Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sirotek Tomáš (T. Materna) musel nastoupit do učení ke kominickému mistru Dýmalovi (P. Zedníček) a podřídit se tak rozhodnutí svého strýce. Začátky nebyly vůbec lehké. Vydržel mistrovo svérázné „učení“ i všechna příkoří jeho hašteřivé manželky a naučil se všemu, co patřilo ke kominickému řemeslu. Přesto snil o tom, že jednou bude pekařem, jako byl táta. Měl štěstí, že si ho vybral do učení cukrářský mistr, který rozpoznal jeho šikovnost a chuť do práce. To druhé řemeslo mu doslova učarovalo. Aby se však dokázal v tomto novém prosadit, musel ještě překonat řadu překážek, především však nástrahy svého rivala, cukrářského učně Vojtina. Velkou oporou mu byla cukrářova dcera Eliška (A. Neubauerová) a za svou houževnatost a píli byl Tomáš nakonec odměněn. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh pro děti je to sice místy poněkud kruté, ale takový už je život. Není to klasická pohádka, ale spíš příběh pro děti s fantazijními prvky (kouzelná babička L. Havelkové), dětští herci nejsou dokonalí, ale ta cukrářova dcera je moc hezká. Výborný Pavel Zedníček, jako vždy, slabší mistr cukrář Ivan Urbánek. Rozmýšlel jsem o čtyřech hvězdách, ale více než 70 % to opravdu není a tři hvězdy jsou u mne 50 - 70 %. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapilo vysoké hodnocení filmu. Moc jsem nečekal, že by tohle mohlo být kvalitně hodnoceno. Není to špatné a na hodinku sledování se to skousnout. Když ovšem vydržíte příšerný zvuk. Ten mi kazil zážitek. Jinak ale prvorepublikovou dobu miluju a sladké taky. A ta láska mezi takovou dospívající mládeží je docela roztomilá. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Příjemný vánoční film, který mi zasazením do doby první republiky a do prostředí cukrárny připomněl estetiku seriálu Bylo nás pět. Tady se ale hrálo více na vážnou až romantickou notu a nemůžu říct, že by mě nějaká scéna zaujala natolik, že bych si film někdy chtěla zopakovat znovu. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejzajímavějších pohádek, co tu v posledních dvaceti letech vznikla, jednak je výjimečná už tím, že se narozdíl od většiny neodehrává v reáliích inspirovaných hrady, zámky a meči, nýbrž se odehrává v něčem, co je nejspíš trochu lyričtější verze první republiky, jednak má na tv pohádku velmi hezký vizál a to přesto, že jej z většiny tvoří filtry a exteriérů, ani interiérů je nemnoho. A navíc tu nejsou žádné vilné omladilé šlechtičny. V některých momentech jsem až kacířsky přemýšlel nad tím, jak by tahle záležitost působila, když by se z ní vyháčkovala kouzelná bábuška, zbyl by totiž i tam docela pěkný, poetický příběh, něco jako hodně umírnění páni kluci (ovšem mluvím tu o základu děje, jinak je scénář sktriktně pohádkovej). Mimochodem, hodně pomáhá sympatické obsazení. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vánočně laděný příběh, v němž si kominický učeň stále stěžuje na zimu. Ale jako divák vnímám spíš slunné obrazy… I když filmaři natáčeli na Novoměstsku, v Jimramově, tak exteriéry nepřipomínají, že by panovaly nějaké holomrazy… A tak to scénáristé Alena Bartošíková a Václav Holanec musí „zachránit“ aspoň dialogem, ve kterém forman a kominík mezi řečí připomenou, že „taková zima bez sněhu dlouho nebyla“. Naštěstí se Štědrým dnem přichází i sněhová nadílka a útrpně se chovající hrdina je odměněn za svou dobrotu. Zajímavý nápad, patrná snaha o poetiku, ale i vtip (gastronomické vložky). Jen ten děj se sune tak nějak slimáčím tempem k očekávanému konci. Herecky průměrné – dětští hrdinové byli lehce zaměnitelní z daší spolupráce s Karlem Jandourkem – z Maharalu. Výpravou příběh připomínal trochu Bylo nás pět. Celkově: méně experimentů je někdy více. Protože tajemný Dům s ledňáčkem byl přirozeně jednoduchý na rozdíl od Domu U Zlatého úsvitu. A navíc – pohádková babička Libuše Havelkové působila věru kouzelně. Hudba: Zbyněk Matějů. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Na 39. Dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana získal film "O kominickém učni a dceři cukráře" Zvláštní cenu poroty (za dílo s nejvýraznějším morálním akcentem). (Karlos80)
  • Film se natáčel v Jimramově. Část filmu se odehrávala i v areálu bývalých vojenských kasáren, kde se natáčel seriál Četnické humoresky (1997). Natáčelo se také na zámečku Karlštejn. (marabart)

Reklama

Reklama