foto

Ilona Csáková

  • nar. 1.10.1970 (45 let)
    Cheb, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ilona Csáková se naroila 1. října 1970 v Chebu. JIž na základní škole vystupovala s dětským sborem Motýlci a učla se hrát na kytaru. Vystudovala Střední pedagogickou školu v Mostě.

V roce 1987 se Ilona Csáková stala členkou kapely Laura a její tygři. Ilona v následujících letech natočila tři řadová alba a absolvovala rozsáhlou koncertní šňůru po Francii a Bulharsku Alba - Žár trvá (1988), Nebudeme (1990), Síla v nás (1992) na jako host s Laurou nazpívala dvě písně na album Vyškrábu Ti oči (2004). V roce 1992 s pocitem umělecké stagnace tuto hudební formaci opustila. Ve stejném roce společně s kytaristou a skladatelem Martinem Kučajem vytořila dvojici Rituál. Z velkolepého projektu zůstal nakonec pouze dvojjazyčně nazpívaný singl a dva ve své době nejdražší videoklipy u nás. Do povědomí široké veřejnosti se Ilona Csáková zapsala v této době především jako rozverná školačka z kontroverzního klipu režiséra Filipa Renče k písni Ondřeje Soukupa Láska je láska, kde s úspěchem asistuje Lucii Bílé.

O rok později pod křídly hudebního vydavatelství Sony Music vydala svůj sólový debut Kosmopolis. Autorem hudby a textů je muzikant Roman Štefl. V roce 1994 získala Ilona Csáková hudební cenu Gramy v kategorii Objev roku. Přibližně ve stejné době nahrála píseň Ondřeje Soukupa Tak pardón na soundtrack k filmu Filipa Renče Válka barev. Skutečný úspěch, který odstartoval sólovou kariéru Ilony bylo její druhé album Amsterdam: Titulní píseň alba byla prvním velkým hitem zpěvačky a coververze písně "Malý vůz" rozjezdu kariéry i prodeji alba jen napomohla. Od této chvíle se Ilona bohužel stala pro hudební vydavatelství vhodným strojem na vydělávání peněz pomocí předělávek starých hitů a následující album Pink z roku 1996 to znatelně ukázalo, i když úvodní singly Pink a Léto jsou originál. Nicméně to vyšlo a Pink získalo ocenění / ČR - zlatá deska. V tom roce Ilona zvládla ještě první samostatné koncertní turné a byla předskokankou na pražském koncertě Tiny Turner a krátký čas hrála v muzikálu Hair/Vlasy. V obnovené anketě popularity Český slavík získala překvapivě druhé místo v kategorii zpěvaček.

V roce 1997 získává svou druhou Gramy, cena v kategorii Střední proud za rok 1996. Další album bylo už dost poznamenané tehdejším Iloniným přítelem skaldatelem, textařem, ale především ředitelem hudebního vydavatelství EMI Czech Republic Vladimírem Kočandrle. Kočandrle dobře věděl jak se dělá komerční hudba a tím směrem Iloniny kroky vedl - jedna coververze zadruhou, ale musí se nechat, že to dost dobře fungovalo a na jistou dobu to z Ilony udělalo nejprodávanější zpěvačku naší země. Nejúspěšnějším sólovým počinem následujícího období je z roku 1998 album Modrý sen (coververze Proč mě nikdo nemá rád, La Isla Bonita a Když zbývá pár slov - původní hit bohužel ani jeden, ale za zmíňku stojí vánoční píseň Noc kouzelná ( Lochman-Rejent / Csáková-L.F.Hágen ). Album získalo v ČR zlatou a platinovou desku. V SR zlatou, platinovou a dvojplatinovou desku. V roce 1998 byla navrcholu kariéry. V roce 1999 vydala album Blízká i vzdálená s hitem Tornero. Album bylo oceněno zlatou deskou v ČR i v SR. V roce 2000 vydala album Tyrkys.V letech 2000-2007 se opakovaně stává jednou z hvězd prestižního koncertu Královny popu, kde vystupuje po boku dalších populárních českých zpěvaček (Bára Basiková, Helena Vondráčková, Leona Machálková, atd.) a také účastnicí věemožných televizních estrád a zábavných pořadů.

Rok 2002 přinesl Iloně titulní roli Kleopatry ve stejnojmenném muzikálu Michala Davida, vychází ji tanečně laděné album Kruhy mé touhy a opět začala vystupovat s kapelou Laura a její tygři. Obnovená spolupráce se nese ve znamení turné Časy se mění. V roce 2004 vydala výběrové album 22x Ilona Csáková. Album obsahuje 19 hitů Ilony Csákové a tři novinky. Novou verzy písně Tornero, novinku Lásko ty lháři a Megamix. Od roku 2005 se začala věnovat swingu a blues. Spolupracuje s Bigbandem Českého rozhlasu pod vedením Václava Kozla a také se skupinou Zatrestband Petra Píši. Součástí jejího repertoáru se tak stávají zavedené swingové a jazzové standardy (Summertime, Now Or Never, Kansas City, Black Coffee). V roce 2006 se Ilona pravidelně vrací na televizní obrazovky jako porotkyně ve třetí řadě populární pěvecké soutěže Česko hledá Superstar.

