Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když tři vojáci (V. Dyk, A. Háma a K. Hádek) zběhnou a ukryjí se ve zřícenině starého hradu, ani jeden z nich netuší, co je čeká. Vejdou dovnitř a vida: uprostřed největšího sálu stojí dlouhý stůl a na něm spousta vybraných pokrmů. Hladoví vojáci nejdřív strnou, ale potom se rozzáří a vrhnou se na ně. To už ale vcházejí tři dívky (L. Černíková, T. Pauhofová a I. Frühlingová), které mají zakryté tváře a nabízejí jim, že mohou na hradě v pohodlí a bezpečí zůstat, ovšem pouze pod jednou podmínkou – musí s nimi strávit jednu jedinou noc a během ní nesmí jejich závoj ani o kousíček poodhalit. Noc uplyne a ráno stojí dva z vojáků na nádvoří. Jsou z kamene – takový byl trest za nesplnění podmínky. Zadaný úkol splnil pouze Jakub (V. Dyk). Od jedné z dívek, nyní už vysvobozené princezny, za to dostane sokolí pírko. Pírko to není samozřejmě obyčejné, ukrývá v sobě tři životy. Inu, mít k tomu svému ještě tři životy navíc, kdo z nás by něčím takovým dokázal pohrdnout? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (219)

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Pohádka s krásnou hudbou a poetickými exteriéry. Zápletka zajímavá, ba i docela strašidelná (představila jsem si, co by se mnou dělala, kdyby mi bylo o 20 let méně), místy dokonce odvážná. Ale tak to má být, má-li pohádka mít trošku modernější kabát. A nakonec, Jiří Dvořák v další pěkné záporné roli! Je mi líto, že se téměř každá nová pohádka hned strhá a hází do jednoho pytle. Kde potom máme brát kousky, které se mají stát kultovní stejně jako Popelka nebo Princ a Večernice, když je všechny zdrbeme ještě před premiérou? ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Jiří Strach evidentně přerůstá pohádkový žánr a posouvá film někam jinam, možná je to chyba, možná ne, to neumím posoudit. Jakožto dospělák jsem si Tři životy opravdu užil, svižná kamera a střih, nádherná hudba, krásné lokace, slušné herecké výkony... Nevím jak reagovaly děti, nepotkal jsem žádné, kterého bych se mohl zeptat. Faktem zůstává, že je to spíše dospěle natočený pohádkový příběh. Je ovšem také pravda, že scénář byl vskutku prostinký. V tomto bodě Tři životy "pohádkové" vymezení nepřekročili ani o píď, což je nepochybně škoda. O to víc hodnotím práci režiséra, který z tak slabého scénáře vykřesal úžasnou, barvitou podívanou... Ano, máte pravdu, že čtyři hvězdičky jsou moc, ale jedna či dvě zase proklatě málo, tak že tak ;o) ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Scénárista se sice mnoho nenadřel a obsazení by špetka charismatu také jen a pouze prospěla. Na druhou stranu je zde sympatická snaha o "temnější" pohádku, ve které Jiří Strach chytře maskuje levnost za pomoci krásných exteriérů našich lesů, luk a strání. Vědom si chudého rozpočtu dokonce se neuchýlil ani k u nás tolik oblíbeným hnusným rádoby efektům. Co se musí jednoznačně pochválit je hudební stránka, škoda že její pompéznost nenachází oporu i ve vizuálu. Pohádka, která se nikdy nestane klasikou, ovšem která po ubohostech, které nám byli servírovány v letech minulých, je alespoň průměrná a na Štědrý den docela příjemně snesitelná. Obvzláště když u ní rozbalujete nadílku. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Předchozí tvorba Jiřího Stracha naznačila, že mladá režisérská generace bude mít pro příští roky jasnou vůdčí osobnost, jenže chyba lávky, protože tady šlápnul (bez pardonu) do hovna v podobě tragického scénáře, za jehož schválení bych dramaturgy na Kavčích horách nechal spráskat bičem. Mám rád jednoduché pohádky, které jasně rozdělí dobro a zlo, mají přímý tah na bránu a nesnaží se o vyšší cíle, jenže tohle byl primitivismus, který bych se styděl pustit i těm nejmenším. Moji rodiče tuhle štědrovečerní hrůzu, jež nám ČT naservírovala pod stromeček zalili sklenkou vína. Já víno moc nemusím, tak alespoň hodnotím, tak jak hodnotím. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Komentář píšu 25. 12. 07 a mé hodnocení je silně ovlivněno srovnáním s právě odvysílanými Křístkovými "Třemi srdci" - po tomto hrůzném zážitku působí "Tři životy" jako pravý rezervoár pohádkovosti, hereckého umění a režijní suverenity. Hned v úvodu mne dostala scéna, kdy tři krasavice doslova vlečou zdatné chasníky přímo do postele. Dětský divák se tak poměrně nenásilnou formou seznámí s výhodami sexuální abstinence a dostane se mu varování, že kdo neudrží pudy na uzdě je roven zvířeti (a promění se třeba v psa, jako tady). Příběh dále nabízí jakýs takýs koukatelný příběh, ale tu a tam i nějaký ten striptýz a tak, ať nežeru, za ty odhalené půvaby za tři. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Slovenské herečky Lucia a Petra Molnárové neovládají češtinu, a proto jsou v českých filmech při postsynchronech vždy předabovány. Tentokrát jejich postavě Anny (Petra Molnárová) propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. Černou princeznu, kterou ztvárnila zpěvačka Iva Frühlingová, nadabovala Zuzana Stivínová ml. (funhouse)
  • Točilo se ve skanzenu Veselí kopec, na hradě Helfenburg, v Českém Krumlově, Lipnici nad Sázavou, Mochově u Klatov, Čimicích, skanzenu Veselý kopec, Rejštejn - Huťská hora, Čertovo jezerno na Šumavě, Prášily a Anníně. Sídlo zlého poručíka bylo na vodním hradě Švihov. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Aničku před proměnou a po proměně hrají dvě osoby - sestry Lucie a Petra Molnárovy. Zajímavého napětí, které mezi oběma dvojčaty vzniká díky jejich částečné stejnosti a částečné rozdílnosti, využil režisér Strach také ve filmu Santiniho jazyk (2011). Tam Lucie a Petra naopak ztvárňují sestry, které jsou zpočátku považovány za jednu osobu. (Ak.žena)

Reklama

Reklama