Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Evilenko je velmi zdařilý pokus o zachycení životního příběhu jednoho z nejproduktivnějších sériových vrahů 20. století. Atmosféra sovětského Ruska je úžasná - šeď, chlad, beton, křečovitost úředníčků a všudypřítomná propaganda jsou výborným pozadím pro thriller, ze kterého vás budou skoro až chytat deprese. Čikatilovy vraždy jsou dost naturalistické a to i přesto, že většina "toho důležitého" se odehrává mimo záběr kamery. Nejsilnější stránkou filmu je však jednoznačně Malcolm McDowell. Je mimo jiné vidět, že si nejspíš pečlivě prohlížel Čikatilovy fotky, protože dokázal neskutečným způsobem napodobit i to, jak se skutečný vrah tvářil. Jeho herecký výkon je opravdu velmi přesvědčivý a sám o sobě si zaslouží jednu hvězdičku jako bonus. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Pol na pol. Pri Občanovi X som si želal, aby to bolo o čosi krvavejšie, tu som si skôr želal, aby sa viac zamerali na charaktery postáv. Tiež sa mi ťažko rozhoduje, či bol ako Čikatilo lepší Malcolm McDowell alebo Jeffrey DeMunne, no myslím, že McDowell sa jeho osobnosti priblížil viac, bol "krásne" úchylný a zvrátený. Scénky sú fajn (znásilnenie, bloody toillets), herci tiež, ale tak či onak mi niečo chýba. ()

Reklama

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

¨Jsem šílená zrůda, omyl přírody.¨ A. R. Čikatilo. Zajímavá je závěrečná část filmu, kdy po Evilenkově popravě asi rok poté Americká ambasáda žádá vydání Evilenka živého. Film z italské dílny je depresivní, jak atmosférou tak politickým cítěním. Výborně se blýsknul novozélanďan Marton Csokas v roli mazaného inspektora a Frances Barber jako psycholog a soukromé očko. McDovvellovi se sice nevyrovnají, ale aspoň to nestojí celé jen na něm. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Lidem, kteří zde poukazují na případné historické nepřesnosti a nesrovnalosti jejich názor neberu. Pro mě, i přes to, že mám "něco málo" o Čikatilovi nastudováno a o všech nesrovnalostech vím, je tento film stejně naprosto dokonalý. V tomto případě kašlu na reálie, jde o to, že z Malcolma McDowella jsem měl husí kůži. Dlouhá léta byl tento PAN HEREC pro mne hlavně tím rozpustilým rošťákem s buřinkou a se suspenzorem, užívajícím nadměrné množství očních kapek (a že i ta role byla těžká kláda), ale teprve v Evilenko na mě z očí vypustil opravdové běsy. Tohle se snad ani nedá zahrát, to musí v člověku být. Nemusí řvát, šermovat nožem nebo na kameru žvýkat kila krvavé flákoty, jemu stačí aby se smutně, až něžně podíval... a klidným, pocit bezpečí vzbuzujícím hlasem promluvil na dítě... ()

Lulu13 

všechny recenze uživatele

Veľmi, veľmi zle spracovaný film podľa skutočnosti, ktorý však s faktami nemá spoločné takmer nič. Prekrúcanie reality, alebo úplne výmysly (hypnotické schopnosti???) ma pri tomto type snímkov vyslovene vytáčajú! Naviac sa jedná o amaterizmus ťažkého kalibru. Hlavný predstaviteľ ešte ušiel, aspoň bol Čikalitovi podobný, no zvyšní herci boli otrasní. Režijne mimoriadne nudná záležitosť a pri jednom z najhorších sériových vrahov histórie by nebolo od veci ukázať niečo z tej brutality, ktorou sa vyznačoval. David Grieco by si za tento počin zaslúžil facku a všetkým, ktorí vyrukovali čo i len s 3* hodnotením odporúčam aby si o Čikatilovi najprv niečo prečítali. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Malcolm McDowell získal od Italského národního syndikátu novinářů Zlatou stuhu. (Terva)
  • Andrei Chikatilo (Malcolm McDowell) byl narozen 16. října 1936 v Jabločnoje Ukrajina a popraven 14. února 1994 v Novočerkassk Rusko. Byl otcem dvou dětí a to Yuri Chikatilo a Lyudmila Chikatilo. (Albydeeere)
  • Keď uteká jedna z Evilenkových obetí cez železničnú trať, na prechádzajúcom vlaku je zreteľne vidieť cifru 666 - číslo diabla. (BlackTom)

Reklama

Reklama