantnímu technickému provedení. ()

Galerie (272)

Zajímavosti (184)

  • Atmosféra na Pandoře je pro lidi nedýchatelná kvůli příliš vysokému obsahu oxidu uhličitého (přes 18%) a sulfanu (přes 1%). Taková koncentrace plynů může člověka zabít do několika minut. (vojtaruzek)
  • K filmu se vyjádřil i papež, což není příliš obvyklé. Benedikt XVI. jej kritizoval za nedostatek emocí a biocentrické uctívání přírody. (Danny F.)

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Bude Barbie pokračovat?

Bude Barbie pokračovat?

26.11.2023

Barbie je nejúspěšnějším filmem roku. S výdělky přesahujícími jednu miliardu a 440 milionů jde jasně o nejvýdělečnější snímek letoška, což je fascinující i s přihlédnutím k tomu, že jde o originální… (více)

Disney zase odsouvá své blockbustery

Disney zase odsouvá své blockbustery

14.06.2023

Stávka scenáristů začíná studiím dělat první vrásky. Místo férové gáže pisálkům a zaslouženým procentům ze zisků raději šéfové typu Davida Zaslava (Warner Bros. Discovery) odmítají o požadavcích… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Reklama

Reklama