Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 514)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zase jednou paradni horor, jehoz nejvetsi problem je rozklepana amaterska kamera. Teda on to neni ani tak problem, filmu to pridava na atmosfere a realisticnosti, jenze me takovahle kamera, ktera je posledni dobou skoro vsude, zacina pekne srat. Jinak po vicemene nudnejch 15 minutach (coz je pochvala, vetsinou uvod trva pulku filmu) se de hned na vec, parta lidi je zavrena v baraku a zacnou hororovy sceny, prvni pulku filmu je to spis o jednotlivejch scenach, kdy se vzdy chvily nic nedeje, aby na vas pak tvurci vytasily nakou lahudku, ale v druhy polovine filmu se to uz solidne rozjede a zaverecna dvacetiminutovka je paradni masakr. Neda se sice rict, ze bych se nak desne bal, coz je dany tim, ze se jednotlivy lekacky daj lehce predvidat, ale i tak obcas vystrasi a navic ma film solidni atmosferu a ani s krvi nijak nesetri. Jinak pointa, co se to vlastne deje, neni nic zvlast originalniho, ale vubec to nevadi a konec je paradni, i pres fakt, ze je jasny, kdo se dostane do finale. Hodne slusnej horor, ale na 5* bych to nevidel. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No já tedy nevím, na horrory se dívám jednou za uherský rok, a kromě toho, že tu máme moderní adrenalinový zombie slasher (závěrečné odhalení dělá asi takový rozdíl jako jestli vás kosí zombáci s T-virusem nebo Las Plagas) kombinovaný s blérvičoidní kamerou a jasně danými limity prostředí (což ovšem taky není pravda, jak se neustále přesvědčujeme), nějak nevidím nic, co by stálo za stavění na takový či makový piedestal. Šlape to, to nepochybně. Postavy se ale chovají jako nepoučitelní žánroví idioti, to nepochybně také:) Tenhle typ horrorů na mě zjevně nefunguje, stejně jako ruční kamera... ani to, že kameraman má být "členem action týmu", mě nepřesvědčuje, že by měl dobrý důvod ve svém snažení vytrvat po CELÝ film, místo aby se chopil nějakého pádného argumentu (jako třeba toho perlíku, muhehe) a nechal zombákům okusit tu slanou rozkoš a vyzkoušel, jestli by se při fyziologické neusmrtitelnosti nedal problém uspokojivě řešit mechanickou cestou (dělej co dělej, zuby, které nejsou, nemůžou kousat, a na rozdrcených pahýlech se do schodů taky běhá hůř než obvykle;)). Ale abych jen nehaněl, momentka s rozpliznutým hašounem a realistický containment management veřejné moci mě opravdu zaujaly. To druhé tedy jenom do chvíle než se "deusex" rozhodl řešit problém vysláním JEDNOHO specialisty - to, že tvůrci už měli v hlavách (a střednědobém ekonomickém výhledu) druhý díl, který je právě o nasazení zvláštní jednotky, opravdu není omluva... Ale jako proč ne, první půlka, kdy se hlavní hrdinka pořád snaží dělat svoji práci, a odkrývá realistické společenské pozadí bydlení v "činžáku", mě opravdu bavila. REC rozhodně patří do červeného, ale ode mě víc jak sedmdesátku nedostane. Jestli jste ale horroroví fandové, tak (mám-li věřit Sašovi Michailidisovi) si šmáknete podstatně víc než já, protože mě opravdu v tomhle subžánru různé kamerové variace a obrazové kompozice nechávají chladným a suchým. 70% ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som nepovedal, že found fountage, ktorý mi síce nevadí, ale nepatrí medzi moje obľúbené subžánre v kombinácii s takouto prakticky zombie tématikou, aj keď je to predsa len trochu odlišné dokáže priniesť niečo výraznejšie kvalitné, ale Španielom sa to podarilo a postarali sa teda o veľmi nevšedný a hlavne vydarený hororový zážitok. Jedine môžem vytknúť, že film aj napriek veľmi krátkej dĺžke obsahuje nejaké to slabé miesto, séria interview s civilistami v priebehu filmu len zbytočne narušila tempo, pričom aj tak neponúkla vôbec nič zaujímavé, ale to je vlastne to jediné mínus inak nadmieru kvalitného diela. Dejovo je to výborné, síce prvá polovica sa nesie ešte v takom pomalšom tempe, ale už úvodná fáza na požiarnickej stanici mi prišla úplne bez problémov a hlavne k moderátorke som si bez problémov vytvoril vzťah. No a po príchode do domu to už začne postupne gradovať, zaujímavé prvky len pribúdajú a tak až na spomínanú sériu interview ide úroveň filmu neustále len hore. A vidno to hlavne v druhej polovici, kedy film svojou intenzitou skutočne až berie dych a taká záverečná desaťminútovka na povale rozhodne patrí medzi to najlepšie, s čím som sa v tomto žánri vôbec stretol. Takže po hororovej stránke o ničom inom, než o úplnom nadšení nemôže byť ani reči. Hororové scény sú neustále gradované a síce nechýbajú ani drsné momenty, ale tentoraz je ich význam úplne zanedbateľný, keďže všetky tie naháňačky a strety s nakazenými sú tak napínavé, intenzívne a dynamické, že len ťažko hľadajú nejakú konkurenciu. Obsadenie tentoraz nie je až tak výrazné, výraznejšie ma bavili vlastne iba moderátorka, hlavný požiarnik a možno ešte aj kameraman, čo je ale v tomto žánri diskutabilné, no nemám s tým žiadny problém, zvyšok pôsobí, ako obyčajné zloženie obyčajného bytového domu a o to tvorcom určite šlo. A režijne je to prakticky žánrová dokonalosť, samotný found fountage štýl je úplne prehľadný a ako som spomínal, hororová úroveň je prakticky na najvyššej možnej úrovni. Takže síce máloktorý horor odo mňa dostáva plný počet, ale Rec si ho bezpochyby zaslúži, jedna zo žánrových špičiek. 86% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Síce tvorcovia neprinášajú nič nové a iba kombinujú techniku Blair Witchu s finálnou expozíciou z Mlčania jahniat (zelený nočný mód, podobné prostredie), ale i tak mi svojim nízkorozpočtovým výstrelkom pekne zodvihli adrenalín a chvíľami som mal od strachu nutkanie odkloniť zrak od plátna (to sa mi nestalo dobrých 15 rokov). Naozaj HUSTÉ finále, práve preto, že rozmer čírej filmovej zábavy mení v znepokojivý „it could happen“ pocit. Brrr! ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na noční sex, tohle vám vyvolá (hororový) orgasmus. Atmosféra, tísnivost, děsivost, napětí - každou chvíli jsem se ohlížel za své záda. Všechno je v tak intenzivním napětí a v horkokrevném tempu, že nestíhám rukama zakrývat oči. Žádné kulisy jen reálné prostory domu, kdy na diváka na každém kroku čeká smrt. Španělé Balagueró a Plaza jsou ďáblové. Vítejte v pekle! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Adresa domu, ve kterém se celý děj odehrávám je Rambla de Catalunya, 30, Barcelona ve Španělsku. Dům lze dobře vidět na Google mapách v aplikaci Street View. (imagoo)
  • Film sa natáčal od 23. októbra 2006 do 12. novembra 2006. (BoredKid)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama