Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Fíha. Svět v němž nelze lhát a všichni říkají pravdu, co si o kom myslí hned a před ním, co si přejí, na co myslí. Tohle ráno zavést v naší realitě, tak jsem večer za největšího úchyla ve městě. Faktem je, že ten nápad je výborný a zpočátku je i skvěle zpracováván (rande, vyhazov z práce), jenže člověk tak nějak tuší, že se to zvrtne v tu nejméně sympatickou rovinu. A ono ano, zatažení a odhalení fungování náboženství do filmu se zdá zpočátku fajn a některé pasáže jsou výborné (když hlavní hrdina spoluobčanům řekne, že Muž nad mraky může i za špatné věci), jenže od tohoto okamžiku se film začíná hroutit a v samotném závěru z něj jsou již jen ruiny. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, že jde o docela dobrý nápad tu moc pozitiv bohužel nevidím. Ricky Gervais rozhodně nepatří mezi moje oblíbené herce a často mi je dost nesympatický. Do hlavní role se mi nehodí už vůbec. A jelikož tenhle film stojí hlavně na něm, nebylo tu nic, co by na mě udělalo dobrý dojem. A to nemluvím o nedomyšlených situacích, které by tvůrci určitě zvládat měli. 1,5 * ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Komedie, dokonce romantická? Ani náhodou! Jen drsná (pravda, na můj vkus trochu zbytečně krotká) ukázka, do jaké prdele by všechna ta totál pravdomluvnost vedla. Protože život jen v pravdě...? Bez milosrdných či sociálně nutných lží? To by bylo k uzoufání a šílený opruz. A navíc, co potom s naší existenciální úzkostí ze smrti a z prázdnoty po ní... viďte, lidičky? Lži jsou fajn. Jsou příjemné, hřejivé a konejšivé. Například lži o krásném místě, kam půjde duše, které v nemocnici říká své umírající mamince její syn. Chtěl bych se taky naučit krásně lhát. Zatím mi to moc nejde (věř, kdo chceš), ale Ricky Gervais mi už ukázal cestu... Děkuju. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Chci toho snad moc? Momentálně mi snad každej film příjde nedotaženej a úplně vyždímanej, ale špatným způsobem. Svět bez lhaní je výborně nastavenej, ale zápletka? Boring! Sklouzne to do obyčejné romanťárny a pořád se opakují dilaogy o tom, jak je hlavní hrdina obtloustej. __ Nazvat humor Rickyho Gervaise jako satirický a rozhodně nikoho nešetřící? To je pěkná blbost. Jeho humor je přespříliš rádoby inteligentní a totálně suchý. Na druhou stranu si umí udělat legraci sám ze sebe. Hraje typického retrosexuála, kterému je jedno, jestli má díru v ponožce a na svačinu bůček s okurkou. __ A camea nepotěší. Od nikoho nikoho. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Zajímavá ústřední premisa... ehm... a to je asi tak všechno, co jsem si z filmu odnesla. Prostředí nějakého no-name města na nudném americkém středozápadě - nuda. Herci hrají to, co jsme od nich viděli už sto a jednou. Scénář je stejně jako lidi z toho alternativního světa, kde neznají lež, naivní. Vlastně chci upozornit na jednu věc, která mě ve filmu neskutečně štvala: postava Jennifer Garner. Je to hloupá, povrchní pipka, co se chce vdát za pohledného chlapíka, aby měla hezké děti. Definice povrchnosti. Ricky Gervais (ačkoli není žádný krasavec) pro ni absolutně jako partner nepřipadá v úvahu, protože by jejich děti byly tlusté a měli pršáky místo nosu. Ruku na srdce, nepřetáhli byste jí přitom po tom kostnatým obličeji pánví? Ale tenhle film s tímhle myšlením operuje jako s něčím jasně daným. Nikdo neřekne: "Ricky, vykašli se na ní, vždyť je to hloupá, povrchní p...pipka!" Škoda, tenhle film si chce dělat srandu z tolika věcí, ale z hloupých a povrchních lidí zrovna ne... ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • J.J. Abrams prohlásil po zhlédnutí snímku, ještě před jeho premiérou, že si ho zamiloval a jde o jednu z nejlepších komedií, kterou kdy viděl. O filmu napsal: "Ricky Gervais znovu dokázal, že je mistr. Nejen komedie, ale také sociální studie. Film je zároveň vtipný a trefný, velmi originální, ale také překvapivě dojemný. Pokud existuje označení jako "vlivná či významná komedie", tak pasuje přesně na tento snímek. Běžte všichni na film ´The Invention of Lying´. (don corleone)
  • Film se natáčel ve městečku Lowell, ve státě Massachusetts v USA. Kostelík, ve kterém se odehrává svatba, se nachází v Sudbury v Massachusetts. (don corleone)
  • Aby režisér, scenárista a představitel hlavní role Marka Bellisona, Ricky Gervais, dostal do filmu pro roli Jima Philipa Seymour Hoffmana, poslal mu tento email: „Drahý Philipe, zahraješ si prosím v mém novém filmu? Máme hodně nízký rozpočet, protože jsem utratil všechny peníze za nové implantáty varlat, ale nedívej se na ně jako na moje varlata, dívej se na ně jako na naše varlata." (HellFire)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama