Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (3 252)

H34D 

všechny recenze uživatele

Když vás film omámí natolik, že ani pořádně nevíte, co o něm vlastně říct, když vás film svou poutavostí přiměje zapomenout na čas, když vás film uhrane svou neopakovatelnou atmosférou, když vás film přechytračí svou geniální pointou, když vás film zmrazí v napětí jedné z nejočekávanějších chvil celé kinematografie, když vám film předvede lidskost na místě, kde byste to nejméně čekali, prostě když vám film doslova vyrazí dech, tak nezbývá nic jiného, než říct: "Děkujeme Franku"... 10/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tvoje duše patří Bohu, tvoje prdel mě." Tak to by se mé zadnici asi nelíbilo, zejména když by si na ni dělaly nárok taky Sestřičky. Navíc to není spravedlivé, protože ve věznici Shawshank sedí jen nevinní. A jeden z nich Andy Dufresne mě hodně zaujal. Kdybych do podobného prostředí někdy zabloudil, tak chci taky dělat bachařům daně, otravovat instituce kvůli knihovně, šimrat nádvoří geologickým kladívkem a hlavně chci mít na cele plakát Raquel Welch z filmu Milion let před Kristem. Kdyby nebyl k dostání, tak z Bandolera nebo ze 100 pušek. Díky za inspiraci, protože tohle mě bavilo. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba. Oba představitelé hlavních rolí Freeman i Robbins působí naprosto skvěle, lidsky, jakoby své role ani nehráli, ale žili je, ani ostatní však herci nezůstávají pozadu. Všem jejich chování musíte věřit, jinak to ani nejde. V tom je podporuje skvělý a promyšlený scénář, který je napsaný velmi věrohodně. Technická stránka filmu také nemá chybu, hudba, kamera, střih, vše je udělané tak zajímavě a trefně ... tenhle film se u mě prostě zařadil mezi ty nej nej nej. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Postava Tima Robbinse mi byla tak velmi blízká, jeho touha po svobodě, trpělivost a pečlivost s jakou krůček po krůčku na té touze stavěl. Bála jsem se o něj a zároveň mu přála i záviděla přítele, jakým byl Red, abych na konci tohoto režijního a hereckého skvostu byla stejně překvapená, ne tím, co se stalo, ale JAK! ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Strach dělá z lidí vězně, naděje osvobozuje. Andy Dufresne byl obžalován za dvojnásobnou vraždu na doživotí ve věznici Shawshank, avšak tím jeho cesta teprve začala. Jeho 19 let mi Frank Darabont odvyprávěl s takovou suveréností, až jsem měl někdy pocit, jako bych si ty roky odseděl taky. Obrazek je jako tisíc slov, a tak škoda každé věty, která bude navíc, to si raději nechte povyprávět od chlapíka, co sežene vážně všechno, jak to tehdá v Shawshanku bylo... ()

Galerie (91)

Zajímavosti (165)

  • Když je Andy Dufresne (Tim Robbins) v jedné ze scén v bance a mluví s ředitelem, má naproti sobě dvě pera. Ty jsou v jednom okamžiku z jeho strany směřovány doprava, ale po zbytek scény je každé pero směřováno na jinou stranu. (Worry77)
  • Ve filmu se coby platidlo používají cigarety značky Pall Mall, Lucky Strikes nebo Chesterfield. Přičemž krabička cigaret v 50. letech 20. století stála kolem 25 centů. (NiaWolf)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama