Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal jméno Reinhold Messner? Pro každého, kdo se alespoň trochu zajímá o hory, horolezectví a s ním související tématiku, ví přesně, o koho jde a zná také jeho životní příběh. Snímek Nanga Parbat ukazuje jednu z kapitol života tohoto fenomenálního horolezce, kapitolu velice důležitou a smutnou, přičemž v pomyslné knize života by byla jednou z těch počátečních. Reinhold se svým bratrem Günterem v roce 1970 bojovali o život při sestupu z osmitisícovky, jejíž jméno se stalo názvem k tomuto filmu. Myslím, že nikdo nemá právo hodnotit Reinholda z hlediska tehdejších událostí, protože o život šlo oběma bratrům a to, co se tam vskutku odehrálo, ví - a to pouze z části - jen žijící Reinhold. Nanga Parbat je dobře zpracovaným životopisným dramatem a jelikož mám pro obdobné snímky slabost, nemusím o hodnocení již více uvažovat. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu k dokonalosti chybělo už jen malinko. A to asi trochu více strhující příběh, ale o to větší sílu to mělo, protože je zřejmě, že se tvůrci snažili držet co nejvíce původního příběhu. Film na mě opravdu zapůsobil. Při záběrech v těch 7-8000 metrech mi fakt běhal mráz po zádech. Krutý příběh v kontrastu s obrovských odhodláním a snahou dosáhnout svého cíle i za cenu nejvyšší. Moc dobře natočené! Záběry hor něměly nejmenší chybu a co bych ještě rád poznačil, je hudba! Výborná a skvěle volená. Moc dobrý soundtrack. Celkově film na hodně vysoké úrovni! ()

Reklama

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Je naprostá pravda, co tady mnozí z vás píší, že to nevyvolalo tak silné emoce. Oproti Nordwand je to slabý odvar, ALE! hrozně moc chválím jak se pídili po důkazech, aby to co nejvíc odpovídalo pravdě. A jak nakonci dodali jak členové výpravy skončili. Konec byl možná trochu ošizený, zejména co se týče úmrtí Guntera a boje o přežití samotného Reinholda. Každopádně oba vyjímeční horolezci ;). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už len z popisu je jasné, že ide o psychicky narušených jedincov: Navzdory špatné předpovědi počasí se Reinhold (Florian Stetter) rozhodl lézt sám na vrchol. Čo máme na tom obdivovať, že tam vyliezol navzdory zlému počasiu alebo že kvôli jeho sebeckému rozhodnutiu mu zomrel brat? Ale dnes v období palachiády je normálne glorifikovať psychopatov. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Technicky fajn, ale atmosféra byla hutnější u nich doma v Dolomitech než v Himálaji, což sice v reálu klidně může bejt, jenže v rámci tohohle příběhu to beru jako špatně založený postupový jištění. Z kluků jsem měl pocit, že na úpatí Nanga Parbat hledaj ztracený lyže s hůlkama, ne že lezou na osmikuli a bojujou o život. Mnohem poutavější je poslouchat samotnej dokument o Messnerovi; tam jsou teprve ty pravý emoce... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Natáčanie v horskom prostredí bolo robené s dvoma 35 mm a jednou 70 mm kamerou. (misterz)
  • Na Nanga Parbat se Reinhold vrátil ještě v roce 1978, kdy vrchol zdolal sólovýstupem. (homerr)
  • Ako prví československí horolezci stáli na vrchole Nanga Parbatu Ivan Fiala a Michal Orolín, a to 11. 7. 1971. Vystúpili na vrchol novou čs. cestou. Expedíciu viedol Ivan Gálfy - náčelník Horskej služby. (ujec)

Reklama

Reklama