Reklama

Reklama

Ip Man

  • Hongkong Ye Wen (více)
Trailer

Čína, rok 1935. Kluby bojových umění v městě Foshan nabírají na popularitě a Ip Man (DONNIE YEN) je nezpochybnitelným vládcem umění wing chun, čím dál populárnější verze kung fu. Klidný život jeho rodiny a přátel však převrátí vzhůru nohama japonská invaze. Poté, co odmítne učit okupační vojáky svému umění, je přinucen bojovat o své vlastní přežití v sérii výzev, jež vyvrcholí soubojem na život a na smrt s nejlepším japonským bojovníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (780)

Falko 

všechny recenze uživatele

V detsve som na videokazetach zaciatkom 90-tych rokov u kamaratov velmi rad pozeraval vsetky mozne kung-fu filmy s Bruce Leem alebo s Jackie Chanom a taktiez som rad chodieval na podobne filmy do kina. Nikdy nezabudnem na podobnu historicku dramu ako Ip Man na UDER OTVORENOU DLANOU (1983), CAROVNY VRKOC alebo dobrodruznu komediu LEGENDA O ZLATEJ PERLE (1985). Priznam sa, ze tieto filmy som nevidel asi zo 20 rokov, ale spomienky zostali a preto mi prave IP MAN tieto filmy alebo skor zazitky na ne pripomenul. Film ma podla mna kvalitny scenar, bitky su na vysokej urovni a je ich tam dost a taktiez nemozem zabudnut na krasnu smutnu hudbu, ktora posilnila cely film. Tento film mozem odporucit kazdemu, kto ma rad azijske bojove filmy s kung-fu bitkami, pretoze toto je jeden z najlepsich, aky som za poslednu dobu videl. _________ Donnie Yen - (Ip Man) +++ Simon Yam - (Zhou Qing Quan) +++ Siu-Wong Fan - (Jin Shan Zhao) +++ Ka Tung Lam - (Li Zhao) +++ Yu Xing - (Master Zealot Lin) +++ ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Do podrobností propracovaný historický film plný bojových soubojů, v němž ovšem nejde jen o triky kung fu. Sám o sobě je příběh velmi solidním dramatem, které povyžuje o stupeň výše, jeho zasazení do velmi konkrétních historických souvislostí japonsko čínské války, čímž diváka nutí (ale velmi sympaticky) brát ho vážněji než jiné podobné filmy stavící na bojovém umění. Snad i to, že podkladem je skutečný příběh, dramatickým zvratům dodává na autentičnosti a současně překvapivosti i věrohodnosti. ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Donnie sviští po dojo se vztekem v očích, japonskými bajonety v zádech a ambicí trumfnout nejen Fearless, ale všechny kung-fu životopisy kolem. A má na to nejlepší tým. Wilson Yip si po noirové kriminálce, comicsové adaptaci a akčním thrilleru připisuje na konto další zvládnutý žánr. Bohužel čím náročnější příběh vypráví, tím víc se mu plete do cesty slabší dramaturgie (linie jsou jen tak vršené na sebe, gagster Fan Siu Wonga i mladší bratr jedné z postav štrádují dějem naprosto neochočeně) a slabší Donnie Yen, jehož kamenná tvář sice funguje v akčních sekvencích, méně pak při samotném hraní (Jet vede na body). Jakkoliv je film ve výsledku dech beroucí (což je méně než dechberoucí, aby bylo jasno :), nevyhne se při srovnání člověk pocitu, že na Fearless bylo více peněz, více času a především více opravdových herců - zaporák je nevýrazný, a rozhodně to není jeho jednorozměrností, ta je pochopitelná, slouží k akumulaci hrdinova hněvu. Od dob Fist of Legend se ale charismatičtí japonští generálové hledají těžko. Asi. Ale dost kritiky - "heslo máme holé ruce" v tomhle případě značí jen to nejlepší, protože když to Donnie rozjede v akčním módu, trhá na kusy japonské vojáky i pouhopouhé režimu oddané karatisty-pěšáky. Scéna v japonském dojo posouvá možnosti choreografie zas o kus dál. Wing Tsun v syrovém módu ukazuje neskutečnou brutalitu tohoto umění, a Yen ani Sammo Hung na postu choreografa si neberou žádné servítky (vzpomeňte si na drsné akční scény v Prodigal Son a vynásobte vnitřní krvácení deseti). Yip Man pobíhá po místnosti a šije to do Japonců jako kulomet s tlumičem. Buch-buch-buch... raketové ruce mění lidské interiéry na masokostní moučku a vám je nevolno. Hung čistotu akčních scén trochu kalí svými tradičními drátovačkami, které bychom už dneska v Donnieho filmu nečekali (někdo vyskočí do salta a získá tím dopřednou sílu na dva další kopy), ale tenhle kontrast vlastně není na škodu věci. Neubráním se prohlášení, že jsem od Yipa čekal trochu vyváženější a učesanější film, ale když si uvědomím, do čeho se to vlastně pustil, musím přimhouřit oči nad výhradami, zatleskat odvaze a těšit se na... druhý díl. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Geniálne spracovaný príbeh majstra bojového umenia Wing Tsun. Film je poznačený čínskou ideológiu... poukazuje na súdržnosť, hrdosť, rovnosť a nezlomnosť obyčajných ľudí, v ktorých sa skrýva sila národa, zdôrazňuje význam rodiny... Výborná hudba a obstojné grafické spracovanie sa postarali o parádnu atmosféru, vďaka čomu som sa dobre bavil :) ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Choreografie soubojů na úrovní Matrix. Vizuálně taktéž na jedničku a herecky velmi příjemné. Co mne bohužel odrazuje od maximálního hodnocení je (alespoň pro mne) nulové emocionální hnutí mou osobou. Příběh je sice založen na "skutečných událostech" (všimněte si úvozovek), i přesto se scénář nevyvaroval často hloupých dialogů a hlavně scény, jenž by normálního člověka dohnaly k slzám, mne nechaly naprosto chladným. Pokud ale máte chuť na pořádnou kung-fu akci, které k dokonalosti brání pouze příběhová linka, Ip Man je stoprocentní volba. P.S. Zmínka o Bruci Lee na konci potěší. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (23)

  • Hiroyuki Ikeuchi, ktorý stvárnil postavu generála Miuru, ovláda iný bojový štýl ako jeho postava. Kým generál je expert na karate, Hiroyuki trénoval hlavne džudo, v ktorom má čierny pás. Preto musel pred natáčaním podstúpiť tvrdý tréning, aby jeho bojové scény vyzerali dôveryhodne. (ywo666)
  • Podľa legendy Wing Chun vytvorila mníška Ng Mui, ktorá skombinovala jednoduché a účinné pohyby zo všetkých štýlov, aby naučila princeznú Wing Chun brániť sa proti banditom. (Zdroj: ČSFD)
  • Bojové umění Wing Chun vyučované Ip Manem je jedním z nejrozšířenějších a nejznámějších stylů kung fu. Počet Ip Manových stoupenců je odhadován na 2 miliony. (Ignus.cz)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama