Reklama

Reklama

Ip Man

  • Hongkong Ye Wen (více)
Trailer

Čína, rok 1935. Kluby bojových umění v městě Foshan nabírají na popularitě a Ip Man (DONNIE YEN) je nezpochybnitelným vládcem umění wing chun, čím dál populárnější verze kung fu. Klidný život jeho rodiny a přátel však převrátí vzhůru nohama japonská invaze. Poté, co odmítne učit okupační vojáky svému umění, je přinucen bojovat o své vlastní přežití v sérii výzev, jež vyvrcholí soubojem na život a na smrt s nejlepším japonským bojovníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (780)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zásah, zásah, zásah ... všechno to byly zásahy." Uznávám, že moje bojové umění není tím nejlepším na světě, neboť po třetím saltu se dvěma vruty vzad spontánně ztrácím přehled o postavení podlahy vůči obloze. To takový strýček Ip sice nemá žádnou školu bojových umění a své wing chun si doma syslí pro vlastní potěchu, ale pokud ho okolnosti donutí, tak skutečně není potřeba příliš dlouho pokorně dumat nad tím, čí petelice přelomí nejvíc kostí. Je to nekompromisně zábavné a pokud někdo potřebuje jednoduchý návod na složení deseti bojovníků, tak ať se na kulometnou palbu strýčkových pěstí klidně mrkne. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Lepšie to už dopadnúť hádam ani nemohlo. Samozrejme, čo sa týka histórie, je to silno zromantizovaná a zmytologizovaná verzia toho, čo sa naozaj stalo, ale tak to má proste byť. Je to predsa film o národnom hrdinovi a do takýchto vecí nejaký ten pátos proste patrí. Ba je priam nutný. A že sa to v tomto prípade podarilo namixovať prenáramne. Režisér film postavil na overenej formulke. Čínsky hrdina-japonský votrelci-kopec akcie. A za pomoci svelo dávkovaného heroizmu, drámy (tj pátos) a akcie vykuchtil film, ktorý je vo svojom obore dokonalý. Ip Mana budete milovať. Budete milovať jeho ležérnu polohu, budete ho milovať ako starostlivého otca, budete ho milovať ako hrdinu. Z hláškou "I am only a chinese man" sa Donnie už definitívne zarezal hlboko, hlboko do môjho hongkongského srdca, hneď vedľa takých borcov ako sú Sammo Hung a Yuen Biao. Apropo Sammmo Hung. Ten robil bojovú choreografiu. Spojenie Yen a Hung vyústilo do jedných z najúžasnejších bojových scén aké boli kedy natočené. A to či už ako súboje lahodiace oku, alebo ako nádherná ukážka umenia Wing Chun. Veru, lepšie to už dopadnúť hádam nemohlo. Ip Man dokonca predčil moje očakávania. (10/10) ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

opravdu mistrná choreografie a nasnímání bojových scén, yen ten příběh by mohl být trochu méně čitelný, týpci méně létající a hlavní kladňák aspoň trochu omylný... nicméně milovníci akce si rozhodně přijdou na své, film nepostrádá i špetku vtipu a celý je podbarven krásnou hudbou. odpůrce pytlíkové rýže YippyMan spokoYen na 80% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Nehraje v tom ani jedna panda a je to asi takhle: "Mé Kung-fu je lepší něž tvé Kung-fu! Ne, to se mýlíš, pane! Mé Kung-fu je lepší něž tvé Kung-fu! Při vší úctě a s maximální pokorou, mýlíš se ty, pane! Mé Kung-fu je lepší něž tvé Kung-fu! Ne, ne, ne a tisíckrát ne! Neuraž se, pane, ale mé Kung-fu je nejlepší Kung-fu ze všech Kung-fu, tudíž logicky musí být lepší než tvé Kung-fu! Taková drzost! Jsi neskonale domýšlivý ohledně svého Kung-fu! Ač mě mé Kung-fu učí pokoře a Kung-fu sebeovládání, nedáváš mi jinou možnost než porovnat, je-li mé Kung-fu lepší než tvé Kung-Fu.... (Urrrgh, Vzzzzum, Sssssvist)". Choreograficky perfektní Kung-fu, zabalené do klišovitého patosu tak hustého, že jej má místy problém prokopnout i dokonalé Mavashi pana Yena. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem koně blejt, hada chcát a žábu bušit pěstí do skály, ale tohle jsem ještě neviděl. Kromě toho, že je to takový krásný romantický vizuál, je to vymakaný bojový historický film podle skutečné události (ne, je to fantasy). Ale k věci. Yip man se svým stylem Wing Chun, zdánlivě jemným bojovým uměním, tvrdě pořáží své protivníky v cestě za osvobození Číny během druhé světové. Je to aristokrat jemných mravů. Posedává a pokuřuje a snaží se bránit konfliktům. Když ale dojde na lámání chleba, dojde i na lámání kostí. Wing Chun udeří nelítostně a tvrdě. Kamera dovoluje celistvé přehledné záběry, takže bitkám věříme. A to i v případě, kdy Donnie Yen alias Yip Man doslova ubije k smrti deset japonských karatistů během lusknutí prstů. Předpokládám, že tato emotivní scéna vejde do dějin Martial Arts ale i kinematografie jako takové. Jen si na ni vzpomenu, hned bych šel do nějakýho kumite mlátit japončíky. Závěrem bych ještě poukázal na ty rychlé pěsti, kterými Yip Man obšťastňuje k jisté nelibosti své protivníky. Z tak rychlých a tvrdých ran pěstí do všech možných citlivých míst mám dodnes mokré sny. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (23)

  • Ip Man (Donnie Yen) krmí svou manželku kaší a říká jí, ať si dá pozor, že je horká. Fouká do ní, ovšem při pohledu na misku je evidentní, že se z ní nekouří. (boul)
  • Název bojového stylu Wing Chun v překladu znamená "Věčné jaro". (J*A*M*B*O)
  • Donnie Yen se naučil Wing Chun během devíti měsíců. Předtím znal pouze základy. (Drink4Fun)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama