Reklama

Reklama

Lidé opustili Zemi před 700 lety a přesunuli se flotilu obřích plně automatizovaných hvězdoletů. Ze Země se stalo jedno velké smetiště a uklízecí roboti, kteří ji měli dát znovu do pořádku, přestali dávno fungovat. Zůstal jen poslední z nich, VALL-I. Ten každý den ráno navlékne housenkové pásy, nabije si sluneční články a se svým kamarádem švábem se vydává do práce. Osamělost, sbírání všemožných lidských předmětů, a hlavně koukání na videokazetu s muzikálem Hello Dolly! ho postupně proměnily v citově uvažujícího tvora, který touží po lásce. VALL-I jednoho dne objeví mezi smetím výhonek rašící zelené rostliny. Tentýž den zažije i další nečekanou událost, setkává se s robotkou Evou, která byla vyslána z hvězdoletu Axiom zjistit, zda je planeta obyvatelná. VALL-I pozve Evu do svého příbytku a ukáže jí všechny své poklady, včetně zelené rostlinky. K jeho úžasu mu Eva rostlinu sebere a vypne se. Čeká pouze, až bude přepravena zpět na Axiom. Když pro ni dorazí raketa, zamilovaný VALL-I ji odmítá opustit. (TV Nova)

(více)

Videa (22)

Trailer 5

Recenze (1 550)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Když se Wall-E přižene na svých pásech před kameru, zarachotí svými melancholickými součástkami, upře na mě ty velikánské, emocemi nabité fotoreceptory a zapípá něco ze své citoslovečné slovní zásoby, tak ho prostě musím přijmout celým srdcem, protože on je tak děsně rozkošný, legrační, vlezlý, zvídavý, pečlivý, citlivý a... zamilovaný. A je velká škoda, že se poté vývoj vztahu mezi ním a Eveou přesune z romantikou načichlých míst zpustošené planety do uzavřených prostor vesmírné stanice a že se začíná trochu moralizovat. Animace působí snad až ďábelsky dokonale, hudba, zvuk, kamera, to všechno jsou jenom plusové body. A těm, kteří by se našli v Eysenckově grafu temperamentu v levém horním kvadrantu, možná na konci nějaká ta slza ukápne. 90% 180 miliónů dolarů(rozpočet)/507,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/74 miliónů dolarů(zisk z kinoprojekcí) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Skutečnost, že malí pískající robůtci jsou v módě, víme už do dob Hvězdných válek. A chlápci z továrny na (především dětské) sny jménem PIXAR tento fakt vzali a dovedli ho k absolutní dokonalosti. Jistě, někteří by mohli namítat, že VALL-I je jen kombinací robotů R2D2 a Čísla 5, jiným by zase mohlo vadit, že snímek podkresluje dosti silné ekologické poselství. Jenže mně ani jedna z těchto dvou věcí nevadila. VALL-I je totiž jeden z nejkrásnějších animáků, jaký jsem kdy viděl. Je to zábava opravdu pro celou rodinku, kdy děti budou zírat a prožívat vše, co prožívá ten malý robůtek na plátně, dospělí si zase popřemýšlí a pobaví se při narážkách na různé filmy (Star Wars, 2001: Vesmírná odysea) a možná i nějaká ta slzička ukápne. Je to sice zbytečné psát, ale PIXAR je v tomhle prostě jasná jednička. Jen tak dál, hoši, už teď se těším na další animák! ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti dovedený, technicky brilantní, s láskou a obdivuhodnou péčí připravený. Lze si ho prý nezamilovat, ale pouze proti přírodě. Opravdu nevím, k jakým kosmickým dálavám se Pixar pokouší doletět, ale jestliže bude pokračovat ve zvyšování standardu svých filmů stejným raketovým tempem jako doposud, předběhne i rozpínání vesmíru a ocitne se mimo sféry lidského chápání a poznání. Nejlepší animák v naší galaxii! ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

WALL-E je od teď v mém žebříčku jedním z nejoblíbenějších Pixarovských animáků. Absolutně jsem nevěděl, co od toho čekat, ale z nevábně vypadajícího robůtka se stal miloučký a vtipný kamarád, co pálí za jiným "applovským" robotem. Jak už to tak bývá, starý a ošuntělý popelář VALL-I má tu nejnekonečnější práci na světě a to zpracování obrovského množství odpadu po malých částech. Ovšem jednoho dne se mu poštěstí a na plaentu Zemi zamíří EVA, velice nepřístupná robotička. Akt svádění patří k vůbec nejzábavnějším částem filmu a budou se u něj bavit opravdu všichni. Tolik ladných pohybů, podpořených skvělou animací, jsem v animáku už dlouho neviděl. Dojem nekazí ani příliš velkolepá druhá část, i když si všichni budou užívat zejména tu první. Tohle se vážně povedlo! ...100% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) -"I don't wanna survive. I wanna live!" Při zpětném pohledu oceňuji velmi přesně a čistě vybudovanou kombinaci toho nejcyničtějšího a nejnaivnějšího, co si američtí tvůrci nejspíš mohou (mohli) dovolit ukázat ve filmu "pro děti". WALL-E sice trpí syndromem tak moc kladného hlavního hrdiny, až je chvílemi skoro nezajímavý, ale potom se mi zase začne líbit, když inspiruje jak lidskou, tak robotickou osádku lodě k sebeuvědomění, a hned si domyslím, že WALL-E sám není až tak důležitý jako postava, ale spíš jako zosobnění myšlenek, se kterými si film pohrává. Na konci jsem i chvilku zainvestovaně slzela, nejvíc tedy samozřejmě při Also Sprach Zarathustra. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (65)

  • Výtvarný umělec Derek Thompson vytvořil pro produkční práce neuvěřitelných 125 tisíc nákresů, přičemž obvykle postačí 50-70 tisíc. (Dlee)
  • Název vesmírné lodi s pozůstatky civilizace zní "Axiom", což znamená v matematice i ve filozofii základní pravdivé tvrzení, které se nemusí nikterak dokazovat. (Sfinkter)
  • Nápad na film VALL-I přišel na dnes již legendárním obědě v roce 1994, při kterém se setkali pixarští veteráni Andrew Stanton, John Lasseter, Pete Docter a geniální vypravěč Joe Ranft (zrovna točili "svůj" první celovečerní film - Příběh hraček). „Jedním z nápadů, na které si vzpomínám, byl film o malém robotovi, kterého lidé nechali na Zemi,“ zavzpomínal Stanton. „Neměli jsme pro něj žádný příběh, byl to takový Robinson Crusoe,“ dodal Stanton. (Rodriguez)

Související novinky

Tom Cruise – poslední muž na Zemi?

Tom Cruise – poslední muž na Zemi?

25.05.2011

Kdybyste z nějakého bizarního důvodu zkombinovali Já, legenda a Vall-I, dostali byste Oblivion. Ve vzdálené budoucnosti je Země zdevastovaná a lidstvo žije v oblacích. Na povrchu už pracují jen… (více)

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

06.04.2011

Manojovu kariéru může spasit jedině zázrak. Na jeho poslední filmy už se téměř nedá koukat, a když to náhodou někdo udělá, tak spíš pro tu srandu, jak moc špatné jsou. Poslední vládce větru na sebe… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama