Reklama

Reklama

Americký špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, vypráví o důstojníku Samiru Hornovi (Don Cheadle), který stojí mezi dvěma tábory. Jeho otec byl muslimský duchovní, on je občan USA a slouží ve speciálních jednotkách…
Když jedno z vyšetřování zavede přímočarého agenta FBI Roye Claytona (Guy Pearce) na stopu nebezpečného mezinárodního spiknutí, zdá se, že všechny nitky vedou k bývalému veliteli amerických speciálních operací, důstojníkovi Samiru Hornovi (Don Cheadle). Horn, který byl jako dvanáctiletý chlapec svědkem násilné smrti svého otce, súdánského muslimského duchovního, a později coby americký občan působil ve speciálních jednotkách a školil afghánské bojovníky, je tajuplný muž se spoustou kontaktů na teroristické organizace. A má také zvláštní dar objevit se na místě činu vždy, když se zhroutí nějaká velká operace. Jednotka, která celou záležitost vyšetřuje, se spojí s Carterem (Jeff Daniels), dlouholetým spolupracovníkem CIA, jenž, jak se zdá, neříká tak docela vše, a s dalším agentem FBI Maxem Archerem (Neal McDonough). Podaří se jim najít spojitost mezi Hornem, útěkem z vězení v Jemenu, bombovým útokem v Nice a loupeží v Londýně, ale současně se vynořuje i řada protichůdných důkazů, které nutí Claytona zamyslet se nad tím, zda je Horn skutečně tím, za koho ho považuje. Špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, je dílem scenáristy a debutujícího režiséra Jeffreyho Nachmanoffa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (212)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Terorismus je divadlo. A divadlo se hraje pro diváky. Našimi diváky jsou Američané." Proto chápající teroristé chtějí věrnému publiku předvést své vystoupení z co největší blízkosti. Vzájemně nekomunikující americké tajné služby jsou však ve střehu, černá ovce si pohrává se semtexem, sebevražední atentátníci s modlitbou na rtu zapojují dráty a mně se to docela líbilo. Příběh není přehnaně originální, kladné vlastnosti Američanů mi zůstanou navždy utajeny, ale díky charisma Roye se Samirem a roztřesené dokumentární kameře jsem se bez problémů přenesl z křesla na plátno a vše si užil z bezprostřední blízkosti. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Úplne jednoduchá matika to nie je, takže mi nestačilo dať si dohromady jedna plus jedna, ale s len trošku väčším zapnutím myšlienkových závitov, v ktorých som si dal dokopy názov, hlavnú myšlienku a dobrácky nezáporne vyzerajúceho Dona Cheadla, som prekukol chystaný veľkolepý zvrat s prehľadom (nemusel som čítať ani spoilerovitý obsah od Matadora) a tým pádom sa žiadne prekvapenie, ktoré ma malo posadiť na zadok, nekoná. Najväčšou zradou filmu bol pre mňa teda hlavne zradný názov. Akcie by možno pomohla prebudiť vo mne trošku adrenalínu, pretože psychologická dejová línia o chladných separatistických militaristoch nemala až také grády, či atmosféru ako niektoré filmy, ktoré sa s divákom vedeli poriadne pohrať. O pôsobiace scény však nebola núdza, myšlienka by ma poriadne ovalila, nebyť toho odhalenia a teda ako režisérsky začiatok v áčkových vodách to vôbec nebolo zlé. 70%. ()

Reklama

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Terorismus...slýcháme o něm skoro každý den, ale málokdo se ho u nás bojí. V mnoha státech je to ale určitě jinak a po filmu Úhel pohledu jsem měl tu čest shlédnout další z vydařených kousků s touto tématikou. Film tvářící se skoro jak celovečerní pokračování 24 hodin s Jackem Bauerem, akorát z jiné pohledu, ale se stylem, který mě opravdu zaujmul. Opravdu bych do té hlavní role netipoval jednoho z Dannyho parťáků, ale nakonec se to ukázálo více než správné rozhodnutí. Podle mě tento film svou úlohu splnil dostatečně. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal daleko propracovanější snímek, na film mě nalákalo zejména herecké obsazení. Ale samotní herci se mohou uhrát k smrti a stejně vás film nezaujme. Asi můj případ. Film měl docela slušný rozjezd, tam se dá pochopit, že tempo film nastolí asi mírnější. Málokdy se stává, že film je napnutý jako kšandy již v úvodu. Don Cheadle je asi jediné velké pozitivum tohoto filmu. Jeho postava dostávala psychicky zabrat, tam není o čem, ve vypjatých dialozích ukazoval, proč patří mezi hereckou extratřídu. Zatímco takový výkon, co předvedl Guy Pearce coby agent FBI, mě vůbec nezaujal. Mdlý, neprožitý, jako kdyby jen přečetl scénář a pak šel domů. Prostě nic moc. Jeff Daniels trestuhodně nevyužitý, to mě zamrzelo možná nejvíce. Přestřelky slabě natočené, kamera tyto momenty prostě a jednoduše zabíjela, pořád lítala ze strany na stranu a já vůbec neviděl, kdo po sobě střílí. Výbuchy v zásadě fajn. Scénář taktéž nenadchl, velice klišovitý. A když u přišlo na závěrečný twist (který ale asi nevypadal zle na papíře), tak mě naštval ten styl podání tohoto zvratu. Jako, takový Labyrint lží po všech stránkách vydařenější. Za mě dávám 47 % ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, jak se někdy názory lidí na film tak liší. :) Traitor mi přišel jako excelentně promyšlený (i když u konce malilinko přehnaný), mazaný filmek o fanatismu a atentátnících, že prostě nemůžu jinak než za pět. Guy Pearce (já si ho pamatuju hlavně z Mementa) i Don Cheadle (z těch silnějších rolí asi Hotel Rwanda) podávají velmi nadprůměrné výkony a postupně vás zatáhnou do skvělého děje. Allah akbar. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Režisér a scenárista Jeffrey Nachmanoff sa stretol s niekoľkými spravodajskými profesionálmi, politickými pozorovateľmi a ďalšími odborníkmi, aby bol jeho film čo najrealistickejší. (sWONDER)
  • Když si Samir koupí jablko na trhu v Marseille tak na plátěné střeše, když opouští trh, můžete vidět odlišnost v překladech - francouzsky "traiteur" (to znamená lahůdky) a v angličtině "traitre" (to znamená zrádce) což je název filmu. (rozbris)
  • Samotný projekt byl ve vývoji od roku 2002 a měl být produkovaný Walt Disney Pictures, ale sešlo z toho, kvůli manažerské změně. (Pattrick)

Reklama

Reklama