Průběžně se Ilona Csáková objevuje také na muzikálových pódiích. Po obnovené premiéře Kleopatry v roce 2006 následuje muzikál hudebního skladatele Karla Svobody Golem a obnovená premiéra muzikálu Tři mušketýři Michala Davida. Se zpěvákem Romanem Horkým z brněnské folkové skupiny Kamelot Csáková společně nazpívala kamelotský hit Slib na jejich výběrové album. V květnu 2008 se diskografie zpěvačky po šesti letech tvůrčího půstu rozrostla o nové eponymně nazvané řadové album. Album reprezentuje coververze písně Kočky Zuzany Navarové, s níž Csáková zvítězila v zábavné hudební soutěži České televize Souboj hitů.

Ve filmu se Ilona zatím pouze mihla a to v roce 2009 - MUŘI V ŘÍJI. Ve druhé polovině roku 2009 porodila svému příteli Radku Vonešovi syna Daniela. Věřím, že Ilona nás svým hedvábným altem ještě okouzlí z nejdnoho alba, či sountracku z filmu. Její herecký talent možná ještě dřímá.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

2014 Šťastná
2012 Kat Mydlář (divadelní záznam)
2009 Muži v říji
2008 Golem (divadelní záznam)
2003 Dětská pyramidová show (koncert)
Kleopatra (divadelní záznam)

Dokumentární

2015 Vánoční koncert Orchestru Gustava Broma (koncert)
2013 Felix 70 (koncert)
2011 Laura a její tygři - Big Bang! (koncert)
2010 ČT Live - Pocta Petru Mukovi (koncert)
Michal David 50 - Mejdan roku (koncert)
2009 Lucie Bílá Best of Video
2006 ČT Live - Laura a její tygři (koncert)
2004 Karel Svoboda 65 (koncert)
Lucie Bílá: Láska je Láska
2001 Lesk a bída země České (TV film)
1999 Vánoce Daniela Hůlky (koncert)
1996 Vánoční koncert Karla Gotta (koncert)

TV pořady

2015 Dobrovolní hasiči roku 2015 (TV pořad)
Hvězdy na Barrandově (TV pořad)
2014 Dobročinná akademie aneb Paraple 2014 (TV pořad)
Dobrovolní hasiči roku 2014 (TV pořad)
Královny popu - Pocta legendám (TV pořad)
2013 Kurňa, co to je? (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Nejlepší scénka (TV pořad)
Polívka na víně (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Silvestr 2013 (TV pořad)
S láskou... královny popu (TV pořad)
2012 Hlas Česko Slovenska (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Bubo bubo (TV pořad)
Pokondr live (TV pořad)
Silvestr 2011 (TV pořad)
Splněná přání - Srdce pro děti (TV pořad)
Světla ramp : Pocta Barrandovu (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
2010 Prostři pro tři (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2009 Karneval na Barrandově (TV pořad)
Zázraky přírody (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Člověče, nezlob se (TV pořad)
Mejdan roku z Václaváku 2007 (TV pořad)
Souboj hitů (TV pořad)
2006 Inkognito (TV pořad)
Mejdan roku z Václaváku 2006 (TV pořad)
2005 Silvestr 2005 (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Česko hledá SuperStar (TV pořad)
Jak přežít nepohodu (TV pořad)
Silvestr 2004 (TV pořad)
Šlitr mezi nebem a zemí (TV pořad)
Tenkrát na východě (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
10 let s vámi (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
Silvestrovský božský výběr (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
Silvestr 2002 (TV pořad)
2001 Bylo nebylo v Silvestru 2001 (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
Šestnáct růží pro Gotta (TV pořad)
Vabank (TV pořad)
2000 GO - GO šou (TV pořad)
HIT STOLETÍ (TV pořad)
Hogo Fogo (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
Největší české hity 20. století (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Silvestrovský koktejl 1999 (TV pořad)
Silvestr ’99 aneb Paráda z Kavčích hor (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Český slavík ’98 (TV pořad)
DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Rozjezdy pro hvězdy (TV pořad)
Rychlý prachy (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
Rande (TV pořad)
Senzibilšou (TV pořad)
1996 Je to jenom rokenrol (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Eso (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
1992 Šance (TV pořad)

Hudební videoklipy

2002 Ilona Csáková: Babylon (hudební videoklip)
Ilona Csáková feat. Bára Basiková & Monika Absolonová: Teď královnou jsem já (hudební videoklip)
Ilona Csáková: Krásná (hudební videoklip)
2001 Ilona Csáková: Vždycky jsem si přála mít (hudební videoklip)
2000 Ilona Csáková: Lháři (hudební videoklip)
Ilona Csáková: Nepočítej (hudební videoklip)
1999 Ilona Csáková feat. Davide Mattioli: Giorni di Parole (hudební videoklip)
Ilona Csáková: Jedno tajemství (hudební videoklip)
Ilona Csáková: Tornero (hudební videoklip)
Ilona Csáková: Zavři oči když se červenám (hudební videoklip)
1998 Ilona Csáková: Když zbývá pár slov (hudební videoklip)
Ilona Csáková: La Isla Bonita (hudební videoklip)
Ilona Csáková: Proč mě nikdo nemá rád (hudební videoklip)
1997 Ilona Csáková: Noc kouzelná (hudební videoklip)
Ilona Csáková: Vrať se zpátky domů (hudební videoklip)
1996 Ilona Csáková: Léto (hudební videoklip)
Ilona Csáková: Pink (hudební videoklip)
1995 Ilona Csáková: Amsterdam (hudební videoklip)
Ilona Csáková: Malý vůz (hudební videoklip)
1993 Ilona Csáková: Střemhlav (hudební videoklip)
Ilona Csáková: Tanec v čase (hudební videoklip)
Ilona Csáková: 2000 (hudební videoklip)
1992 Lucie Bílá - Láska je láska (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace