Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vulkanolog Harry v minulosti zažil výbuch sopky, při kterém zahynula jeho partnerka. Po 15 letech přijíždí na kontrolu do Dante´s Peak, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází sopka, která jeví nepatrné, přesto ale znepokojující známky aktivity. Z městečka se mezitím stalo poklidné prosperující místo, těžící z turistického ruchu. Harry provede několik měření a zjistí, že ze země začíná unikat nezvyklé množství kysličníku uhličitého, který způsobí udušení dvou lidí při koupání v termálních pramenech. Je přesvědčen, že je potřeba lidi připravit na případnou evakuaci. Když to sdělí představitelům města, narazí na velký odpor, protože se tím nabourávají všechny jejich ekonomické i politické plány. Jediný, kdo mu uvěří a bere věc vážně, je starostka Rachel. Nebezpečí se brzy ukáže jako mnohem větší, než si i Harry původně myslel? (TV Nova)

(více)

Recenze (241)

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Tento film byl míněný vážně jako katastrofický film. Z tohoto pohledu by získal tak dvě hvězdičky. Ale když ho berete jako zdařilou parodii, zjistíte, že je geniální ... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dante's Peak je skromne pôsobiace a pritom celkom štedré dobrodružstvo s krásnou prírodou a sympatickými postavami. A bez strieľania. Technicky dokonalé a postačujúco inteligentné. Veľmi príjemný filmový relax, na veľkom plátne alebo našlapanom domácom kine upgradnutý na adrenalínovku takmer kvalít Twisteru. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

S trochu jiným přístupem mohlo být Rozpoutané Peklo dalším Twisterem - což si od něj ostatně producenti slibovali;) Žádná apokalypsa devastující minimálně celý kontinent, ale na poměry přírodněkatastrofického subžánru v podstatě komorní záležitost, kdy je zlikvidováno jedno menší horské město a přilehlé usedlosti:) Bohužel se kdosi rozhodl udělat z toho rodinný dobrodružný film kořeněný hodně za čárou byvšími blbostmi, takže poctivě odvedená práce na zvláštních efektech je pohřbena téměř stejně dokonale jako *spoiler*. A je to opravdu škoda, protože to má spád, sympatické hrdiny (včetně typických byrokratických záporáků) a několik skutečně vychytaných scén. Celkově rozhodně stojí za vidění podstatně víc než druhý obdobný sopečný snímek z téhož roku - ten s velmi nápaditým názvem Sopka, kde Tommy Lee Jones s Anne Heche povlávali nad lávovými proudy na hasičském žebříku;) Dávám 70%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Amerika je skutečně o krok napřed, když už tam vyrábějí auta, která v klidu projedou i přes čerstvě vyvrhnutou sopečnou lávu. Jedním slovem: pitomost! 50% Zajímavé komentáře: POMO, 2Pac, Lukoye ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Standartně udělaný thriller s průměrnými hereckými výkony. Triková stránka filmu je dobrá, ale to už je dnes celkem běžné. Ani námět není nijak originální, a myslím, že by se během filmu "vyřádili" i sběratelé filmových "nesmyslů", protože se mi samotnému zdály některé scény mírně řečeno přitažené za vlasy. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $116miliónovTržby USA $67,127,760Tržby Celosvetovo $178,127,760║ Ten rozpočet tam je teda cítiť, takže v rámci trikov sa jedná o vyšperkovanú záležitosť, taktiež o porciu dobrodružstva nie je núdza, herci sú fajn, skôr kompaktnosť celého príbehu nevyznie ako by mala, lebo miestami to príde až moc laxne, hlavne konania v niektorých prípadoch, váhanie o tom či potvrdiť počiatok narastajúcej erupcie sopky či samotná evakuácia mesta. Slušný priemer ktorý ale rázne u mňa prekonáva konkurenčne tematická Sopka. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden čas se katastrofické filmy o sopkách, zemětřeseních a nebo o tornádách oběvovali téměř denně. Jejich kvalita však málo kdy přesáhla, stejně jako v tomto případě, 2*. Pierce Brosnan nezachraní tento film a z Lindy Hamilton se již stala podřadná herečka. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Sopka s Tommy Lee Jones natocena ve stejnem roce je i pres spoustu klise jasnym vitezem tohoto miny souboje - film se snazi pusobit akcne a realisticky, ale je pouze nadmiru trapne zabavny. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tradiční zástupce sedmdesátkového žánru katastrofických snímků, akorát o dvě dekády mladší. Dante´s Peak má všechny atributy, které očekáváte; je dodnes technicky naprosto brilantní (jedno z vůbec nejpůsobivějších devadesátkových spojení miniatur a CGI), s příliš pomalým rozjezdem, jednorozměrnými charaktery (naštěstí absentují rádoby vtipné postavičky, zdravíme Twister), zvířátkem v ohrožení a spoustou tu více či tu méně úsměvných klišé. Kouká se na to příjemně, umí to i napnout, ale nic více než odpočinkovou podívanou neočekávejte. Jednoduše z toho důvodu, že zde nic víc není. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jeden z "nejvelkolepějších" rodinných filmů všech dob. Pierce Brosnan v roli osudem zhrzeného milence, který se uchytí v další nekompletní rodině, předvádí svůj standard: tedy výkon pro mužskou část publika hodný zlomyslného úsměšku, pro tu ženskou, pokud vím, něčeho mezi mateřským přivlastněním a romantickou opicí. Jen tak dál, tohle přeju i bondovkám! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Frizzell: 1. Main Titles [5:30] ,2. The Close Call [1:43] ,3. Trapped In the Crater [5:03] ,4. On the Porch [2:31] ,5. The Evacuation Begins [4:12] ,6. The Helicopter Crash [1:28] ,7. Escaping the Burning House [2:32] ,8. Sinking On Acid Lake [2:37] ,9. Stuck In the Lava [1:44] ,10. The Rescue [3:05] ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je recept na žabaciu polievku?“ – „To je recept na katastrofu.“ V r. 1997 v Hollywoode vznikli dva konkurenčné katastrofické trilery o sopke umiestnenej na veľmi nepravdepodobnom mieste, pred ktorej smrtiacou lávou uniká charizmatický vedec a po boku má inteligentnú, štíhlu krásku. Ťažko povedať, ktorý z týchto filmov je lepší. Či skôr slabší? Ani jeden z nich ma totiž nestrhol. V dobe premiéry to bolo fiasko, to si živo pamätám a po desaťročiach sa situácia síce zlepšila, ale stále to nie sú žiadne zázraky. Tommy Lee Jones ma bavil viac, ako Brosnan, ale zas vidiecka výprava ma oslovila viac, ako mestská v Sopke. Obidva filmy každopádne majú po realistickej stránke fakt naivné scenáre (v Sopke sa prechádzal pol metra popri láve, tu Brosnan pláva v drevenom člne lávovým jazerom), rutinnú réžiu, ospalú atmosféru a nevýraznú vizuálnu stránku, zbavenú výraznejších nápadov. Celosvetová tržba nebola zlá, skôr naopak (178) miliónov, ale treba vziať do úvahy i patričný rozpočet (116). ()

