Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v malé jihomoravské vesnici Mouřínov, v níž končí silnice. Obyvatelé touží stát se obcí „průjezdní“, a protože je mezi nimi přeborník ve vábení jelenů, vynaloží velké úsilí, aby se v obci konalo mistrovství Evropy v této ojedinělé, avšak zajímavé disciplíně. Obec žije přípravami, ale nejen jimi. Souběžně s nimi se rozvíjejí zřejmé i nevyslovené vztahy obyvatel, a jak přípravy ovlivňují jejich život, tak jejich vztahy ovlivňují průběh příprav. A jednoho dne konečně mistrovství vypukne... Jak dopadne, a zda budou mít obyvatelé skutečně obec „průjezdní“, na to si už počkejte do uvedení filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné se stalo skutkem. Zábavná satira i laskavá idyla se silnými postavami a se scénářem, při kterém se člověku nekroutí žaludek. Bez jakékoli přepjatosti, trapné estrádnosti dokázal Sedláček natočit inteligentní film, který se určitými aspekty hlásí k nové vlně (autenticita, slavnost jako prostor satirického vyjevení charakterů), určitými aspekty zůstává veskrze dobový, ale především všemi aspekty baví a trefuje se do obecnějších jevů. Škoda pár momentů, kdy Sedláček začal hledat humor i jinde než v nevzrušivém a nezáludně plynoucím životě malé vesnice. Jinak se mi ale jeho film líbí, navzdory tomu, že chytá spoustu ryb najednou. Záhadným způsobem funguje jako satira, lovestory i vesnická idyla. Spíše než sžíravou formanovskou kritiku věcí veřejných tu hledejme souvztažnost s laskavými taškařicemi Vančurovými či Chevallierovými. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zázračné vyléčení ze zadrhávání, přítomnost Železného Zekona a dalších rádoby ikon českého showbyznysu toužících po zviditelnění spolu s několika vyloženě trapnými momenty ublížily jinak docela dobrému záměru podpořenému dramaturgií brněnského pana Aujezdského (v cameo roli nevidomého muže). Mimochodem, poznali jste polského myslivce, v civilu varšavského zpravodaje ČT Miroslava Karase? Tož kurňa, příště né tak zbrkle. ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Co to bylo za zvuk? Všechny hluky příšerně nahlas, ale mluvenýmu slovu prakticky nešlo rozumět! Než jsem si tomu přizpůsobil slechy, asi půl hodiny jsem nesmírně trpěl a vážně uvažoval, že tuhle zatím dost nudnou a nevtipnou srágoru vypnu a vyměním za díl Dextera. No, vydržel jsem a nakonce nelitoval, s příjezdem nasávajícího Premiéra Bareše dostali Muži v ríji grády a smysl a konečně se stali tou vtinou hořkou venkovskou komedií, na kterou jsem měl právě náladu a kterou mnozí na českých filmech už nemohou vystát. Ve srovnání s vládnoucím králem tohoto subžánru Slámou však Sedláček stejně odchází krutě poražen. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Překvapivě ne taková ta "hezká česká komedie ze života", ze kterých už mi naskakují pupínky. Naopak je to film, který je spíše o postavách a okořeněn nějakou tou satirou. A docela to vychází. Seznámení s postavami tam sice docela chybí a první hodinka je docela pomalejší, ale pak už ten film jenom sviští a ke konci jsem se docela často smál. Herci jsou výborní, Robert Sedláček za kamerou stále nadějní a pár vtipných situací a hlášek k zapamatování by se tu taky našlo. 70% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Film, který mi způsobil velké potěšení i velký smutek. Potěšení z perfektních postav (ano, včetně Martina "vymetám novácké seriály a mám rád obchod, protože má jasná pravidla" Trnavského) tvořících dohromady kolorit vesnice, která vypovídá o lidech stejně dobře jako Hoštice, avšak její sledování nezpůsobuje rozpad neuronů. Potěšení z řemeslných kvalit výsledného díla a z na komoru trefené sociální satiry. A smutek z toho, že přece jen muselo dojít k úlitbě "průměrnému divákovi", na kterého to i přesto bylo příliš složité, a Muži V Říji v kinech propadli. Mně ty dvě hodiny utekly celkem vzato velmi příjemně, i když jsem musel tu a tam zalitovat roztříštěnosti děje do příliš mnoha dějových linek, z nichž u některých je evidentní, že by potřebovaly ještě nějaký čas, aby z nich něco bylo. Robert Sedláček se na poli filmového umění jistě dopustí velkých věcí. Můžeme jen doufat, že se mu povede získat dostatek peněz a dostatečně volnou ruku, aby mohl natočit nějakou čistou žánrovku - jednotlivé prvky Mužů V Říji dokazují, že by to rozhodně stálo za to. Bohužel jako celek to nefunguje úplně dobře, a svých sedmdesát procent dávám jen proto, že míň by byla křivda - a hlavně proto, že šedesátkové filmy k vidění nedoporučuju, a to rozhodně není tenhle případ. Berte všemi deseti, a popatřte na krásy Jižní Moravy a scény srovnatelné s kusy jako Hoří, Má Panenko nebo Vesničko Má, Středisková. Nepřeháním. Přehánějí lidi, co si proti pokutám potáhnou auto astrálním štítem;) 70% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Při incidentu na železniční trati, možná kvůli vhodnějšímu pozadí pro kameru, je sice točeno na správném (autentickém) železničním přejezdu, ale auto, které na přejezdu uvízlo, travesty skupina Satyr i ministerská delegace přijíždí již ze směru od Mouřínova. (HonzaR.)
  • Filmový Mouřínov je skutečný (nedaleko Bučovic), doopravdy zde končí silnice. (M.B)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama