Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Bagdád, Irák 2003. Mise: nejasná. Nepřítel: nezjištěný. Délka mise: neznámá. Členové 1. rozvědky námořnictva nemohli předpokládat, co se v průběhu oněch prvních čtyřiceti dnů války v Iráku stane. Na každém kroku se potýkali s nedostatečnými zásobami, frustrací z nekompetentního velení a pochybnostmi o smyslu celé mise. Otevřený, zasvěcený pohled na výsledek moderní americké války byl natočen podle bestselleru Evana Wrighta v produkci Davida Simona a Eda Burnse, kteří se podíleli i na vzniku kriticky oceňovaného seriálu HBO The Wire. Generation Kill je nyní podobně úspěšnou sedmidílnou minisérii z dílny HBO Films. (Magic Box)

(více)

Recenze (288)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Generatin Kill, aneb Mariňák na delší způsob? Podle mě ne. Mariňák byl klasicky dlouhým filmem, popisující válku v Iráku. Představoval pouze bandu málo vzdělaných mužů, kteří netouží po ničem jiném, než po pořádné akci, po výstřelu, po zabíjení. Ukazoval nám dokonalou nudu pouště, stejnost krajiny a nic nedělání. Generation Kill je mnohem zajímavější. Jednak díky delší pasáži, která nám představí mnohem více postav, ukáže nám jejich nitra, touhy a cíle. Není to přehlídka žluté pouště a modré oblohy. Tady se něco děje. Jednotka se každou chvíli přemísťuje, plní úkoly, které by neměly být spojené zrovna s jednotkou mariňáků. Používá diplomacii, občas násilí. V celkovém výsledku je tedy mnohem zajímavější. Alexander Skarsgård v hlavní roli exceluje, alespoň mě přišel děsně zajímavý. Zajimavých osobností má tento seriál celou spoustu, některé jsou dokonale využité a některé už méně. Seriál přesně splnit to, co splnit měl. Přidává se tak hrdě k seriálu Bratrstvo neohrožených. BO popisoval pro mě mnohem zajímavější válku, která mě přitahuje o dost více, než konflikt v Iráku, takže co se týče děje, BO je na tom lépe, ale co se týká postav, zájmu o ně a zajímavých osobností, jasně vede Generation Kill. Uvidíme, jak se vyvede The Pacific. 90% 20.11. 2009 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mno, nevypadá to zle. Po dvou dílech to vypadá, že oproti telenovelovému Over There plném čestných a spisovně mluvících hrdinů to bude podávat válku v Iráku z poněkud reálnější perspektivy. Vojáci jsou se svými hovory o jebání, sraní a jiných aspektech pobytu na území nepřítele vlastně docela sympatičtí. Na finální soud si počkám, ale minimálně mě to zaujalo. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Generation Kill rozpracovává koncept Mariňáka, ale díky většímu časovému prostoru může zajít ještě dál, co se týče technických detailů (slušný rozpočet), funkce, běhu a organizace moderní armády. Taktická plánování, nevybouření vojáci, povětšinou nemožnost zapojit se do "vysněné" akce, to vše je velice autentické, až dokumentárně pravdivé, ale jako drama je seriál o poznání méně působivý než např. Bratrstvo Neohrožených, kde zkrátka více akčnosti a tím pádem úzkosti a sepjetí mezi "bratry" hraje svou roli. Nevyžaduji více akce, ale vyžaduji více dramatického materiálu, postavy z větší části mluví "o ničem", charaktery nejsou vyprofilovány víc, než by zvládl dvouhodinový film a i když je to počin kvalitní, v pár místech mu chybí šťáva. 7/10 ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jeden chlapík kdesi poznamenal, že armáda je organizace složená ze spodiny společnosti, kterou vede velmi specifická část společenské elity. Což tak nějak dává smysl. Co se týče seriálu, nemá to žádnou hlavní linii, ani nějaké moc velké mapování něčích osudů - vojáci se nudí, střílí, přesunují, občas někoho zabijí vědomě, občas omylem - někdy se snaží pomáhat, jindy nesmyslně ubližují. Prostě válka tak, jak asi může vypadat. Pozn: tento komentář napsal člověk, který nikdy do AČR díky studiu nenastoupil, a upřímně - ani se nikdy nastoupit nechystal. V mém odvodovém dotazníku lze dodnes dohledat jízlivou žádost o přidělení k ponorkovému námořnictvu. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Perfektní válečný seriál z prostředí irácké války, kterou rozpoutala Bushova diktatura s tou jeho pohádkou o ZHN. Seriál, který se nesnaží nijak moralizovat o hrůzách války nebo jejich dopadech. Jen předkládá svůj pohled na věc, drsně, bez servítků a válečného patosu, za to docela věrohodně. A teď tu o Afghánistánu... ()

Galerie (89)

Zajímavosti (18)

  • Chybou v zásobování dostali mariňáci protichemické obleky v lesní kamufláži "Woodland", což se během operace Irácká svoboda v roce 2003 skutečně stalo. (c.tucker)
  • Všechny bitevní vrtulníky použité v seriálu byly typu AH-1H Super Cobra. Ani jednou se v seriálu neobjevil světoznámý přepravní vrtulník UH-60 Blackhawk. Místo toho filmaři použili zastaralý typ UH-1 Huey, který se už v dnešní době v zámoří nepoužívá. Cestoval jím v seriálu např. generál Mattis (Chaos). Nahradil ho totiž modernější typ Iroquez. (c.tucker)
  • Seržant Rodolfo "Rudy" Reyes hraje v seriálu sám sebe, narcistického a svalnatého mariňáka posedlého krásou. (c.tucker)

Reklama

Reklama