Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

Deimos 

všechny recenze uživatele

Net/// Obsazení 7/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Efekty 8/10/// +netradičně zakomponovaná on-line hra ArchLord do příběhu, zpracování, hlavní představitel, atmosféra, napětí, příběh -zvláště ve třetí čtvrtině filmu mi to příjde trošičku zdlouhavé/// Silné, velmi silné. Filmový zážitek, který vám film nenabídne každý den. V některých momentech jsem myslel, že si mi zastaví srdce. Nutno říct, že závěr se povedl, ale čekal jsem ho úplně jiný. I proto se dá považovat za vydařený. Ten borec vůbec nebyl zaostalej, jen byl autista. Ovšem na tohle okolní svět nebral ohled. Nebýt přibližně v polovině filmu vygradování a potom následující útlum, šáhl by si snímek na plný počet. Rozhodně však doporučuji vidět./// Celkem 82%/// ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavě a osobitě natočený film o šikaně. V první polovině vidíme klasické dění a průběh šikanování. Zde ale není obětí "normální" jedinec, ale co je horší, autista. V druhé půlce film mění svůj styl, dostává se lehce do jiného žánru, aby se nakonec vrátil zpět a parádně celou věc zakončil. Podobně by měly končit všechny případy šikany, bez obětí! Navíc je zde skvělé propojení hlavného herce s hrdinou PC hry ArchLord. Pro mě vcelku osobitý film. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

On je to vlastně částečně takový hraný dokument, který se snaží ukázat vnímání okolního světa dospívajícím autistou a pohled spolužáků a učitelů na jeho postižení, což je celé spektrum přístupů od posměchu vedoucího k šikaně přes neschopnost či neochotu zapracovat chlapce do kolektivu až po ostych. Jak to řekl na konci Benův otec: "Jeho autismus je jeho problém, ale pro něj problém neznamená. Ti ostatní jsou problém." A samozřejmě to neplatí jen pro autismus. 90% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

"Všechno se dá tak lehce zničit. Proč nemůže někdo zničit i mně?" Vzhľadom na rok a zem vzniku sa priam núka porovnanie s konkurenčným Klass. A úprimne, Ben X je po každej stránke lepší. Balthazar zvolil formu ešte svojráznejšie vyštylizovanejšiu do podoby dokumentu, ale zároveň odrážajúc sa od Aspergerovho syndrómu hlavnej postavy zaujímavejšiu. Forma totiž miestami takmer prevláda nad obsahom (koncepcia života a svet v hlave Bena podobajúci sa vo všetkom videohre), ale po väčšinu času naopak ešte umocňuje realistickosť a dopad deja na diváka. Asi najviac na mňa zapôsobila dlhá scéna v parku, ktorá nie je ani tak otvorene násilná alebo prehnaná ako v prípade Klass, ale opäť len zvýrazňuje temný tón filmu. Keď si to tak vezmem, tento film ma dokázal šokovať bez toho, aby mi ukázal niečo šokujúce, a dostať ma až takmer na hranu dojatia bez toho, aby tlačil na emócie. Za čo môže najmä herectvo Grega Timmermansa. Brilantný kúsok, ktorý síce nie je bez chýb, ale rozhodne by nemal zostať nepovšimnutý. S okamžitou platnosťou sa Ben X zaraďuje medzi moje najobľúbenejšie filmy. 95% P.S.: Záver je excelentný, akurát tá pointa na ÚPLNOM konci (čítaj pár sekúnd pred titulkami) mi bola už nejakú tú chvíľku predtým zrejmá. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Milí spolulidé a protilidé, možná jsme teď blíže pochopení, jaké je žít jen ze svých představ a z nich teprve vyhodnocovat chápání světa. Světa krutého a nepřátelského, který se neprávem pyšní odpoutáním od říše zvířat, pakliže nadále neumí ochránit svoje slabé a odlišné. A ještě hůř - nepochopil ani školský systém, který nás prostřednictvím experimentů na lidech v podobě integrace vrhá stále zpět a umožňuje tak oboru speciální pedagogiky popírat svou filozofii. Můj názor, ve kterém mě "Ben X" utvrdil, škoda nešťastného polodokumentárního úchopu, který částečně vykompenzoval burcující i katarzní závěr. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)
  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)
  • Cesar De Sutter v roli Benova malého bratra je ve skutečnosti nejmladší syn Marijke Pinoy, která hraje Benovu matku. (D3VIL)

Reklama

Reklama