movie 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od SOPKY mi tohle přijde hodně slušný...A taky to má pěknou atmosféru-takovou zlověstnou.Rozhodně nejlepší katastrofický snímek let devadesátých! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších katastrofických snímků natočených v devadesátých letech. A co víc, vychází a popisuje možnou skutečnost. Žádná vyumělkovaná zápletka o sopce uprostřed města. I když je tam několik hloupých momentů (kyselý jezero, auto, který přejede lávu) a konec je velmi sladkej, při celkovým pojetí to není vůbec špatnej film. Pěkný prostředí, zábavné dobrodružství, sympatické postavy, uvěřitelné herecké výkony a realistický vývin situace před, při a po výbuchu sopky dává vzniknout opravdu dobrému filmu. Klasická romantika pro zpestření samozřejmě nemůže chybět, i když není nijak násilně pasovaná do děje, prostě tam je. A Linda a Pierce by byli pěknej páreček, to se musí nechat. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které můžeme sledovat každý rok (díky Tv programu) a stejně mu zůstaneme věrní. A právě ROZPOUTANÉ PEKLO je jeden z těch filmů. Krásná příroda, městečko podobné Twin Peaksu, skvělý Brosnan, příjemný příběh a na svůj rozpočet perfektní efekty! Radši dám dvakrát po sobě tenhle kousek než Jacksonovo Volcano. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Výrazně lepší (a údajně i vědecky méně pitomé) než tupá a Zlatou malinou po zásluze ověnčená konkurenční SOPKA z téhož roku a celkově jeden z lepších zástupců vlny katastrofických filmů v druhé polovině 90. let (DENNÍ SVĚTLO, TWISTER, DRTIVÝ DOPAD, ARMAGEDDON, POVODEŇ, TITANIC...). Oproti nudné SOPCE a jejímu reportážnímu stylu nabízí svižně odsýpající příběh poctivě budující napětí ticha před bouří, sympatické postavy a několik silných zapamatovatelných scén (horký pramen, cesta přes jezero kyseliny, most, jízda přes lávu) soustředěných převážně v silném finále, které víc než dostojí českému distribučnímu názvu filmu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pierce proti sopce aneb „Get the hell out of there now, before it´s too late!“ Rozpoutané peklo sice obsahuje spoustu klišé zavánějících a hloupých okamžiků, ale mám rád tu první idylickou polovinu, kdy si je ta sopka zlehounka oťukává, aby pak vychrlila popílek z najemno nastřihaných novin a z mostu shodila pár modýlků aut do rozbouřené řeky (mimochodem slušná scéna). Pak už se jen řeší otázka, zdali Skynet prostřednictvím pyroplastického mraku zabije Sáru Connorovou, či ji zachrání švarný vulkanolog T-800 Brosnan.. ()

Reklama

Reklama